Ympäristöterveyslautakunta, kokous 29.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 21 Valvontayksikön osallistuminen ympäristöterveyden valtakunnallisen Vati-tietojärjestelmän kehittämisen kustannuksiin

HOLDno-2024-453

Valmistelija

  • Silja Mäkelä, ympäristöterveysjohtaja, silja.makela@hollola.fi

Perustelut

Vati-järjestelmä on valtakunnallinen terveysvalvonnan toiminnanohjaus- ja tiedonhallintajärjestelmä, joka otettiin käyttöön vuonna 2019. Sen ylläpitäjänä toimii Ruokavirasto. Järjestelmä otettiin käyttöön osittain keskeneräisenä. Vaikka järjestelmää on käyttöönoton jälkeen merkittävästi kehitetty, järjestelmässä on edelleen puutteita, jotka aiheuttavat ylimääräistä työtä ja heikentävät raporttitietojen luotettavuutta.

Ruokavirasto on lähettänyt kuntiin kirjeen, jossa MMM, STM ja Ruokavirasto pyytävät, että kunnat (valvontayksiköt) osallistuvat väliaikaisesti Vatin kehittämisen kustannuksiin. Ruokavirasto tekee valvontayksiköiden kanssa sopimuksen, jolla kerätään 200 000 € vuosittain kertalaskutuksena helmikuussa. Sopimuskausi on 2025–2027 ja sopimuksella on kuuden kuukauden irtisanomisaika. Sopimus tulee olla tehtynä 30.9.2024 mennessä. Saatekirjeen liitteenä olevan esimerkkilaskelman mukaan Päijät-Hämeen ympäristöterveyden osuus kerättävästä summasta olisi 4 086 € vuodessa. Jos vain osa kunnista tekee sopimuksen ja sopimuksilla saataisiin kerättyä alle 100 000 €, jää lisärahoituksesta saatava hyöty liian pieneksi suhteessa aiheutuvaan työmäärään ja sopimus raukeaa kaikkien osapuolten osalta. Halukkuudesta sopimuksen tekemiseen tulee ilmoittaa Ruokavirastoon 31.7.2024 mennessä.

Valvontayksiköiltä kerättyjen rahojen käyttöä ohjaisi uudistettu kehittämisryhmä, joka valmistelee yhteisen näkemyksen rahojen käytöstä, osallistuu tehtävien tarkempaan määrittelyyn ja seuraa tavoitteiden täyttymistä. Sopimuksen tehneet kunnat voivat esittää edustajia kehittäisryhmään mutta kaikista valvontayksiköistä ei edustajia voida ottaa. Ryhmässä olisi edustajia eri tyyppisistä valvontayksiköistä, sillä eri yksitöiden tarpeet ja toiveet ohjelman kehittämiselle poikkeavat toisistaan. 

Elintarvikelain 27 §:n mukaan kunta tekee aluehallintovirastoille ja Ruokavirastolle elintarvikesäännösten mukaiset ilmoitukset ja raportit. Kunta myös julkaisee suorittamansa elintarvikevalvonnan tulokset (ns. Oiva-raportit). Terveydensuojelulain 47 §:n mukaan kunnan terveydensuojeluviranomainen on velvollinen pyydettäessä toimittamaan korvauksetta Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastolle tarkastuksia, valvontatoimenpiteitä, valvontahenkilöstöä, maksuja sekä valvontaa koskevia muita tietoja tämän lain mukaisen valvonnan ohjausta, seurantaa, raportointia ja tilastointia varten. Valvontatietojen raportointiin ja elintarvikevalvonnan tietojen julkaisemiseen käytetään Vati-tietojärjestelmää.

Ennen Vati-järjestelmän käyttöönottoa kunnat hankkivat toiminnanohjausjärjestelmät valitsemiltaan kaupallisilta toimittajilta ja vastasivat itse ohjelmasta aiheutuvista kustannuksista. Kun valvonnassa otettiin käyttöön yksi valtakunnallinen ohjelma, vastuu kustannuksista siirtyi valtiolle. Päijät-Hämeen ympäristöterveyden talousarviossa ei ole varattu rahoitusta toiminnanohjaus- ja tiedonhallintajärjestelmästä aiheutuviin kustannuksiin.

Ympäristöterveydenhuollon yhteistoimintasopimuksen mukaan ympäristöterveyslautakunta hyväksyy ympäristöterveydenhuollon vastuualuetta koskevat sopimukset.

Ehdotus

Esittelijä

  • Silja Mäkelä, ympäristöterveysjohtaja, silja.makela@hollola.fi

Ympäristöterveyslautakunta päättää, että Päijät-Hämeen ympäristöterveys ei osallistu Vati-järjestelmän kehittämisen kustannuksiin.

Lautakunta katsoo, että Vati-järjestelmässä esiintyvät virheet, välttämättömien toiminnallisuuksien korjaukset ja ohjelman ylläpito tulee toteuttaa valtion rahoituksella.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Ruokavirasto

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen. Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Hollolan kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Hollolan kunta.

Hollolan kunta / Kirjaamo
Postiosoite: PL 66, 15871 Hollola
Käyntiosoite: Tiilijärventie 7 F, 15870 Hollola
Sähköposti: kirjaamo(at)hollola.fi
Puhelinnumero: 044 780 1427

Kirjaamon aukioloajat: maanantai-perjantai klo 9.00-15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite, puhelinnumero ja muut asian hoitamiseksi tarvittavat yhteystiedot. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Hollolan kunnan kirjaamosta.