§ 3 Ympäristönsuojelumääräyksistä poikkeaminen käytöstä poistetun öljysäiliön jättämiseksi maaperään

Lataa 

HOLDno-2024-510

Päätöspäivämäärä

20.6.2024

Päätöksen tekijä

Ympäristötarkastaja Vennola

Päätöksen peruste

Hollolan kunnan hallintosääntö (muutokset voimaan 30.9.2023): Ympäristötarkastaja tai ympäristösihteeri myöntää oikeuden poikkeamiseen kunnan ympäristönsuojelumääräyksistä (YSL 202 §).  

Kuvaus

Hakija

Kiinteistön omistaja

Kiinteistö

Hollolan kunnassa, Hämeenkoskella sijaitseva kiinteistö 283-419-2-22. Kiinteistö ei sijaitse pohjavesialueella.

Hakemuksen vireille tulo

Hakemus on tullut vireille Hollolan kunnan ympäristönsuojeluun 4.6.2024 (HOLDno-2024-510).

Asian kuvaus

Kiinteistölle 283-419-2-22 haetaan kunnan ympäristönsuojelumääräysten 14 § mukaista poikkeamista maanalaisen öljysäiliön jättämiseksi maaperään. Kyseessä on vuonna 1967 asennettu 5 m3 kokoinen, maanalainen metallisäiliö (teräs). Säiliö sijaitsee talon perustuksista alle metrin päässä ja perustusten alapuolella. Hakemuksessa ei esitetty tarkempaa tietoa kuinka syvällä säiliö on.

Säiliön poistamisen pelätään aiheuttavan sortumavaaraa ja vahingoittavan vuonna 1952 tehdyn talon perustuksia ja kantavia rakenteita.  
Hakemukseen on liitetty raportti öljysäiliön tyhjennyksestä/tarkastuksesta sekä selvitys öljysäiliön sijainnista kiinteistöllä. Säiliö on tyhjennetty ja puhdistettu 15.5.2024 Säiliöhepo Oy:n toimesta. Tarkastuspöytäkirjan mukaan säiliö ei ole vuotanut.

Hollolan kunnan ympäristönsuojelumääräykset

Hollolan kunnan ympäristönsuojelumääräysten 14 § mukaan maanalainen käytöstä poistettu polttonestesäiliö tulee puhdistaa ja poistaa putkistoineen maaperästä. Määräaika säiliön maaperästä poistolle on yksi vuosi. Perusteluosion mukaan vanhat säiliöt voivat sijaita sellaisessa paikassa, että niitä on teknisesti vaikea tai mahdoton poistaa. Poikkeusta säiliön poistamisvelvollisuudesta voi hakea kirjallisesti ympäristönsuojeluviranomaiselta perustellusta syystä. Ympäristönsuojeluviranomainen voi yksittäistapauksissa myöntää poikkeuksen velvollisuudesta poistaa käytöstä poistettu, ehjä maanalainen säiliö, mikäli poistaminen on teknisesti hyvin vaikeaa tai siitä aiheutuu kohtuutonta vahinkoa muulle omaisuudelle.

Asian käsittely

Rakennusvalvonnalta pyydettiin lausunto säiliön poistamisen teknisistä edellytyksistä. Asian vireille tulosta ei ole kuultu naapureita, eikä kohteessa ole käyty tarkastuksella hakemuksen johdosta.

Rakennusvalvonnan lausunto 19.6.2024

Hakemuksen mukaan kyseessä on maanalainen öljysäiliö, joka sijaitsee alle 1 metrin etäisyydellä rakennuksen seinälinjasta. Rakennuksen perustukset ovat omistajan antaman kuvauksen perusteella matalat perustukset, rakentamisajankohdalle tyypillisenä ratkaisuna. Voidaan olettaa, että säiliön alapinnan taso on huomattavasti rakennuksen perustusten alapinnan tasoa alempana ja lähimmillään alle metrin etäisyydellä rakennuksesta. Perustusten ulkopuolella kulkevista putkista, johdoista, routaeristeistä tai muista rakenneosista ei ole tietoa. Säiliön pois kaivaminen edellyttäisi rakennuksen perustusten alla olevan maan erityistä tukemista kaivuun aikana, jotta perustusten alla oleva maa ei vajoaisi kaivantoon ja aiheuttaisi riskiä perustusten vaurioille tai rakennuksen painumalle. Kyseisessä tapauksessa öljysäiliön poistaminen ei ole teknisesti mahdotonta, mutta poistaminen edellyttäisi kaivuutyön aikana järjestelyjä, jotka aiheuttavat poistotyöhön korkeampia kustannuksia ja riskejä. Säiliön poistoon voi em. perustein liittyä rakennukseen ja perustuksiin kohdistuvia teknisiä riskejä.

