Ympäristöterveyslautakunta, kokous 15.1.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 5 Valvontaeläinlääkärin määräaikaisen viran perustaminen

HOLDno-2025-19

Valmistelija

  • Silja Mäkelä, ympäristöterveysjohtaja, silja.makela@hollola.fi

Perustelut

Valvontaeläinlääkärit hoitavat eläinten terveyden ja hyvinvoinnin, tuonnin ja viennin, merkinnän ja rekisteröinnin sekä eläinperäisten sivutuotteiden valvontaa. Päijät-Hämeen ympäristöterveydessä on kaksi valvontaeläinlääkärin virkaa. Eläinsuojelutarkastuksia tehdään vuosittain noin 250-300 kappaletta. Aluehallintovirasto korvaa kunnille em. tehtävien valvonnasta aiheutuvat kustannukset.

Valvonnan työtilanne on eläinten hyvinvoinnin valvonnan osalta pahoin ruuhkautunut. Vuoden 2024 lopussa vireillä oli yli sata eläinsuojeluasiaa, jotka odottavat tarkastusta. Uusintatarkastusta odottavia tapauksia on noin 60 kpl. Ilmoituksenvaraisia, laajamittaista eläintenpitoa harjoittavien kohteiden säännöllistä valvontaa ei vuoden 2024 aikana ole ollut mahdollista kiireellisten tapausten vuoksi toteuttaa lainkaan.

Lainsäädännön mukaan valvonta tulee järjestää niin, että se on laadukasta ja tehokasta. Töiden ruuhkautumisen vuoksi eläinsuojeluilmoituksiin ei pystytä reagoimaan riittävän nopeasti. Lisäksi suuri työkuorma vaikuttaa merkittävästi henkilöstön työssä jaksamiseen. Työruuhkan purkamiseen on tarpeen osoittaa lisäresurssia.

Ehdotus

Esittelijä

  • Silja Mäkelä, ympäristöterveysjohtaja, silja.makela@hollola.fi

Ympäristöterveyslautakunta päättää esittää Hollolan kunnanhallitukselle määräaikaisen valvontaeläinlääkärin viran perustamista Päijät-Hämeen ympäristöterveyteen vuoden 2025 ajaksi.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Kunnanhallitus, kunnanjohtaja, elinvoimajohtaja, eläinlääkintähuollon päällikkö, palvelussuhdeasiat

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.