Kuvaus
Toimija |
Tapio Peltomäki Ky |
Y-tunnus |
0592717-1 |
Toimipaikka |
Vaimolahdentie 32, 17500 Padasjoki |
Päätösperustelut
Tapio Peltomäki Ky:n hakemus eläinperäisiä elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsittelevän elintarvikehuoneiston hyväksymiseksi kala-alan laitokseksi on tullut vireille 28.2.2024. Huoneisto on tarkastettu 21.3.2024. Tarkastuksesta on laadittu erillinen tarkastuskertomus (tapahtumatunnus 1702105). Tarkastuksen yhteydessä hakijaa on pyydetty täydentämään hakemuksen liitteenä olevaa omavalvontasuunnitelmaa. Omavalvontasuunnitelma, ml laitoksen pohjapiirros kulkureitteineen toimitettiin terveydensuojeluviranomaiselle 27.3.2024. Toimija laati myös riskinarvioinnin, joka on toimitettu 9.5.2024 ja lisäksi omavalvontasuunnitelman (päiväys 22.3.2024) kuvausta on täydennetty ja toimitettu hakemuksen liitteeksi 24.5.2024 sekä edelleen täydennetty 7.6.2024.
Asian on valmistellut terveydensuojeluinsinööri Maaria Helenius
Toiminta
Tapio Peltomäki Ky:n eläinperäisiä elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsittelevä elintarvikehuoneisto on merkitty Ruokaviraston ylläpitämään kala-alan laitosten listaan numerolla F57653. Toimija hakee nykyisen kala-alan laitoksen yhteyteen rakennetun jatkojalostustilan hyväksymistä kala-alan laitokseksi. Laitoksen tuotantomäärä vuodessa on noin 50 000 kg kokonaista, käsittelemätöntä, luonnonvaraista, sisävesialueen kalaa. Osa vuotuisesta kalansaaliista toimitetaan alukselta purkamisen jälkeen jäävedessä, kala-astioissa suoraan tukkuostajalle. Osa saaliista käsitellään jo aiemmin hyväksytyssä tilassa. Hyväksytty kalan käsittely kattaa perkauksen, fileoinnin, paloittelun sekä mädin käsittelyn.
Uusi toiminta, jota vireillä oleva hakemus koskee, on kalan alkukäsittelyn jälkeinen jatkojalostustoiminta, arviolta 4800 kg vuodessa. Jatkojalostustilassa voidaan perkaustilassa käsiteltyä kalaa edelleen paistaa, savustaa (vain lämminsavustusta) tai muulla tavalla kypsentää monitoimiuunissa tai jauhaa massaksi ja muotoilla kalapihvejä/-pullia. Kalan savustuksessa käytetään karkeaa purua, joka pakataan kannelliseen astiaan ja säilytetään laitoksen sivulla erillisessä tilassa. Toiminnot tehdään eriaikaisesti.
Kalamassan valmistusta varten on oma laitteensa, samoin pihvien tekemiseen. Kalapihvit voidaan ennen uunissa paistoa kypsentää pinnalta rasvakeittimessä, jota varten on kohdepoisto. Tuotteet joko paistetaan tai savustetaan monitoimiuunissa ja edelleen jäähdytetään pikajäähdytyslaitteessa. Tuotteet pakataan suojakaasupakkauksiin rasiapakkauslinjalla. Lisäksi jatkojalostustilassa pakataan muikun mätiä ajallisesti erotettuna.
Pakattua tuorekalaa ja kalavalmisteita voidaan pakastaa pakastustarkoitukseen hankitussa moduulissa, jossa lämpötila voidaan laskea -35 asteeseen. Vaihtoehtoisesti pakkaukset toimitetaan Padasjoen kalastaman pakkasvarastoon. Hakemuksen mukaisesti pakastettavien elintarvikkeiden määrä on noin 10 000 kg vuodessa.
Kiinteistö on liittynyt järjestettyyn jätehuoltoon. Laitoksessa syntyy sivutuotteena perkausjätteitä, josta osa rehukäyttöön ja osa haudataan. Kalajätteen hautauspaikka on merkitty karttatulosteeseen, joka on liitetty omavalvontakansioon.
Tilat, rakenteet ja laiteet
Hyväksymisen kohteena oleva jatkojalostustila on pinta-alaltaan 38 m2. Jatkojalostustila on rakennettu Hermetel Oy:n asennusvalmiista elementeistä. Laitoksen tilat ovat toimintaan nähden riittävät. Huoneiston pinnat ovat ehjät ja rakennettu helposti puhtaanapidettävästä materiaalista. Kahden työpöydän yhteydessä on vesipisteet, käsienpesupisteen yhteydessä on saippua- ja desinfiointiannostelijat ja kertakäyttöiset käsipyyhkeet. Tilassa on siivouskomero pesuaineita ja siivousvälineitä varten.
Toiminnan materiaalivirrat sekä jätevesien poistuminen on kuvattu hakemuksen liitteessä olevassa pohjapiirroksessa. Ilmastointi on kuvattu pohjapiirroksessa. Uudesta jatkojalostustilasta johtaa suoraan ulos hätäpoistumistie. Ovessa on kyltti, joka kieltää oven avaamisen tuotannon aikana muutoin kuin hätätapauksessa.
