Valmistelija
Sanna Kousa, terveydensuojeluinsinööri, sanna.kousa@hollola.fi
Perustelut
Päijät-Hämeen ympäristöterveyden elintarvikevalvonta toteutti kesäkaudella 2024 vitriinituotteiden näytteenottoprojektin ja jäätelökioskien hygieniaa koskevan pintapuhtausprojektin.
Vitriinituoteprojekti
Projektissa tutkittiin suolaisten vitriinituotteiden, kuten täytettyjen sämpylöiden ja voileipien hygieenistä laatua. Näytteitä otettiin ympäristöterveyden toimialueen kahviloista, konditorioista ja liikenneasemien ravintoloista yhteensä 18 kpl. Näytteenoton yhteydessä mitattiin elintarvikkeiden varastoinnin ja myynnin lämpötiloja ja tarkastettiin tuotteiden valmistuksen hygieniaa sekä elintarviketietoja.
Näytteet lähetettiin Metropolilab Oy:n laboratorioon tutkittavaksi. Tutkituista näytteistä suurin osa oli hygieeniseltä laadultaan ja aistinvaraisesti arvioituna hyviä. Tulosten perusteella voidaan todeta, että raaka-aineiden laatu ja käsittelyhygienia on ollut kunnossa näytteenottokohteissa.
Tarjoilupaikkojen lämpötilahallinnassa todettiin puutteita. Vitriinituotteet ovat helposti pilaantuvia elintarikkeita, joiden myynnissä ja tarjoilussa on noudatettava elintarvikelainsäädännössä asetettuja lämpötilavaatimuksia. Elintarvikevalvojat kiinnittävät jatkossa tarkastuksilla entistä tarkemmin huomiota kylmälaitteiden lämpötiloihin ja lämpötilojen omavalvontaan. Toimijoille annetaan lämpötilahallintaa koskevaa neuvontaa seuraavassa elintarvikevalvonnan uutiskirjeessä.
Jäätelökioskien pintapuhtausprojekti
Projektin tarkoituksena oli selvittää jäätelökauhojen puhtautta irtojäätelön myyntipaikoissa ympäristöterveyden toimialueella. Pintapuhtauden tasoa selvitettiin luminometrillä, joka mittaa orgaanisen lian määrää pinnoilla. Luminometritestejä otettiin 16 myyntipaikasta yhteensä 32 kpl.
Projektitulokset osoittavat, ettei pintapuhtauden taso ollut hyväksyttävällä tasolla useimmissa näytteenottokohteissa. Ohjauksen ja neuvonnan tarpeellisuus korostui projektissa. Näytteenoton yhteydessä annettiin runsaasti neuvontaa toimintatavoista, joilla hygieniatasoa voidaan parantaa jäätelökioskeissa. Projektin tulosten perusteella jäätelökioskien tarkastuksilla tullaan kiinnittämään huomiota jäätelökauhojen säilyttämiseen ja hygieniaan. Luminometritestejä hyödynnetään jatkossakin tarkastusten yhteydessä pintapuhtauden tason selvittämisessä.
Ehdotus
Esittelijä
Silja Mäkelä, ympäristöterveysjohtaja, silja.makela@hollola.fi
Ympäristöterveyslautakunta merkitsee projektiraportit tiedoksi.