Sivistys- ja hyvinvointivaliokunta, kokous 12.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 87 Tuotantotukiavustus 2024 Hollolan kotiseutuyhdistys ry.

HOLDno-2024-47

Valmistelija

  • Auli Kasakkamäki-Heikkinen, liikunta-asiainhoitaja, auli.kasakkamaki-heikkinen@hollola.fi
  • Lassi Puodinketo, vapaa-aikapäällikkö, lassi.puodinketo@hollola.fi

Perustelut

Hollolalaisille yhdistyksille tarjotaan haettavaksi muuhun kuin perustoimintaan kohdennettu tuotantotukiavustus. Tuotantotuki on haettavana 1.1.–31.10.2024 välisenä aikana. Tukea voi hakea esimerkiksi tapahtuman järjestämiseen tai muuhun yleishyödylliseen yhdistyksen jäseniä ja/tai kuntalaisia aktivoivaan toimintaan. Päätöksen tuotantotuen myöntämisestä tekee sivistys- ja hyvinvointivaliokunta. Tuotantotuen jakamista varten on avustuksiin vuosittain varattu erillinen määräraha. Myönnettävän yksittäisen tuotantotuen suuruus on enintään 2000 €.

Hollolan Kotiseutuyhdistys on hakenut 3.6.2024 tuotantotukiavustusta 2000 euroa Hollolan kotiseutumuseolla järjestettävän Esinemuseon kesän 2024 näyttelyn toteuttamiseen, Puukäsityöpäivän & Puulusikkapäivän ja Perinnepäivän järjestämiseen.Näyttelyn järjestää Hollolan Kotiseutuyhdistys ry. Kotiseutumuseolla järjestettävät tapahtumat ovat avoimia ja ilmaisia kaikille ja ne on suunnattu kaiken ikäisille. Tapahtumien on tarkoitus elävöittää Hollolan kotiseutumuseota ja lisätä sen kiinnostavuutta ja tunnettavuutta. Toimintatuella järjestettävillä tapahtumilla kasvatetaan tapahtumatarjontaa Hollolan kirkonkylällä sekä koko Hollolan alueella. Tapahtumia järjestetään yhteystyössä paikallisten toimijoiden, yhdistysten ja asukkaiden kanssa, joka lisää alueen yhteisöllisyyttä. Järjestettävien tapahtumien kustannusarvio on yhteensä 3500 €, josta omarahoitus osuus 1500 € ja haettu avustus 2000 €.

Hollolan Kotiseutuyhdistys ry on perustettu vuonna 1945. Yhdistyksen toiminnan ydinaluetta on vaalia vanhan Hollolan emäpitäjän kotiseutuhenkeä ja kulttuuriperintöä ylläpitämällä kotiseutumuseota Hollolan kirkolla, johon kuuluvat esinemuseo ja Päijät-Hämeen laajin talomuseoalue. Lisäksi yhdistys omistaa Hollolan Vanhan Kunnantuvan. Yhdistys julkaisee vuosittain Hollolan kotiseutukirjaa, myy erilaista historiallista kirjallisuutta sekä yksinoikeudella Hollolasta löytyneiden muinaiskorujen mukaan tehtyjä Hollola-solkea ja Hollola-rannerengasta. Kotiseutuyhdistys järjestää vuosittain erilaisia kotiseutuaiheisia tapahtumia ja tilaisuuksia sekä järjestää museolla pienimuotoisia erikoisnäyttelyitä. Yhdistys on tuottanut projektin Hollolain Reppu, jonka kautta pääsee virtuaalisesti tutustumaan vanhaan Hollolaan ja vierailemaan talomuseoalueella. Lisäksi yhdistys ylläpitää aktiivisesti omia kotisivuja sekä Facebook- ja Instragram-sivuja, joilla se tiedottaa muun muassa ajankohtaista tapahtumista ja uutisista. Yhdistyksen toimintaa johtaa puheenjohtajan lisäksi aktiivinen hallitus. Yhdistyksen vuoden 2023 tilikauden ylijäämä oli 1 249,08 €. Haettavan tuotantotukiavustuksen avulla on tarkoitus elävöittää Hollolan kotiseutumuseota ja lisätä sen kiinnostavuutta. Hollolan kotiseutumuseo sijaitsee maakunnallisesti arvokkaassa kulttuuriympäristössä. Museotoiminnan ohessa järjestettävällä tapahtumatoiminnalla ja siitä tiedottamisella halutaan lisätä museoalueen tunnettavuutta sekä samalla museon kävijämääriä. Järjestettävät tapahtumat ovat kaikille avoimia koko perheen ilmaisia tapahtumia. Kotiseutumuseon elävöittämisen lisäksi tapahtumilla kasvatetaan tapahtumatarjontaa Hollolan kirkonkylällä sekä koko Hollolan alueella. Tapahtumia järjestetään yhteystyössä paikallisten toimijoiden, yhdistysten ja asukkaiden kanssa mikä lisää myös alueen yhteisöllisyyttä.

Suunnitelmat avustettavista tapahtumista kustannusarvioineen.

1.      Esinemuseon kesän 2024 näyttely. Tapahtuman kuvaus Vanhassa viljamakasiinissa toimiva esinemuseo on rakennettu vuonna 1855. Museon esineistö on pääasiassa vanhaa hollolalaista talonpoikaisesineistöä, mutta tämän lisäksi esinemuseossa järjestetään vuosittain vaihtuvia näyttelyitä. Kesällä 2022 esinemuseossa järjestettiin Metsästys ja kalastusaiheinen näyttely – Metsän riistaa & veden viljaa, jossa esiteltiin metsästyksen ja kalastuksen historiaa. Kesällä 2023 esinemuseossa oli Pirttielämää -näyttely, joka esitteli erilaisia pirteissä tehtyjä puhdetöitä.