Henkilökunnan pukuhuone- ja sosiaalitilat ovat koko laitostoiminalle yhteiset ja ne sijaitsevat jo hyväksytyssä huoneiston osassa. Jatkojalostustilan toiminta on suunniteltu ajallisesti eriytetyksi muusta toiminnasta ja raa`an ja kypsän kalan käsittelyn materiaalivirrat eivät risteä.
Kiinteistön käyttämä talousvesi saadaan porakaivosta, jonka vesi on säännöllisen viranomaisvalvonnan piirissä.
Kylmälaitteita sekä pakastusmoduulia varten on tallentava lämpötilanseurantajärjestelmä.
Toimijalla on kaksi kylmälaitteilla varustettua kuljetusajoneuvoa tuotteiden kuljetusta varten.
Laitoksen välittömään yhteyteen on sijoitettu pakastusmoduuli, jota käytetään vakuumipakatun tai rasioihin suojakaasupakatun tuoreen kalan pakastamiseen tai jatkojalostettujen, suojakaasupakattujen tuotteiden pakastukseen. Pakkasmoduuli (6,00 m x 2,40 m x 2,2 m) on pinta-alaltaan n. 14 m2. Pakastuslämpötila voidaan laskea – 35 asteeseen. Kerralla pakastettava määrä tuotteita on noin 300-400 kg.
Omavalvontasuunnitelma
Toimijan omavalvontasuunnitelma (versio 22.3.2024) koostuu tukijärjestelmästä ja riskien arvioinnista, joka on toteutettu pohjautuen HACCP-periaateisiin. Materiaalivirrat on kuvattu pohjapiirrokseen. Toiminnan kuvaus sisältää näytteenottosuunnitelman ja omavalvontatutkimukset teetetään Ruokaviraston hyväksymässä laboratoriossa. Kirjanpito henkilökunnan terveydentilanseurannasta, hygieniaosaamistodistuksista sekä perehdyttämisestä sisältyy omavalvontasuunnitelmaan. Omavalvonnassa kuvataan toimintojen eriaikaisuus sekä eri hygienia-alueiden toiminnot. Omavalvontasuunnitelman vastuuhenkilö on nimetty.
Kala-alan laitosta koskevista vaatimuksista säädetään Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EY) N:o 852/2004 elintarvikehygieniasta, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EY) N:o 853/2004 eläinperäisiä elintarvikkeita koskevista erityisistä hygieniasäännöistä, elintarvikelaissa (297/2021) sekä maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa elintarvikehygieniasta (318/2021).
Tehdyllä tarkastuksella on todettu, että Tapio Peltomäki Ky:n eläinperäisiä elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsittelevän elintarvikehuoneiston tilat, toiminnan laajuus ja laatu huomioiden, täyttävät rakenteeltaan ja toiminnaltaan EU:n ja kansallisen lainsäädännön vaatimukset. Hakemuksen mukainen toiminta tiloissa voidaan järjestää siten, ettei huoneistossa valmistettavien, säilytettävien ja käsiteltävien elintarvikkeiden turvallisuus vaarannu. Huoneiston toimialaan voidaan lisätä muikun mädin puhdistus ja pakkaaminen, kalajalosteiden (kalapihvit ja -pyörykät, lämminsavukala) valmistaminen, elintarvikkeiden pakkaaminen suojakasu- ja vakuumipakkausiin sekä pakastaminen.
Kuuleminen
Päätöksessä ei anneta määräyksiä, joiden johdosta toimijaa tulisi kuulla.
Lausunnot
Asiassa ei ole pyydetty lausuntoja.
Päätöksen perusteena olevat asiakirjat
Hakemus liitteineen, päivätty 28.2.2024
Omavalvontasuunnitelma, päivämäärällä 22.3.2024
Tarkastuskertomus, päivätty 10.4.2024, tapahtumatunnus 1702105
Toimijalle tiedoksi
Toimijan on säilytettävä hakemusasiakirjat ja hyväksymispäätös hyväksytyssä elintarvikehuoneistossa, jossa niiden on oltava valvontaviranomaisen saatavilla.
Hyväksytyn elintarvikehuoneiston toiminnan keskeyttämisestä, toiminnan lopettamisesta sekä toimijan vaihtumisesta on ilmoitettava
Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ympäristöterveyteen vähintään 14 vuorokautta aikaisemmin.
Mikäli jatkojalostustilaa halutaan myöhemmin laajentaa erillisellä savustustilalla, tulee uusi lupahakemus liitteineen toimittaa valvontaviranomaiselle. Toiminnan olennaisesta muutoksesta tulee tehdä elintarvikevalvontaviranomaiselle hyväksymishakemus hyvissä ajoin siten, että hyväksyvä viranomainen ehtii käsitellä sen ennen kuin uusi toiminta on tarkoitus aloittaa. Elintarvikelain 11 §:n mukaan valvontaviranomaisen on ratkaistava asia 60 vuorokauden kuluessa asian vireilletulosta.
Elintarvikehuoneiston omavalvonta tulee pitää ajan tasalla.
Lisätietojen antaja
Ympäristöterveysjohtaja Silja Mäkelä, p. 044 480 1170, silja.makela@hollola.fi