Sivistys- ja hyvinvointivaliokunta, kokous 9.10.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 123 Valtuustoaloite - Hollolan kouluihin liikunnallinen puolen tunnin välitunti jokaiseen koulupäivään

HOLDno-2024-393

Valmistelija

  • Kim Strömmer, sivistys- ja hyvinvointijohtaja, kim.strommer@hollola.fi

Perustelut

Hollolan kouluihin liikunnallinen puolen tunnin välitunti jokaiseen koulupäivään asiasta on tehty valtuustoaloite.

"UKK-instituutin mukaan liikkumattomuus ja paikallaanolo aiheuttaa Suomessa yli 3 miljardin vuosittaiset kustannukset. UKK instituutin tieteelliseen tutkimukseen ja näyttöön perustuvat liikuntasuositukset kouluikäisille lapsille ja nuorille: 
​​​​​​Suosituksen mukaan olisi hyvä liikkua viikon jokaisena päivänä ja suurimman osan liikkumisesta tulisi olla kestävyystyyppistä. Teholtaan rasittavaa kestävyystyyppistä liikkumista sekä lihasvoimaa ja luustoa vahvistavaa liikkumista tulisi tehdä vähintään kolmena päivänä viikossa. Liikkumisen tulisi olla monipuolista, jolloin erilaiset liikuntataidot kehittyvät. Myös liikkuvuuteen on hyvä kiinnittää huomiota. Suosituksen mukainen määrä liikkumista voi kertyä useista liikkumisen hetkistä päivän aikana. Vähäisempikin liikkumisen määrä on hyödyllistä, vaikka suositus ei täyttyisikään viikon jokaisena päivänä. Liikkumisen ilo auttaa pysyvien liikkumistottumusten ja harrastusten löytämisessä. Turvallinen ja yhdenvertaisesti saavutettava päivittäinen liikkuminen kuuluu kaikille lapsille ja nuorille.” 

Lisääntynyt digilaitteiden käyttö sekä koulukyydit aiheuttavat jo omalta osaltaan liikkumattomuutta. Koulupäivän aikana yksi ohjattu liikunnallinen puolen tunnin mittainen välitunti katkaisee päivän mukavasti. Se olisi toteutettavissa yhteistyössä kunnan nuorisotoimen, 
liikuntatoimen ja liikunta-alan oppilaitoksien kanssa esimerkiksi harjoittelujaksona kouluissa. Mikäli kouluissa on jo nyt käytäntönä yksi pitempi välitunti, korvataan se tällä uudella ohjatulla liikunnallisella välitunnilla. 

Ei vaadi suuria taloudellisia satsauksia, eikä erillisiä tiloja. Liikuntahetki on toteutettavissa ulkotiloissa tai omassa luokassa. Ei tarvita välineitä; liikunta voi olla esimerkiksi tanssia, tasapainoharjoittelua, kuntopiiriä oman kehon painolla tai vaikkapa meditaatiota. 
Liikuntarajoitteisille järjestetään samaa oheistoimintaa kuin normaalien liikuntatuntien ajan on tapana järjestää. Aikuisten tehtävänä on turvata lasten kasvaminen terveiksi aikuisiksi ja meidän kuntapäättäjien on tehtävä tarvittavat toimenpiteet sen mahdollistamiseksi"

Hollolassa pitkä välitunti on käytössä jo suurimmassa osassa kouluja. Välitunneilla tarjotaan liikunnallisia aktiviteetteja resurssien puitteissa. Hollolassa kaikki koulut ovat mukana Liikkuva Koulu-ohjelmassa. Koulut toteuttavat välkkäritoimintaa.  

Ulkopuolisten resurssien hankkiminen perustuu ulkopuoliseen rahoitukseen, palvelun ostamiseen tai hankerahoitukseen. Näitä hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan. Kunnan liikuntapalveluilla ei ole antaa lisäresursseja koulujen käyttöön jo olemassa olevien toimintojen lisäksi, kuten koululaisuinnit. 

Hankerahoituksella palkattu KouluPT ideoi ja kehittää myös välituntitoimintaa lukuvuoden 2024-25 aikana. Lukujärjestyssuunnittelussa on huomioitu pitkän välitunnin mahdollisuudet koulupäivien ja –kuljetusten puitteissa. Oppilaiden ikätason mukaan toiminnassa huomioidaan toiminnallisuuden mahdollisuudet koko koulupäivien aikana. Yläkoulujen liikkuva opiskelu –hankkeessa on koulutettu myös aineopettajia huomioimaan liikunnalliset toimintatavat oppituntien sisällä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kim Strömmer, sivistys- ja hyvinvointijohtaja, kim.strommer@hollola.fi

Hollolassa pitkä välitunti on käytössä jo suurimmassa osassa kouluja. Välitunneilla tarjotaan liikunnallisia aktiviteetteja resurssien puitteissa. Hollolassa kaikki koulut ovat mukana Liikkuva Koulu-ohjelmassa. Koulut toteuttavat välkkäritoimintaa.  Hankerahoituksella palkattu KouluPT ideoi ja kehittää myös välituntitoimintaa lukuvuoden 2024-25 aikana. Lukujärjestyssuunnittelussa on huomioitu pitkän välitunnin mahdollisuudet koulupäivien ja –kuljetusten puitteissa. Oppilaiden ikätason mukaan toiminnassa huomioidaan toiminnallisuuden mahdollisuudet koko koulupäivien aikana. Yläkoulujen liikkuva opiskelu –hankkeessa on koulutettu myös aineopettajia huomioimaan liikunnalliset toimintatavat oppituntien sisällä.

Sivistys- ja hyvinvointivaliokunta hyväksyy yllä esitetyn vastauksen valtuustoaloitteeseen ja toteaa aloitteen loppuun käsitellyksi. Vastaus toimitetaan edelleen kunnanhallitukselle  tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Asianosainen: aloitteen tekijä Tiedoksi: aluerehtorit

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen. Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Hollolan kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Hollolan kunta.

Hollolan kunta / Kirjaamo
Postiosoite: PL 66, 15871 Hollola
Käyntiosoite: Tiilijärventie 7 F, 15870 Hollola
Sähköposti: kirjaamo(at)hollola.fi
Puhelinnumero: 044 780 1427

Kirjaamon aukioloajat: maanantai-perjantai klo 9.00-15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite, puhelinnumero ja muut asian hoitamiseksi tarvittavat yhteystiedot. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Hollolan kunnan kirjaamosta.