Ympäristöterveyslautakunta, kokous 11.2.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 16 Terveydensuojelun valmistunut projekti, majoitushuoneistoprojekti

HOLDno-2024-442

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Silja Mäkelä, ympäristöterveysjohtaja, silja.makela@hollola.fi
Mika Rouhiainen, johtava terveydensuojeluinsinööri, mika.rouhiainen@hollola.fi

Perustelut

Pintojen kunnosta ja hygieniasta on äärimmäisen tärkeää huolehtia erityisesti uimahallien ja kylpylöiden kosteissa tiloissa. Pintapuhtausnäytteiden seurannalla ja tarvittavien toimenpiteiden tekemisellä riittävän ajoissa voidaan ennalta ehkäistä mahdollisten terveyshaittojen aiheutuminen.

Keväällä 2022 toteutettiin Päijät-Hämeen ympäristöterveyden toimialueen uimahalleissa ja kylpylöissä pintapuhtausprojekti, jossa pintapuhtauden tasoa selvitettiin luminometritesteillä sekä pintasivelynäytteillä. Projektissa saatujen heikkojen tulosten perusteella todettiin, että useassa uimahallissa pintapuhtauden taso ei ole vaaditulla tasolla. Tämän takia keväälle 2024 suunniteltiin säännöllistä valvontaa tukeva pintapuhtausprojektin jatko-osa. Jatkoprojektissa selvitettiin luminometritestein uimahallien ja kylpylöiden puhtaustasoa ja sen kehittymistä vuonna 2022 toteutettuun projektiin verrattuna. Luminometritestit otettiin samoista näytteenottopisteistä kuin vuoden 2022 projektissa. Valvontakohteita oli yhteensä 9 kpl. Projektien toisena tavoitteena oli edesauttaa toimijoiden omavalvontaa ja ohjeistaa toimijoita seuraamaan omavalvonnassa pintapuhtauden kehittymistä (trendi -seuranta) sekä löytämään sitä kautta parhaat menetelmät hyviin tuloksiin pääsemiseksi.

Myös jatkoprojektin 2024 tulosten pohjalta jouduttiin toteamaan, että useassa uimahallissa pintapuhtauden taso ei ole edelleenkään vaaditulla tasolla. Haastavimpia kohteita hygienian kannalta ovat allastilan portaat sekä kulkuväylä pesutiloihin ja sieltä saunaan ja pukuhuoneisiin. Tulosten perusteella voitiin kuitenkin havaita, että osa projektissa mukana olleista kohteista oli saanut puhtaustasoaan selvästi parannettua, vaikka määrällisesti huonoja tuloksia saatiinkin aiempaa enemmän. Tuloksista havaittiin myös, että useat niistä halleista, jotka olivat edellisen projektin jälkeen tehostaneet pintapuhtauden seurantaa testein, olivat pystyneet parantamaan pintapuhtautta myös käytännössä.

Kaksiosainen projekti oli onnistunut ja siitä saatiin tukea säännölliseen valvontaan. Projektin myötä saatiin tietoa hallien ja kylpylöiden pintahygienian nykytilanteesta sekä omavalvonnan toteuttamisesta ja pystyttiin neuvomaan ja ohjeistamaan siivoukseen ja hygienian ylläpitoon liittyvissä omavalvontatoimenpiteissä. Toimijat suhtautuivat projekteihin erittäin myönteisesti ja käytännössä kaikki kohteet tekivät omavalvontaansa useampia korjaavia toimenpiteitä. Jatkossa Päijät-Hämeen ympäristöterveys tulee kiinnittämään valvonnassaan vieläkin enemmän huomiota uimahallien ja kylpylöiden tekemään omavalvontaan, pintapuhtauden seurantaan, korjaaviin toimenpiteisiin sekä omavalvonnan kokonaisuuden dokumentointiin.

Ehdotus

Esittelijä

Silja Mäkelä, ympäristöterveysjohtaja, silja.makela@hollola.fi

Ympäristöterveyslautakunta merkitsee projektiraportin tiedoksi.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.

Valmistelija

Mika Rouhiainen, johtava terveydensuojeluinsinööri, mika.rouhiainen@hollola.fi

Perustelut

Liikuntatilojen ja kuntosalien hygienia 2024 - projektilla haluttiin tukea ja tehostaa säännöllisessä valvonnassa seurattavaa julkisten liikuntatilojen sekä kuntosalien tilojen, laitteiden ja välineiden hygienian tason omavalvontaa. Liikuntatilat ja kuntosalit olivat koronapandemian aikana valtakunnallisestikin tiukassa ohjauksessa sekä seurannassa ja niille asetettiin tiukkoja hygienian ylläpitovaatimuksia. Tiukimman sääntelyn aikana kuntosalit olivat valtakunnallisesti suljettuja lähinnä liikuntavälineiden pintahygienian ylläpidon haasteiden takia. Projektissa haluttiin myös selvittää, onko tästä ohjauksesta jäänyt saleille pysyviä käytäntöjä vai onko toiminnassa palattu vanhaan. 

