Elinvoimavaliokunta, kokous 8.10.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 98 Tienpidon ja liikenteen suunnitelma (TLS) 2025-2028, Uudenmaan Ely-keskus

HOLDno-2024-566

Valmistelija

  • Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Perustelut

Uudenmaan elinkeino- , liikenne- ja ympäristökeskus pyytää kunnalta mahdollista lausuntoa tienpidon ja liikenteen suunnitelmasta 2025-2028. Lausunnot suunnitelmasta pyydetään toimittamaan Uudenmaan ELY-keskukselle (kirjaamo.uusimaa@ely-keskus.fi) 30.10.2024 mennessä. Suunnitelma on laadittu vain sähköisessä muodossa ja se on luettavissa internetosoitteessa www.tienpidonsuunnitelma.fi. Suunnitelma löytyy myös ELY-keskuksen sivujen kautta osoitteesta: www.ely-keskus.fi/web/ely/liikenne.

Tienpidon ja liikenteen suunnitelma 2025-2028
Uudenmaan ELY - keskuksen perustienpidon rahoitus vuodelle 2024 on noin 120,7 M€, lisäksi 43,6 miljoonaa euroa päällystämiseen käytettävää korjausvelkarahaa. Rahoituksesta pääosa kuluu tiestön päivittäiseen kunnossa- ja ylläpitoon. Päätöksentekoa rahoituksen kohdistamisesta ja toteutettavista hankkeista ohjaavat ELYn strategia ja ELYn strategiset liikenteen linjaukset. Keskeisenä tavoitteena on tarjota toimiva liikennejärjestelmä ja turvallinen tieverkko elinkeinoelämälle ja kansalaisten tarpeisiin.

Uudenmaan ELY - keskusten vastuulla on noin 3094 maantieverkolla olevaa siltaa. Siltoja korjataan ja uusitaan vuosittain noin 25-35 kappaletta. Suurimpina haasteina on siltojen ikäjakauma, sillä suurin osa niistä on rakennettu 1960-1990 luvuilla ja ovat tulossa peruskorjausikään. Nyt peruskorjattavina ovat 1960-1970-lukujen sillat, joiden suunniteltu kantavuus on nykyvaatimuksia pienempi. Nykyinen rahoitustaso ei riitä tarvittaviin siltojen uusimisiin ja peruskorjauksiin.

Suunnitelmaan sisältyvällä, tämän vuoden hankkeita esittävällä kartalla on Hollolassa  Mt 3172 Kosken sillan korjaus. Kiireellisimpiä hanketarpeita suunnitelmakaudella 2025-2028 esittävällä kartalla Hollolasta on, Vt 24/Kalliolan liittymä, Paimelantie (mt 14119) ja Ilmotuntie (mt 14122) liittymä sekä Oivantien jalankulku- ja pyörätie ja Mt 2955 Hollolan risteysjärjestelyt.

Kunnan lausunto

Elinvoiman palvelualueella on laadittu Uudenmaan ELY - keskuksen tienpidon ja liikenteen suunnitelmasta 2025-2028 seuraava lausunto:

Hollolan kunta haluaa kiittää, erityisesti MAL-hankkeisiin kuuluvien Mt 2956 pyörätien Messilä-Pyhäniemi ja Vt 24 Kalliolan liittymän sekä Oivantien jalankulku- ja pyörätien suunnittelun valmistumisesta. Molemmista kohteista on laadittu liikennejärjestelmästä ja maanteistä annetun lain (LjMTL, 503/2005) mukaiset tiesuunnitelmat. Hollolan kunnan elinvoimavaliokunta on antanut seuraavat lausunnot

- Messilä-Pyhäniemi välin tiesuunnitelmasta ja perustellut vastineet saatuihin muistutuksiin, 7.5.2024 § 41 ja

- Vt 24 Kalliolan liittymä, 10.9.2024 § 88.

Hollolan kunnan päätöksentekoon lähteneessä investointiohjelmassa Vt 24/Kalliolan liittymä -hankkeessa on varattu vuodelle 2026 300 t€ Oivantien jatkeen väylän (K12J ja J12, plv. 0- n.460) totetukseen. Kunnan kustannusosuus on 50 %. Koko vt 24 Kalliola -hankkeen kustannusarvio on 8,1 M€, josta kunnalle on esitetty kustannukseksi 1,7 m€. Toteutus on sijoitettu investointiohjelmassa vuodelle 2029.

