Elinvoimavaliokunta, kokous 8.10.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 94 Kaavoitusohjelma 2025 hyväksyminen

HOLDno-2024-795

Valmistelija

  • Pentti Klemetti, kaavoitusarkkitehti, pentti.klemetti@hollola.fi

Perustelut

Kaavoitusohjelma 2025 hyväksyminen

Kaavoitusohjelma 2025:ssa esitetään ensi vuoden kaavoituksen työohjelma. Vuoden 2025 kaavoitusohjelmaan kuluu kaksi vireillä olevaa osayleiskaavahanketta, 17 vireillä olevaa asemakaavahanketta ja kaksi vuonna 2025 käynnistyvää asemakaavahanketta. Osayleiskaavat edistävät MAL-sopimuksen mukaisia kaupunkiseudun hankkeita, multimodaaliterminaalia ja kiertotalousaluetta. Asemakaavojen sisältöinä on sekä asuin- että yritystontteja pääosin kunnan omistamille maille. Keinokartanontien jatkeella käynnistetään asemakaavan päivityshanke.

Vuonna 2024 jo käynnissä olevien kaavahankkeiden tavoitteina on yhteensä noin 1400 asukasta ja noin 260 asuintonttia sekä noin neljä yritystonttia. Vuoden 2025 aikana käynnistyvien asemakaavojen tavoitteina on kaavoittaa noin 65 asuintonttia yhteensä noin 250 asukkaalle. Merkittävin uusi asemakaavahanke vuonna 2025 on Kyyhkylä III-asuinalueen 1. asemakaava lähellä Nostavan koulua.

Kaavoitusohjelmaan on koottu tietoja myös niistä hankkeista, jotka todennäköisesti aloitetaan lähivuosina 2025-2026. Tulevien vuosien kaavoitettaviksi kohteiksi on esitetty muutamia uusien alueiden asemakaavoja ja katuverkon kehittämistarpeista nousevia asemakaavoja. Tulevien vuosien asemakaavoituskohteet täydentyvät kunnan maanhankinnan edetessä. Maanhankinnan edistyminen on edellytyksenä kohteen ottamiselle kaavoitusohjelmaan.

Kaavoitusohjelman kohteista kerrotaan alueen yleiskuvaus ja kaavoituksen tavoitteet. Kaavoitusohjelman yhteydessä on myös laskentaohjelmalla arvioitu kaavahankkeen taloudellisuutta ja tuotu esiin muita hankkeissa huomioitavia taustatietoja. Elinvoimavaliokunta seuraa kaavoitusohjelman toteutumista ja raportoi siitä kunnanhallitukselle kaksi kertaa vuodessa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Elinvoimavaliokunta päättää esittää liitteenä olevan kaavoitusohjelman vuoden 2025 osalta kunnanhallitukselle edelleen valtuuston hyväksymiskäsittelyä varten. Vuoden 2026-2027 kaavakohteet ovat tiedoksi ja niistä päätetään tulevina vuosina.

Päätös

Merk. kokouksessa asiantuntijana kuultiin kaavoituspäällikkö Pentti Klemettiä.

Merk. Minna Kauhanen poistui esteellisenä asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi (hallintolain 28.1 § kohta 3 intressijäävi, maanomistaja).

Päätösehdotus hyväksyttiin.

 

Esteellisyys

  • Minna Kauhanen

Tiedoksi

elinvoimajohtaja, kaavoitus- ja maankäyttöpäällikkö, kaavoitusarkkitehti

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.