Perustelut
Valtioneuvoston Terveydensuojelu nyt ja tulevaisuudessa – hankkeessa selvitetään terveydensuojelulain uudistamistarpeita sekä tuotetaan tietoa strategisen suunnittelun ja lainsäädännön pohjaksi. Valmisteilla olevaa terveydensuojelulain kokonaisuudistusta varten tulee selvittää, miten terveydensuojelun toimintaympäristö on muuttunut, miten aikaisempien lakien tavoitteet ovat toteutuneet ja minkälainen viranomaisvalvonta soveltuu parhaiten tämän päivän tarpeisiin. Suomen terveydensuojelulainsäädäntöä, tavoitteiden asettelua ja vaikuttavuuden arviointia sekä toimintatapoja on syytä verrata myös kansainvälisesti parhaiden toimintatapojen ja kehityssuuntien tunnistamiseksi, sekä arvioida onko vertailumaissa sellaisia käytäntöjä, joita voisi soveltaa myös Suomessa. Hankkeessa kartoitetaan myös sitä, missä määrin eri toimijat ja viranomaiset mahdollisesti tekevät päällekkäistä valvontaa.
Hankkeen väliraportti Askelmerkkejä tulevaisuuden terveydensuojeluun on julkaistu alkuvuodesta 2024. Raportin johtopäätöksissä esitetään mm. seuraavaa:
- Valvonnan maksullisuuden uudistuksilla ei täysin ole pystytty ohjaamaan valvontaa haluttuun ohjauksen ja neuvonnan suuntaan.
- Maksullisuuden uudistamisella maksutuottoja on saatu nostettua. Maksukertymästä yli puolet on kunnan sisäistä laskutusta.
- Valvonnan asiakkaiden ja yhteistyötahojen keskeisimmät huomiot kohdistuivat mm. valvonnan oikeaan kohdentamiseen, riskiperusteisuuteen, soveltamiskäytännön yhtenäistämiseen, tiedotuksen lisäämiseen sekä viranomaisten roolien ja vastuiden selkeyttämiseen.
- Terveydensuojelulain kokonaisuudistuksessa tulee tarkastella elinympäristön megatrendien vaikutusta valvontatyöhön.
Väliraportin toimenpide-ehdotuksina on nostettu esiin
- Terveydensuojelulain kokonaisuudistuksessa tulee tarkastella elinympäristön muutostrendien vaikutusta valvontatyöhön ja arvioida suunnitelmallisen valvonnan kohdentamistarvetta.
- Yhteistyötä valvontayksikköjen kesken sekä elinkeinon edustajien ja valvontayksikköjen kesken tulisi tiivistää. Myös valvojien osaamista tulee lisätä.
- Lainsäädännössä tulisi määritellä selkeämmin paikallisen riskinarvioinnin edellytys valvontatarpeen määrittelyssä ja kunnan harkintavalta resurssien kohdentamisessa.
- Viestinnän ja tiedotuksen sekä viranomaistehtävien osalta on selkeyttämistarvetta. Terveydensuojelun tunnettavuutta tulisi parantaa ja tehtäviä tulisi selkeyttää.
Ehdotus
Esittelijä
-
Silja Mäkelä, ympäristöterveysjohtaja, silja.makela@hollola.fi
Ympäristöterveyslautakunta merkitsee asian tiedoksi.