Perustelut
Kuntalain mukaan kunnan tilikausi on kalenterivuosi. Kunnanhallituksen on laadittava tilikaudelta tilinpäätös tilikautta seuraavan vuoden maaliskuun loppuun mennessä ja annettava se tilintarkastajien tarkastettavaksi. Tilintarkastajien on tarkastettava tilinpäätös toukokuun loppuun mennessä. Kunnanhallituksen on saatettava tilinpäätös tilintarkastuksen jälkeen valtuuston käsiteltäväksi. Valtuuston on käsiteltävä tilinpäätös kesäkuun loppuun mennessä.
Tilinpäätökseen kuuluvat tase, tuloslaskelma, rahoituslaskelma ja niiden liitteenä olevat tiedot sekä talousarvion toteutumisvertailu ja toimintakertomus. Tilinpäätöksen tulee antaa oikeat ja riittävät tiedot kunnan tuloksesta, taloudellisesta asemasta, rahoituksesta sekä toiminnasta. Tätä varten tarpeelliset lisätiedot on ilmoitettava liitetiedoissa. Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet sekä kunnanjohtaja.
Kuntalain mukaisesti kunnan, joka tytäryhteisöineen muodostaa kuntakonsernin, tulee laatia ja sisällyttää tilinpäätökseensä konsernitilinpäätös. Konsernitilinpäätös tulee laatia samalta päivältä kuin kunnan tilinpäätös. Lisäksi kuntalaissa on säädetty toimintakertomuksesta.
Toimintakertomuksessa on esitettävä selvitys valtuuston asettamien toiminnan ja talouden tavoitteiden toteutumisesta kunnassa ja kuntakonsernissa. Toimintakertomuksessa on myös annettava tietoja sellaisista kunnan ja kuntakonsernin talouteen liittyvistä olennaisista asioista, jotka eivät käy ilmi kunnan tai kuntakonsernin taseesta, tuloslaskelmasta tai rahoituslaskelmasta. Tällaisia asioita ovat ainakin arvio todennäköisestä tulevasta kehityksestä sekä tiedot sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämisestä ja keskeisistä johtopäätöksistä.
Jos kunnan taseessa on kattamatonta alijäämää, toimintakertomuksessa on esitettävä selvitys talouden tasapainotuksen toteutumisesta tilikaudella sekä voimassa olevan taloussuunnitelman riittävyydestä talouden tasapainottamiseksi.
Kunnanhallituksen on toimintakertomuksessa tehtävä esitys tilikauden tuloksen käsittelystä.
Tilikauden tulos on 10 659 780,57 euroa ylijäämäinen ja jakautuu seuraavasti:
- Kunta (peruskunta) tilikauden tulos 10 876 213,17 euroa
- Vesihuoltolaitos, taseyksikkö, tilikauden tulos -216 432,60 euroa
Hollolan kunnan vuoden 2023 tilikauden tulos on 10,7 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Alkuperäinen, marraskuussa 2022 hyväksytty talousarvio laadittiin 5,8 miljoonaa euroa ylijäämäiseksi. Verotulojen ja valtionosuuksien odotettua paremman kehityksen vuoksi valtuusto hyväksyi talousarviomuutokset, joiden jälkeen talousarvio oli noin 8,4 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Suurimmat, taloutta vahvistavat poikkeamat talousarviosta (yhteensä noin 2,3 miljoonaa euroa) aiheutuivat aikaisempien vuosien verotilityksistä ja valtionosuuksista sekä kunnan kehityshankkeisiin saadut tuet ja avustukset sekä ennakoitua vähäisemmät korkomenot.
Valtiovarainministeriö päätti marraskuussa 2023 leikata 400 miljoonaa euroa kuntien valtionosuudesta siirtyneiden sote-menojen tarkistuslaskennassa. Tämä päätös vaikuttaa siihen, että Hollolan kunnan tulos jää tulevina vuosina negatiiviseksi. Tähän liittyen esitetään tehtäväksi vuoden 2023 tuloksesta useita investointivarauksia, mitkä vähentävät tulevien vuosien nettomääräistä poistotasoa ja parantavat vastaavasti tulosta.