Projektissa liikuntatilojen ja kuntosalien puhtaanapidon käytäntöjä selvitettiin ensin kyselytutkimuksella, jonka jälkeen kokonaisarvioinnin perusteella osaan kohteista kohdennettiin pintapuhtauden mittauksia. Kysely tehtiin kaikkiin alueen 52 liikuntatilaan sekä kuntosaliin ja mittauksia kohdennettiin 21 kohteeseen kaikissa toimialueen kunnissa. Mittaukset tehtiin SystemSure Plus Luminometrillä, joka mittaa orgaanisen lian määrää pinnoilla.

Tulosten perusteella liikuntatilojen ja kuntosalien pintahygieniassa ja puhtaanapidon käytänteissä on parantamisen varaa ja jatkossa tähän kiinnitetään erityistä huomiota säännöllisessä valvonnassa. Suurella osalla kohteista oli siivoussuunnitelma, jota noudatettiin mutta puhdistettavia otepintoja on paljon ja monet niistä ovat esimerkiksi muotonsa, pintamateriaalin tai karheuden takia haastavia puhdistaa. Näihinkin on kuitenkin kiinnitetty huomiota, eikä laitteiden ja välineiden otepintojen puhdistusta ole ulkoistettu yksinomaan asiakkaille. Useimmissa paikoissa omaehtoiseen pintadesinfektioon on varattu mahdollisuus mutta monissa kohteissa ohjeistus oli olematonta.

Kunnallisten tai yksityisten salien/liikuntatilojen välillä ei havaittu merkittäviä eroja pintojen puhtaudessa tai siivouskäytänteissä. Pienistä kohteista saatiin pääsääntöisesti parempia tuloksia, joka näyttäisi selittyvän pienemmällä laite- ja asiakasmäärällä tai suppeammalla aukiololla, jolloin siivous on paremmin järjestettävissä. Projektin yhteydessä tuli esille tarve opaspostereiden tarpeesta asiakkaille sekä itse liikuntatilojen puhtaudesta huolehtiville toimijoille, näitä opasteita laadittiin ja toimitettiin kaikille toimijoille käyttöön projektiyhteenvedon kanssa.

Tämä projekti toteutettiin osana ammattikorkeakouluopiskelijan alakohtaista työharjoittelua ja projektista valmistuu insinööri AMK päättötyö loppuvuoden aikana. Projektiyhteenvedosta laaditaan vielä some- ja mediajulkaisu. Laajempaa loppuraporttia tarjotaan julkaistavaksi toimialan ammattilehtiin.

Ehdotus

Esittelijä

Silja Mäkelä, ympäristöterveysjohtaja, silja.makela@hollola.fi

Ympäristöterveyslautakunta merkitsee projektiraportin tiedoksi.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.

Valmistelija

Sanna Kousa, terveydensuojeluinsinööri, sanna.kousa@hollola.fi

Perustelut

Päijät-Hämeen ympäristöterveyden elintarvikevalvonta toteutti kesäkaudella 2024 vitriinituotteiden näytteenottoprojektin ja jäätelökioskien hygieniaa koskevan pintapuhtausprojektin. 

Vitriinituoteprojekti

Projektissa tutkittiin suolaisten vitriinituotteiden, kuten täytettyjen sämpylöiden ja voileipien hygieenistä laatua. Näytteitä otettiin ympäristöterveyden toimialueen kahviloista, konditorioista ja liikenneasemien ravintoloista yhteensä 18 kpl. Näytteenoton yhteydessä mitattiin elintarvikkeiden varastoinnin ja myynnin lämpötiloja ja tarkastettiin tuotteiden valmistuksen hygieniaa sekä elintarviketietoja. 

Näytteet lähetettiin Metropolilab Oy:n laboratorioon tutkittavaksi. Tutkituista näytteistä suurin osa oli hygieeniseltä laadultaan ja aistinvaraisesti arvioituna hyviä. Tulosten perusteella voidaan todeta, että raaka-aineiden laatu ja käsittelyhygienia on ollut kunnossa näytteenottokohteissa. 

