Perustelut
Kevan työelämän kehittämisrahalla edistetään kunta-alan, maakuntien, hyvinvointialueiden ja kirkon työnantajien työelämän kehittämistoimintaa. Kehittämisrahalla tuetaan innovatiivisia ja vaikuttavia hankkeita, joilla vahvistetaan strategista työkykyjohtamista, ennaltaehkäistään työkyvyttömyysriskiä sekä edistetään tuloksellisuutta ja uudistumista työpaikoilla. Työkyvyttömyysriskin vähentäminen on Kevan lakisääteinen tehtävä. Kehittämisrahaa on v. 2024 jaettavissa yhteensä 600 000 euroa. Hankekohtaisesti myönnettävä rahoitus on välillä 10 000–75 000 euroa. Kevan kehittämisrahan osuus voi olla korkeintaan 50 % hankkeen kokonaiskustannuksista. Ehtona on, ettei hanke saa muuta ulkopuolista rahoitusta. Kehittämisrahahakemus tulee lähettää 12.4.2024 klo 16.00 mennessä.
Vuonna 2023 laadittiin Hollolan kunnalle Monimuotoisen tuen ohjelma (oheismateriaalina), jonka tarkoituksena on strategian (2022–2035) toteutumisen edistäminen edistämällä työntekijöiden hyvinvointia kaikissa ikäryhmissä. Monimuotoisen tuen ohjelman tavoitteena on henkilöstön hyvä työkyky, vahva sitoutuminen organisaatioon ja osaamisen hyödyntäminen. Ohjelman toimenpiteiden yhdeksi painopistealueeksi valittiin nuoret työntekijät.
Hollolan kunnan henkilöstö- ja kehittämispalvelujen yhteistyönä on laadittu Nuori työntekijä, voi hyvin! - hankekokonaisuus, johon ollaan hakemassa Kevan työelämän kehittämisrahaa. Hankerahoitus kohdennetaan nuorten työntekijöiden työurien tukemiseen liittyvälle Monimuotoisen tuen ohjelman osatavoitteelle. Tarvittaessa haku uusitaan syksyllä 2024, mikäli kevään erästä ei kehittämisrahaa myönnetä. Hankkeen tiivistelmä on alla. Hankkeen budjetti on 40 000 euroa, josta kunnan omarahoitusosuus on 50 % eli 20 000 euroa.
Hankkeen tiivistelmä:
Nuorten mielenterveyden haasteet on valtakunnallisesti tunnistettu ja tunnustettu asia. Haasteet ovat kasvaneet viime vuosina, myös Hollolassa. Hankkeen myötä Hollolan kunnassa lähdetään aktiivisesti kokeilemaan erilaisia toimintatapoja ehkäistä nuorten alle 30-vuotiaiden työntekijöiden sairauspoissaoloja ja työkyvyttömyysriskiä. Hankkeen tavoitteena on myös tukea nuorten kiinnittymistä työelämään, vaikuttaa positiivisesti työn tuottavuuteen ja kunnan työnantajamaineeseen sekä luoda Hollolassa toimiva malli nuorten työntekijöiden tukemiseksi. Hankkeen tuloksena kohderyhmän mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöt -perusteiset sairauspoissaolopäivät alentuvat suhteessa vuoteen 2023 eikä kohderyhmän osalta ole työkyvyttömyyseläkehakemuksia.
Henkilöstökyselyn osalta nuorten työntekijöiden tulokset ovat vähintään tavoitetasolla 4,75 (asteikko 1–6) ja nuoret työntekijät ovat valmiita suosittelemaan työpaikkaansa, suositteluhalukkuus vähintään 8, asteikolla 1–10. Nuorten työntekijöiden hyväksi tehty työ näkyy rekrytoinneissa, Hollolan kunta on kiinnostava ja haluttu työnantaja. Esihenkilöt tunnistavat nuorten mielenterveyteen vaikuttavia asioita ja osaavat tukea työntekijöitä näissä asioissa. Hankkeen myötä Hollolan kunnan strategiseen työkykyjohtamiseen lisätään toimintamalli, jonka tavoitteena on vähentää nuorten, työuransa alussa olevien työtekijöiden sairauspoissaoloja ja ennaltaehkäistä työkyvyttömyysriskiä. Hankeaika 14.8.2024 – 31.12.2025.
Työelämän kehittämisrahan 2024 hakulomake on kunnanhallituksen oheismateriaalina.
Ehdotus
Esittelijä
-
Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi
Kunnanhallitus päättää, että Hollolan kunta hakee Kevalta Työelämän kehittämisrahaa kevään 2024 haussa Monimuotoisen tuen ohjelmaan. Hankerahoitus kohdennetaan nuorten työntekijöiden työurien tukemiseen liittyvälle Monimuotoisen tuen ohjelman osatavoitteelle. Tarvittaessa haku uusitaan syksyllä 2024, mikäli kevään erästä ei kehittämisrahaa myönnetä.
Päätös
Hyväksyttiin päätösesityksen mukaisesti.