Liitteenä Hollolan kunnan tilinpäätös vuodelta 2023, joka sisältää toimintakertomuksen, tuloslaskelman, taseen, rahoituslaskelman, konsernitilinpäätöksen ja niiden liitetiedot sekä talousarvion toteutumisvertailut. Tilinpäätökseen sisältyy myös vesihuoltolaitos sekä Päijät-Hämeen ympäristöterveys taseyksiköiden erillislaskelmat.
Elinvoimavaliokunta on käsitellyt tilinpäätöksen oman palvelualueensa osalta 12.3.2024 ja Hyvinvointivaliokunta oman palvelualueensa osalta 20.3.2024. Kunnanhallituksen alaisten yksiköiden osalta vuotta 2023 käsitellään kokouksessa 25.3.2024. Yhteistyötoimikunta käsitteli tilinpäätöstä kokouksessaan 21.3.2024.
Tilinpäätöksen kunnanhallitukselle esittelevät kunnanjohtaja, palvelualuejohtajat ja henkilöstöpäällikkö.
Ehdotus
Esittelijä
-
Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi
Kunnanhallitus hyväksyy sitovien määrärahojen ylitykset ja tuloarvioiden alitukset.
Kunnanhallitus päättää hyväksyä vuodelta 2023 laaditun tilinpäätöksen liitteiden mukaisesti.
Kunnanhallitus esittää tilikauden tuloksen käsittelyksi seuraavaa:
- Kirjataan investointeihin liittyvää poistoeron vähennystä 249 999,96 euroa
- Kirjataan Hiekkalinnankujan osalta investointivaraus 100 000 euroa
- Kirjataan Soramontun kehittämisen osalta investointivaraus 420 000 euroa
- Kirjataan Terveystien sillan osalta investointivaraus 500 000 euroa
- Kirjataan Ystävyyskuntaraitin osalta investointivaraus 150 000 euroa
- Kirjataan Keinokartanontien saneerauksen osalta investointivaraus 300 000 euroa
- Kirjataan Keskuskadun ja kansankadun ympäristön parantamisen osalta investointivaraus 2 000 000 euroa
- Kirjataan Paloasemantien perusparannuksen osalta investointivaraus 400 000 euroa
- Kirjataan Norolanpellon osalta investointivaraus 500 000 euroa
- Kirjataan Heinsuon urheilukeskuksen osalta investointivaraus 2 000 000 euroa
- Kirjataan Kyyhkylä 1 osalta investointivaraus 1 000 000 euroa
- Kirjataan Pukkomäentien (Nostava) osalta investointivaraus 1 500 000 euroa
- Kirjataan Nostavan logistiikka-alueen osalta investointivaraus 1 000 000 euroa
- Kirjataan talous ja henkilöstöhallinnon järjestelmien uudistamisen osalta investointivaraus 730 000 euroa
Hollolan kunnan tilikauden ylijäämäksi vuodelta 2023 jää 309 780,53 euroa, joka siirretään edellisten tilikausien yli/-alijäämätilille. Kunnanhallitus jättää tilinpäätösaineiston tilintarkastajan tarkastettavaksi ja tarkastuslautakunnan arvioitavaksi.
Kunnanhallitus oikeuttaa Hallinto- ja talousjohtajan tekemään mahdollisesti tarvittavia teknisluonteisia korjauksia valtuustolle menevään kappaleeseen.
Päätös
Hyväksyttiin päätösesityksen mukaisesti.
Merk. Asiantuntijakuultavana olivat elinvoimajohtaja Heli Randell, sivistys- ja hyvinvointijohtaja Kim Strömmer, henkilöstöpäällikkö Armi Marttila ja hallinto- ja talousjohtaja Turkka Rantanen.