§ 1 Puitesopimus Päijät-Hämeen työllisyysalueen ja Koulutuskeskus Salpaus -kuntayhtymän palveluyhteistyön järjestämisestä vuodelle 2025

Lataa 

HOLDno-2025-30

Päätöspäivämäärä

16.1.2025

Päätöksen tekijä

Työllisyysaluejohtaja, Päijät-Hämeen työllisyysalue

Päätöksen peruste

Hallintosääntö 18§

Kuvaus

Päijät-Hämeen Työllisyysalue ja Salpaus muodostavat yhteistyösopimuksen. Palveluiden tilaamisesta, sopimisista sekä palvelukohtaiset järjestämisen ehdot sovitaan erillisissä palvelusopimuksissa noudattaen kuntia sitovia lakeja, asetuksia ja erikseen sovittuja ohjeita. Yhteistyösopimus ei sido osapuolia hankkimaan tai tuottamaan tiettyjä palveluita, vaan niistä sovitaan palvelusopimuksissa työvoimaviranomaisen tarpeen, tavoitteiden ja vuosittain vahvistettujen määrärahojen puitteissa.

Vastuu työnhakijoille ja yrityksille sekä muille työnantajille tarjottavista julkisista työvoimapalveluista siirtyy valtiolta kuntien vastuulle 1.1.2025. Laki työvoimapalveluiden järjestämisestä (380/2023, järjestämislaki). Järjestämisvastuu käsittää kuntalain (410/2015) 8 § mukaisen järjestämisen.

Päijät-Hämeen työllisyysalueeseen kuuluvat Asikkala, Hartola, Heinola, Hollola, Iitti, Kärkölä, Orimattila, Padasjoki ja Sysmä. Kunnat ovat sopineet työvoimapalveluiden ja niihin liittyvien tehtävien järjestämisestä kuntalain (8 §) tarkoittamassa lakisääteisessä yhteistoiminnassa ja muodostavat yhteisen työllisyysalueen. Kunnat hoitavat tehtävää yhteisenä toimielimenä, vastuukuntana toimii Hollola. Päijät-Hämeen työllisyysalue on työllisyyspalveluiden järjestämistä koskevassa suunnitelmassaan päättänyt toteuttaa tietyt työllisyysalueen järjestämisvastuulle kuuluvat palvelut hankkimalla ne sidosyksikköhankintana Salpaukselta.

Päijät-Hämeen työllisyysalueen toiminta perustuu kuntalain 51 §:n mukaiseen vastuukuntamalliin, jossa yksi kunta hoitaa tehtävää yhden (tai useamman) kunnan puolesta, jolloin Hollolalla vastuukuntana on oikeus käyttää määräysvaltaansa Koulutuskeskus Salpaus -kuntayhtymään. Kuntayhtymä ei lähtökohtaisesti ole markkinatoimija, vaan kuntien yksi julkisoikeudellisen yhteistoiminnan muoto ja sidosyksikkö.

Koulutuskeskus Salpaus -kuntayhtymä on yhtiöittänyt kaupallisen toimintansa kuntalain 126 §:n mukaan. Jos työllisyysalue haluaa hankkia koulutusta kilpailluilta markkinoilta, tarjouksen antaa kuntayhtymäkonserniin kuuluva tytäryhtiö Salpaus-palvelut Oy.

Tässä sopimuksessa määritellään ne periaatteet, joiden nojalla Salpaus voi tuottaa Päijät-Hämeen työllisyysalueelle palveluita. Palvelut on kuvattu laissa työvoimapalveluiden järjestämisestä 23.3.2023/380. Palvelukohtaiset järjestämisen ehdot määritellään palvelusopimuksessa noudattaen työllisyysaluetta sitovia lakeja, asetuksia ja erikseen sovittuja ohjeita. Laissa nimettyjen palveluiden lisäksi Salpauksen kanssa voidaan sopia myös muista työllisyyttä edistävistä palveluista kuin järjestämislaissa kuvatuista palveluista.

Yhteistyösopimus ei sido osapuolia hankkimaan tai tuottamaan tiettyjä palveluita, vaan niistä sovitaan palvelusopimuksessa työvoimaviranomaisen tarpeen, Päijät-Hämeen työvoimaviranomaisten yhteistyön, ja vuosittain hyväksyttävien määrärahojen puitteissa. Määrärahojen vuosittainen käyttö ja kuntalaisuuden aiheuttamisperusteella toteutettava budjetointi edellyttää joustavuutta palveluiden järjestämisessä. 

Maakunnallista yhteistyötä, yrityslähtöisen osaamisen kehittämisen näkökulmasta, seurataan maakunnan kahden työvoimaviranomaisen (Lahden kaupungin työllisyyspalvelut ja Päijät-Hämeen työvoimapalvelut) ja Salpauksen yhteisessä ohjausryhmässä, joka kokoontuu vähintään 2 krt / vuodessa tai tarpeen mukaan. Ohjausryhmän koollekutsujana toimii Salpaus ja kaikki osapuolet nimeävät ryhmään 2 varsinaista edustajaansa ja heille varajäsenet. Ohjausryhmään on tarpeen mukaan mahdollista kutsua kaikkien osapuolten taholta asiantuntijajäseniä. Toukokuun loppuun mennessä tehdään ohjausryhmän toimesta laajempi palvelusuunnitelma tulevalle vuodelle, jonka pohjalta tehdään palvelusopimuksia syksyllä syyskuun loppuun mennessä.

Sopimusosapuolet raportoivat palveluiden toteutuneista tuloksista, määristä ja vaikuttavuudesta seurantaryhmän tapaamisissa. Työllistymisen lukujen raportointi tuotetaan työllisyysalueelta. Puitesopimukselle asetaan myös palveluiden toteutumisen seurantaryhmä, jossa tehdään johtopäätökset ja suunnitellaan Salpauksen tarjoamien palveluiden sisältöä ja tehdään tarkennuksia palvelujen toteuttamisesta. Palveluiden seuranta, organisointi ja tavoitteet sovitetaan yhteen Lahden kaupungin työllisyyspalveluiden ja Päijät-Hämeen työvoimapalveluiden kanssa.

Ohjausryhmän toimesta laaditun suunnitelman perusteella laaditaan vuosittainen erillinen tarkentava palvelusopimus. Palvelusopimuksiin sovelletaan tämän sopimuksen ehtoja soveltuvilta osin. 

 

Päätös

Päätän, että Päijät-Hämeen Työllisyysalue tekee puitesopimuksen Koulutuskeskus Salpaus -kuntayhtymän kanssa palveluyhteistyön järjestämisestä vuodelle 2025.

Allekirjoitus

Työllisyysaluejohtaja Anne Tapaila

Organisaatiotieto

Elinvoiman palvelualue