2.      Puukäsityöpäivä & puulusikkapäivä 6.7.2024. Hollolan talomuseoalueella järjestetään lauantaina 6.7.2024 klo 11–15. Puukäsityöpäivä & Puulusikkapäivä. Päivän aikana talomuseoalueen pihalla on eri käsitöiden kuten puukäsitöiden ja metallitöiden ammattilaisia ja harrastajia esittelemässä kädentaitojaan, pitämässä työnäytöksiä ja mahdollisesti myös myymässä itse valmistamiaan tuotteita. Tavoitteena on tuoda esille erilaisia käsityötaitoja, työtapoja, työvälineitä sekä innostaa ihmisiä kädentaitojen pariin. Tapahtumaan on vapaa pääsy ja se on suunnattu koko perheelle. Puukäsityöpäivä ja erityisesti Puulusikkapäivä järjestetään yhteistyössä aktiivisten harrastajien kanssa. Lisäksi päivän aikana museoalueella on Kotiseutuyhdistyksen linnunpönttö- ja hyönteishotellityöpaja, jossa museokävijät pääsevät itse kädentaitojen pariin Puukäsityö- ja puulusikkapäivän kustannusarvio Järjestelykulut ja materiaalihankinnat 750 €. Ilmoitus- ja mainoskulut 250 €. Yhteensä 1 000 €.  Puukäsityö- ja puulusikkapäivän rahoituslaskelma: Haettu avustus 700 € Oma rahoitus 300 € Yhteensä 1 000 €.

3.       Perinnepäivä 17.8.2024. Sadonkorjuu- ja perinnepäivä on vuosittain loppukesästä järjestetty perinteinen ja odotettu koko perheen tapahtuma Hollolan kirkonkylällä Hollolan talomuseon alueella. Tapahtuman kävijämäärä on kasvanut vuosittain. Vuosina 2022 ja 2023 tapahtuma-alueella kävi päivän aikana arviolta noin 700–800 kävijää. Päivän aikana talomuseoalueella on ollut nähtävissä erilaisia perinnetöiden tekijöitä ja työnäytöksiä kuten pärekaton ja riukuaidan tekonäytöksiä, puukäsitöitä, sahdinvalmistusta, tervanpolttoa, punamultamaalin keittoa ja langanvärjäystä. Alueella on ollut näytillä vanhoja traktoreita ja mopoja, erilaisia koneita, pieneläimiä, markkinamyyjiä ja kansantanssiesityksiä. Lisäksi tapahtumassa on ollut myös monenlaista muuta oheisohjelmaa. Lapsille on ollut tarjolla muun muassa poniratsastusta sekä erilaisia askartelu- ja kädentaitopisteitä. Markkinamyyjien lisäksi paikalliset yhdistykset ja toimijat ovat mm. myyneet esimerkiksi lettuja, makkaraa ja keittoa alueella. Kotiseutuyhdistys on myynyt omia kirjoja ja koruja, joilla saatu katettua tapahtuman järjestelyistä syntyneitä kuluja. Tapahtuman ohjelmaa tarkentuu tapahtuman suunnittelun edetessä. Perinnepäivän kustannusarvio: Perinnepäivän viranomaislupa- ja ilmoituskulut 100 € Perinnepäivän järjestelykulut 1 000 € Ilmoitus- ja mainoskulut 400 € Yhteensä 1 500 € Perinnepäivän rahoituslaskelma Haettu avustus 1 100 € Oma rahoitus 400 € Yhteensä 1 500 €.

Yhdistyksen jäsenmäärä vuonna 2023 oli noin 70 henkilöä, joista noin 60 on yhdistyksen ainaisjäseniä. Jäsenmaksun maksavia jäseniä on vuosittain noin 10–20 henkilöä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kim Strömmer, sivistys- ja hyvinvointijohtaja, kim.strommer@hollola.fi

Sivistys- ja hyvinvointivaliokunta päättää myöntää tuotantotukiavustusta 500 euroa Hollolan kotiseutuyhdistys ry:lle tuotantotukea Hollolan kotiseutumuseolla järjestettävän Esinemuseon kesän 2024 näyttelyn toteuttamiseen, Puukäsityöpäivän & Puulusikkapäivän ja Perinnepäivän järjestämiseen.

Päätös

Sivistys- ja hyvinvointivaliokunta päätti yksimielisesti myöntää tuotantotukiavustusta 500 euroa Hollolan kotiseutuyhdistys ry:lle Puukäsityöpäivän & Puulusikkapäivän ja Perinnepäivän järjestämiseen Hollolan kotiseutumuseolla..

Merk. Minna Nieminen ehdotti Riku Korpelan kannattamana, että myönnetään 500 euroa Puukäsityöpäivän & Puulusikkapäivän ja Perinnepäivän järjestämiseen Hollolan kotiseutumuseolla.

Tiedoksi

Asianosainen: hakija Tiedoksi: vapaa-aikapäällikkö, liikunta-asiainhoitaja, talouspalvelut

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen. Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Hollolan kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Hollolan kunta.

Hollolan kunta / Kirjaamo
Postiosoite: PL 66, 15871 Hollola
Käyntiosoite: Tiilijärventie 7 F, 15870 Hollola
Sähköposti: kirjaamo(at)hollola.fi
Puhelinnumero: 044 780 1427

Kirjaamon aukioloajat: maanantai-perjantai klo 9.00-15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite, puhelinnumero ja muut asian hoitamiseksi tarvittavat yhteystiedot. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Hollolan kunnan kirjaamosta.