Edellä mainituin perustein voidaan todeta, että säiliön poistaminen olisi kunnan ympäristönsuojelumääräysten tarkoittamalla tavalla teknisesti vaikeaa, tai voisi aiheuttaa kohtuutonta vahinkoa muulle omaisuudelle.

Päätös

Hakijalle myönnetään lupa poiketa ympäristönsuojelumääräysten 14 §:stä Hollolassa kiinteistöllä 283-419-2-22. Maanalainen käytöstä poistettu 5 m3 öljysäiliö voidaan täten jättää maaperään. Säiliön ilma- ja täyttöputket on katkaistava ja tulpattava luotettavalla tavalla.

Säiliö voidaan täyttää hiekalla, mikäli hakija arvioi sen tarpeelliseksi painumien ehkäisemisen kannalta. Käytettävän hiekan tulee olla puhdasta. 

Päätös säiliön jättämisestä maaperään ja säiliön sijainnin osoittava selvitys tulee liittää kiinteistön asiakirjoihin. Kiinteistön haltijan vaihtuessa tiedot maaperään jätetystä säiliöstä tulee antaa uudelle haltijalle.

Päätös ei poista kiinteistön omistajan/haltijan vastuuta kiinteistön mahdollisessa maaperän pilaantumisasiassa. 
 
Mikäli putkistojen poiston yhteydessä tai myöhemmin havaitaan, että kiinteistön maaperä on pilaantunut, on siitä välittömästi ilmoitettava Hollolan kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle ja tarvittaessa pelastusviranomaiselle. 


Perustelut

Öljysäiliön jättäminen maaperään kiinteistöllä 283-419-2-22 ei saatavilla olevan tiedon perusteella aiheuta maaperän tai pohjaveden pilaantumisen vaaraa. Kiinteistö ei sijaitse luokitellulla pohjavesialueella. 

Säiliön poistamisesta saattaisi aiheutua vaurioita asuinrakennuksen rakenteille. Säiliön voi siten hakemuksessa ja rakennusvalvonnan lausunnossa esitetyin perusteluin jättää maahan. 

Ilma- ja täyttöputket tulee katkaista ja tulpata säiliön väärinkäytösten estämiseksi. 

Mahdollisen hiekkatäytön osalta on hyvä huomioida, että se vaikeuttaa säiliön mahdollista myöhempää poistamista. Toisaalta maahan jätetty terässäiliö saattaa ajan myötä ruostua ja tyhjäksi jätettynä se voi luhistua. Öljysäiliön luhistuminen rakennuksen perustusten välittömässä läheisyydessä voi aiheuttaa haittaa perustusten vakaudelle.

Naapurien kuuleminen katsottiin asian luonne huomioon ottaen tarpeettomaksi. Tieto päätöksestä ja säiliön sijainnista tulee liittää kiinteistön asiakirjoihin, jotta varmistetaan tiedon siirtyminen kiinteistön haltijan mahdollisesti vaihtuessa.

 

Sovelletut oikeusohjeet

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 202 §
Hollolan kunnan ympäristönsuojelumääräykset (Kunnanvaltuusto 25.9.2017 §26, voimaan 15.11.2017) 14 §

Tästä päätöksestä peritään Hollolan kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen taksan mukainen maksu 153 €. Lasku lähetetään erikseen.

 

Allekirjoitus

ympäristötarkastaja Tuulia Vennola

Organisaatiotieto

Elinvoiman palvelualue