Kuvaus
Toimija |
Kala-Iitti Oy |
Y-tunnus |
3086332-5 |
Toimipaikka |
Rautatienkatu 19, 47400 Kausala |
Päätösperustelut
Kala-Iitti Oy:n eläinperäisiä elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsittelevä elintarvikehuoneisto on hyväksytty 13.4.2021. Hyväksytty toiminta on kylmäsavu- ja graavikalan valmistaminen ja pakkaaminen tyhjiöpakkausiin. Huoneiston laitostunnus on F14250, jolla huoneiston on merkitty Ruokaviraston ylläpitämään kala-alan hyväksyttyjen elintarvikehuoneistojen rekisteriin. Toimija on jättänyt elintarvikevalvontaan 10.4.2024 päivätyn hakemuksen toiminnan olennaisen muutoksen hyväksymiseksi. Muutos koskee lämminsavustuksen ja siivutuksen/viipaloinnin aloittamista. Tätä varten huoneiston tiloihin on asennettu savustusuuni ja hankittu siivutus- ja vakumointikoneet.
Päivitetty omavalvontasuunnitelma (versio 26.1.2024) on toimitettu hakemuksen liitteenä ja suunnitelmaa on muokattu 7.5.2024, 27.5.2024 ja 11.6.2024. Omavalvontasuunnitelman viimeisin versio, päiväys 11.6.2024, koostuu tukijärjestelmästä ja näytteenottosuunnitelmasta. Lämminsavustuksen riskit on arvioitu HACCP-periaatteita noudattaen. Krittinen valvontapiste ja hallintapisteet on nimetty, raja-arvot ja korjaavat toimenpiteet on kuvattu. Omavalvontasuunnitelma kattaa toiminnan laajentamisen.
Toiminnan olennaiseen muuttamiseen liittyvät asiakirjat on tarkastettu 17.6.2024 (asiakirjatarkastus). Tarkastuksesta on laadittu tarkastuskertomus (tapahtumatunnus 1733053). Koska toiminta tapahtuu jo olemassa olevissa tiloissa on uusien laitteiden sijoittelu tiloihin voitu todeta toimijan lähettämien valokuvien avulla. Uuden savustusuunin sijoittaminen on ollut todettavissa tarkastuskäynnillä 5.4.2024. Laitoksen tilat ovat riittävät esitettyyn toiminnan muutokseen. Pinnat ovat helposti puhtaana pidettävää materiaalia. Tiloissa on koneellinen ilmastointi savustushuonetta lukuun ottamatta. Savustushuoneen painovoimainen ilmastointi voidaan hyväksyä, mikäli savu ei leviä huoneiston muihin tiloihin. Viemäri on varustettu rasvanerotuskaivolla.
Tiloissa ja toiminnassa on aikaisemman hyväksymispäätöksen mukaan sallittu seuraavat joustot:
- Savustushuoneen painovoimainen ilmastointi, mikäli savu ei leviä huoneiston muihin tiloihin
- Pukuhuoneen ja taukotilojen sekä takahuoneen varaston yhteiskäyttö samassa kiinteistössä sijaitsevan rekisteröidyn elintarvikehuoneiston kanssa erityisjärjestelyin. Laitoksen tuotanto ajoittuu päiviin/ajankohtiin, jolloin rekisteröidyssä huoneistossa ei ole toimintaa ja henkilökunnan kulkemista tilojen välillä voidaan rajoittaa (ajallinen erottaminen).
Aikaisempien joustojen lisäksi voidaan hyväksyä savustusuunin tekninen käyttö rekisteröidyn elintarvikehuoneiston tiloissa.
Kala-alan laitosta koskevista vaatimuksista säädetään Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EY) N:o 852/2004 elintarvikehygieniasta, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EY) N:o 853/2004 eläinperäisiä elintarvikkeita koskevista erityisistä hygieniasäännöistä, elintarvikelaissa (297/2021) sekä maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa elintarvikehygieniasta (318/2021).
Tehdyllä tarkastuksella on todettu, että Kala-Iitti Oy:n eläinperäisiä elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsittelevän elintarvikehuoneiston tilat, toiminnan laajuus ja laatu huomioiden, täyttävät rakenteeltaan ja toiminnaltaan EU:n ja kansallisen lainsäädännön vaatimukset. Hakemuksen mukainen toiminta tiloissa voidaan järjestää siten, ettei huoneistossa valmistettavien, säilytettävien ja käsiteltävien elintarvikkeiden turvallisuus vaarannu. Huoneiston toimialaan voidaan lisätä lämminsavukalan valmistaminen sekä elintarvikkeiden siivutus/viipalointi.
Toimijan omavalvontasuunnitelma, päivätty 11.6.2024, liitteineen on toiminnan laatuun ja laajuuteen nähden riittävä terveysvaarojen estämiseksi. Omavalvontasuunnitelmassa on kuvattu ajallinen erottaminen hyväksytyn ja rekisteröidyn toiminnan välillä.
Elintarvikelain 73 §:n mukaan kunta perii hyväksymänsä taksan mukaisen maksun lain 11 §:ssä tarkoitettujen hyväksymistä koskevien hakemusten ja ilmoitusten käsittelystä. Maksu perustuu Hollolan kunnan ympäristöterveyslautakunnan hyväksymään ympäristöterveydenhuollon maksutaksaan 1.1.2023.
Kuuleminen
Päätöksessä ei anneta määräyksiä, joiden johdosta toimijaa tulisi kuulla.
Lausunnot
Asiassa ei ole pyydetty lausuntoja.
Päätöksen perusteena olevat asiakirjat
Hakemus olennaisen muutoksen hyväksymiseksi liitteineen, Kala-Iitti Oy, päivätty 10.4.2024
Omavalvontasuunnitelma, versio 11.6.2024 liitteineen
Tarkastuskertomus 17.6.2024, tapahtumatunnus 1733053
Toimijalle tiedoksi
Toimijan on maa- ja metsätalousministeriön asetuksen elintarvikehygieniasta 5 §:n mukaisesti säilytettävä hakemusasiakirjat ja hyväksymispäätös hyväksytyssä elintarvikehuoneistossa, jossa niiden on oltava valvontaviranomaisen saatavilla.
Elintarvikehuoneiston toiminnan keskeyttämisestä ja lopettamisesta on viivytyksettä tehtävä ilmoitus toimivaltaiselle valvontaviranomaiselle.
Toiminnan olennaisesta muutoksesta tulee tehdä elintarvikevalvontaviranomaiselle hyväksymishakemus hyvissä ajoin siten, että hyväksyvä viranomainen ehtii käsitellä sen ennen kuin uusi toiminta on tarkoitus aloittaa.
Mikäli sauvustushuoneen painovoimainen ilmastointi osoittautuu riittämättömäksi estämään savun leviämisen toisiin tiloihin, voidaan toimijalta edellyttää koneellisen ilmanvaihdon ja kohdepoiston järjestämistä myös savustushuoneeseen. Valvontaviranomainen voi peruuttaa myös muiden joustojen ja eri toimintojen ajallisen erottamisen hyväksymisen, mikäli tarkastuksilla todetaan, että ne eivät riitä takaamaan valmistettavien elintarvikkeiden turvallisuutta.
Lisätietojen antaja
Ympäristöterveysjohtaja Silja Mäkelä, p. 044 480 1170, silja.makela@hollola.fi