Tarjoilupaikkojen lämpötilahallinnassa todettiin puutteita. Vitriinituotteet ovat helposti pilaantuvia elintarikkeita, joiden myynnissä ja tarjoilussa on noudatettava elintarvikelainsäädännössä asetettuja lämpötilavaatimuksia. Elintarvikevalvojat kiinnittävät jatkossa tarkastuksilla entistä tarkemmin huomiota kylmälaitteiden lämpötiloihin ja lämpötilojen omavalvontaan. Toimijoille annetaan lämpötilahallintaa koskevaa neuvontaa seuraavassa elintarvikevalvonnan uutiskirjeessä. 
 

Jäätelökioskien pintapuhtausprojekti

Projektin tarkoituksena oli selvittää jäätelökauhojen puhtautta irtojäätelön myyntipaikoissa ympäristöterveyden toimialueella. Pintapuhtauden tasoa selvitettiin luminometrillä, joka mittaa orgaanisen lian määrää pinnoilla. Luminometritestejä otettiin 16 myyntipaikasta yhteensä 32 kpl. 

Projektitulokset osoittavat, ettei pintapuhtauden taso ollut hyväksyttävällä tasolla useimmissa näytteenottokohteissa. Ohjauksen ja neuvonnan tarpeellisuus korostui projektissa. Näytteenoton yhteydessä annettiin runsaasti neuvontaa toimintatavoista, joilla hygieniatasoa voidaan parantaa jäätelökioskeissa. Projektin tulosten perusteella jäätelökioskien tarkastuksilla tullaan kiinnittämään huomiota jäätelökauhojen säilyttämiseen ja hygieniaan. Luminometritestejä hyödynnetään jatkossakin tarkastusten yhteydessä pintapuhtauden tason selvittämisessä. 

Ehdotus

Esittelijä

Silja Mäkelä, ympäristöterveysjohtaja, silja.makela@hollola.fi

Ympäristöterveyslautakunta merkitsee projektiraportit tiedoksi.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.

Valmistelija

  • Silja Mäkelä, ympäristöterveysjohtaja, silja.makela@hollola.fi

Perustelut

Majoitushuoneistoprojektilla haluttiin selvittää terveydensuojelulain mukaan ilmoitusvelvollisten majoituskohteiden tilannetta. Terveydensuojelulain päivityksen yhteydessä 2021 majoitushuoneistojen ilmoitusvelvollisuuden ohjeistusta päivitettiin. Lähtökohtaisena ajatuksena oli, että tieto muutoksesta ei ollut tavoittanut kaikkia toimijoita ja lakisääteisiä ilmoituksia on siitä johtuen jäänyt tekemättä.

Projektissa kartoitettiin eri lähteistä 406 majoitushuoneistoa, joista 94 oli ennestään valvonnan viranomaisrekisterissä. Tiedote ilmoitusvelvollisuudesta saatiin kuitenkin toimitettua vain 60 toimijalle, koska välitysfirmojen kautta ei saatu kaikkien vuokraajien yhteystietoja. Uusia ilmoituksia kohteista saatiin 45 kpl ja 45 kohdetta ilmoitti lopettaneensa vuokraustoiminnan. Huoneistoja, joista ei ole tehty lakisääteistä ilmoitusta, on edelleen 220 kpl.

Projekti osoitti sen, että tieto majoitushuoneistojen ilmoitusvelvollisuudesta ei ollut tavoittanut toimijoita. Ilmoittamatta jääneiden huoneistojen lukumäärä on merkittävä eikä suurinta osaa niistä pystytty projektissa tavoittamaan. Kyseessä on selkeä epäkohta verrattuna niihin toimijoihin, jotka ovat hoitaneet lakisääteiset velvoitteensa ja siihen liittyvät maksut.

Projektissa pystyttiin kuitenkin jakamaan toimijoille tietoa majoittumiseen liittyvistä velvoitteista sekä tietoa toimintaan liittyvien riskien tunnistamiseksi ja välttämiseksi. Tiedottamista näistä asioista on jatkettu myös projektin jälkeen. Uusiin ilmoitettuihin kohteisiin tehdyillä tarkastuksilla saatiin kerättyä valvonnan tueksi tietoa majoitustoimintaan liittyvistä merkittävimmistä riskeistä. Koska osaan majoitushuoneistoista otetaan talousvesi kiinteistön omasta kaivosta, saatiin uusia kohteita myös säännöllisen talousvesivalvonnan piiriin.

Ehdotus

Esittelijä

  • Silja Mäkelä, ympäristöterveysjohtaja, silja.makela@hollola.fi

Ympäristöterveyslautakunta merkitsee projektiraportin tiedoksi.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.

Merk. Rauno Hännikäinen poistui esteellisenä asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi (hallintolain 28 § kohta 4 palvelussuhde- ja toimeksiantosuhdejäävi, ammatinharjoittaja).

Esteellisyys

  • Rauno Hännikäinen

Tiedoksi

Elinvoimajohtaja

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.