Ympäristöterveyslautakunta, kokous 13.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 12 Tilinpäätös ja toimintakertomus 2023 Päijät-Hämeen ympäristöterveys

HOLDno-2024-204

Valmistelija

  • Silja Mäkelä, ympäristöterveysjohtaja, silja.makela@hollola.fi
  • Marika Marila, taloussuunnittelija, marika.marila@hollola.fi

Perustelut

Päijät-Hämeen ympäristöterveyden talousarvion sitova taso on tilikauden yli-/alijäämä, jonka pitää olla Hollolan kunnan talousarvion laadintaohjeiden mukaisesti nolla.Tähän tulokseen pääsemiseksi tilikaudella 2023 jäsenkuntia jouduttiin laskuttamaan  54 196 euroa arvioitua enemmän.

Päijät-Hämeen ympäristöterveyden toimintakulujen toteuma oli 102,6% eli 3 220 014 euroa, ylitystä talousarvioon nähden kertyi yhteensä 82 814,00 euroa. Suurin osa niistä kohdistui henkilöstökuluihin, jotka toteutuivat 72 270,00 euroa suurempina kuin arvioidut, sekä henkilöstön matkustuskuluihin ja IT-kustannuksiin.  Henkilöstökuluja nostivat kunta-alan ennakoitua suuremmat sopimuskorotukset, joihin ei osattu talousarviossa täysimääräisesti varautua. Terveydensuojelun vastuualueella asiakkailta ja valvontakohteilta perittävät maksutuotuotot kattoivat 41 % toimintakuluista ja vastaavasti eläinlääkintähuollon vastuualueella 18 % toimintakuluista.

Kuntakohtaiset maksuosuudet perustuvat kuntien palvelukäyttöön.Ennakkolaskutus toteutetaan talousarvion suoritearvion ja ympäristöterveydenhuollon hinnaston perusteella. Kuntakohtainen maksuosuus voi poiketa suunnitellusta, mikäli palvelujen käyttö on ollut runsasta. Tästä syystä erityisesti Heinolan ja Orimattilan kaupunkien sekä Iitin kunnan maksuosuudet kohosivat ennakoitua suuremmiksi. Kyseisissä kunnissa mm pieneläinvastaanottokäyntien määrä oli korkea. 

Ohessa liitteenä Päijät-Hämeen ympäristöterveyden tilinpäätös ja toimintakertomus vuodelta 2023 sisältäen mm ympäristöterveysjohtajan katsauksen, toiminnalliset tavoitteet ja talousarvion toteutumisen sekä toiminnan riskit ja riskienhallinnan toimenpiteet sekä kuntakohtaiset lopulliset maksuosuudet ja suoritetoteumat.

Ehdotus

Esittelijä

  • Silja Mäkelä, ympäristöterveysjohtaja, silja.makela@hollola.fi

Ympäristöterveyslautakunta hyväksyy omalta osaltaan Päijät-Hämeen ympäristöterveyden tilinpäätöksen 2023 ja esittää kunnanhallitukselle ja valtuustolle hyväksyttäväksi talousarvion ylitykset ja alitukset sekä toimintakertomuksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

talous-ja hallintojohtaja, talouspalvelut,tarkastustoimi, sopimuskunnat

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.