Ympäristöterveyslautakunta, kokous 29.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 22 Terveydensuojelun valmistunut projekti

HOLDno-2024-442

Valmistelija

  • Silja Mäkelä, ympäristöterveysjohtaja, silja.makela@hollola.fi
  • Mika Rouhiainen, johtava terveydensuojeluinsinööri, mika.rouhiainen@hollola.fi

Perustelut

Pintojen kunnosta ja hygieniasta on äärimmäisen tärkeää huolehtia erityisesti uimahallien ja kylpylöiden kosteissa tiloissa. Pintapuhtausnäytteiden seurannalla ja tarvittavien toimenpiteiden tekemisellä riittävän ajoissa voidaan ennalta ehkäistä mahdollisten terveyshaittojen aiheutuminen.

Keväällä 2022 toteutettiin Päijät-Hämeen ympäristöterveyden toimialueen uimahalleissa ja kylpylöissä pintapuhtausprojekti, jossa pintapuhtauden tasoa selvitettiin luminometritesteillä sekä pintasivelynäytteillä. Projektissa saatujen heikkojen tulosten perusteella todettiin, että useassa uimahallissa pintapuhtauden taso ei ole vaaditulla tasolla. Tämän takia keväälle 2024 suunniteltiin säännöllistä valvontaa tukeva pintapuhtausprojektin jatko-osa. Jatkoprojektissa selvitettiin luminometritestein uimahallien ja kylpylöiden puhtaustasoa ja sen kehittymistä vuonna 2022 toteutettuun projektiin verrattuna. Luminometritestit otettiin samoista näytteenottopisteistä kuin vuoden 2022 projektissa. Valvontakohteita oli yhteensä 9 kpl. Projektien toisena tavoitteena oli edesauttaa toimijoiden omavalvontaa ja ohjeistaa toimijoita seuraamaan omavalvonnassa pintapuhtauden kehittymistä (trendi -seuranta) sekä löytämään sitä kautta parhaat menetelmät hyviin tuloksiin pääsemiseksi.

Myös jatkoprojektin 2024 tulosten pohjalta jouduttiin toteamaan, että useassa uimahallissa pintapuhtauden taso ei ole edelleenkään vaaditulla tasolla. Haastavimpia kohteita hygienian kannalta ovat allastilan portaat sekä kulkuväylä pesutiloihin ja sieltä saunaan ja pukuhuoneisiin. Tulosten perusteella voitiin kuitenkin havaita, että osa projektissa mukana olleista kohteista oli saanut puhtaustasoaan selvästi parannettua, vaikka määrällisesti huonoja tuloksia saatiinkin aiempaa enemmän. Tuloksista havaittiin myös, että useat niistä halleista, jotka olivat edellisen projektin jälkeen tehostaneet pintapuhtauden seurantaa testein, olivat pystyneet parantamaan pintapuhtautta myös käytännössä.

Kaksiosainen projekti oli onnistunut ja siitä saatiin tukea säännölliseen valvontaan. Projektin myötä saatiin tietoa hallien ja kylpylöiden pintahygienian nykytilanteesta sekä omavalvonnan toteuttamisesta ja pystyttiin neuvomaan ja ohjeistamaan siivoukseen ja hygienian ylläpitoon liittyvissä omavalvontatoimenpiteissä. Toimijat suhtautuivat projekteihin erittäin myönteisesti ja käytännössä kaikki kohteet tekivät omavalvontaansa useampia korjaavia toimenpiteitä. Jatkossa Päijät-Hämeen ympäristöterveys tulee kiinnittämään valvonnassaan vieläkin enemmän huomiota uimahallien ja kylpylöiden tekemään omavalvontaan, pintapuhtauden seurantaan, korjaaviin toimenpiteisiin sekä omavalvonnan kokonaisuuden dokumentointiin.

Ehdotus

Esittelijä

  • Silja Mäkelä, ympäristöterveysjohtaja, silja.makela@hollola.fi

Ympäristöterveyslautakunta merkitsee projektiraportin tiedoksi.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.

Tiedoksi

-

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.