Kunta pitää vt 24 parantamista välillä Kalliola-Vääksy tarpeellisena. Aluesuunnitteluvaraus on tehty vuonna 2017. Suunnitelmalla parannetaan liikenneturvallisuutta ja sujuvoitetaan kuljetuksia. Tarpeellisuudesta kertoo mm. vt 24 Paimelan liittymän alikulkukaytävä -hanke. Hanke parantaa liikenneturvallisuutta, on hyvä, että valtio totuettaa hankkeen.

Mt 2956 Rantatie Pyhäniemi-Messilä jalankulku- ja pyörätie rakentaminen on sijoitettu kunnan päätöksentekoon lähteneessä investointiohjelmassa vuodelle 2028. Hankkeen kustannusarvio on 2,6 M€, josta kunnalle on esitetty kustannuksiksi 1,3 M€ eli 50 %.

Kunta on panostanut MAL-sopimuksen KUHA-hankkeiden suunnitteluun päättyneellä MAL-kaudella ja odottaa, että toteutus etenee tulevalla MAL-kaudella 2027-2028 toteutukseen edellä esitetysti.

Tiestön ylläpitoon tulee jatkossakin panostaa, jotta liikennöitävyys ja turvallisuus tiestöllä pystytään takaamaan ja myös elinkeinoelämälle tärkeät kuljetukset turvaamaan. Erityisen huolestuttavaa on huonokuntoiset kunnassa mm. tienumerot 2954 sekä Hollolan että Kärkölän kunnissa, mt 14073 ja mt 14122 Kalliolan päässä. Kevytväylien päällystyskohtiesta kunta pitää seuraavien kohteiden päällystämista perusteltuna huonon kunnon vuoksi: 

  • VT 24 hiekkapintaisen kevarin päällystys välillä Tommolantie – Paimelanraitti, 1km
  • Soramäentien kevyen liikenteen väylä välillä Työtjärventie-Tiilikankaantie, uudelleen päällystys ja kuivatuksen parantaminen 0,5km
  • Kirkkotien kevyen liikenteen väylän päällystevauriokohteiden korjaaminen, 0,3km
  • Rantatien kevyen liikenteen väylän uudelleen päällystys Messilästä Kirkonkylän suuntaan, 1,3km

Valtatien 12 kehittämisen osalta kunta odottaa, että suunnitelmien laadinta Hollolasta Tampereen suuntaan aloitetaan. Tällä hankkeella tavoitellaan sujuvuuden ja liikenneturvallisuuden parantamista.

Kantatien 54 osalta kunta pitää tärkeänä tien luokituksen nostoa sujuvuuden ja liikenneturvallisuuden parantamiseksi.

Raideliikenteen osalta kunta esittää, että Lahti-Helsinki radan välityskykyyn panostetaan. Kunta kehittää Nostavan aluetta, joka tulevaisuudessa tukeutuu raideliikenteeseen sekä asumisen että elinkeinoelämän osalta.

Hollola toivoo kunnossapidolta parempaa reagointia talvikunnossapidossa liukkauden torjuntaa, jotta koululaisliikenne voidaan järjestää turvallisesti ja sovituissa aikatauluissa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Elinvoimavaliokunta hyväksyy elinvoiman palvelualueella valmistellun lausunnon Uudenmaan ELY-keskuksen tienpidon ja liikenteen suunnitelmasta 2025-2028 ja lähettää sen kunnanhallitukselle hyväksyttäväksi ja edelleen ELY -keskukselle toimitettavaksi lausunnoksi.

Päätös

Keskustelun kuluessa Kari Aaltonen esitti että Miekkiön kääntöpaikan linja-autopysäkille hankitaan bussikatos. Ehdotus raukesi kannattamattomana.

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kari Aaltonen jätti eriävän mielipiteen.

Tiedoksi

Kunnanhallitus, Uudenmaan ELY-keskus

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.