Elinvoimavaliokunta, kokous 30.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 5 Lausunto aravarajoituksesta vapauttamista / Järvisenkatu 1, Avara Amplus Oy

HOLDno-2023-967

Valmistelija

  • Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Perustelut

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (Ara) pyytää Hollolan kunnan lausuntoa Avara Amplus Oy:n hakemukseen, joka koskee Järvisenkatu 1 aravarajoituksesta luopumista. Lausunto on pyydetty 15.1.2024 mennessä.  Lausunnon toimittamiselle on saatu jatkoaikaa 31.1.2024 saakka. Lausunto lähetetään osoitteeseen kirjaamo.ara@ara.fi. Lausunnon tulisi käsitellä kunnan vuokra-asuntotilannetta. Lausunnosta tulee ilmetä, puoltaako kunta hakemusta.

Järvisenkatu 1 sijaitsee Soramäen asuinalueella kävellen noin 1,7 kilometrin etäisyydellä kuntakeskuksesta (tori). Kyseessä on vuonna 2005 valmistunut vuokrakerrostalo, jossa on 32 asuntoa. Rajoitukset ovat voimassa 19.8.2049 saakka. Ilmoittajan mukaan vuoden keskikäyttöaste on 98,83 %. Hakemuksen mukaan ensisijainen käyttötarkoitus jatkossa on myynti omistus- ja vuokrauskäyttöön.

Avara Amplus Oy perustelee hakemustaan sillä, että tarvittavat huoneistojen saneeraukset nostaisivat liiaksi kohteiden omakustannusvuokria, ja että Hollolassa riittää vaihtoehtoisia ARA-asuntoja. Asuntojen myynnistä saatavat varat hakija ilmoittaa käyttävänsä Arava Amplus Oy:n rajoitusten alaisten kohteiden korjauskustannuksiin.

Avara Amplus Oy:n kotisivujen avara.fi (ja vuokraovi.com) mukaan Hollolassa on 19.1.2024 vapautumassa kaksi kaksiota helmikuussa. Kaksiot sisältävät saunan, vuokrahinnat ja 733 €/kk ja 746 €/kk. Kohteet ovat valmistuneet 2005. Vuokraovi.comissa on vastaavia ARA-rahoitteisia kerrostalokaksioita ilman saunaa tarjolla neljä kappaletta (Hollolan Asuntotalot Oy:llä). Vuokrat vaihtelevat välillä 653 €/kk…677 €/kk, kohteissa ei ole saunaa, ja ne on rakennettu vuosina 1978-1989. Lisäksi Hollolassa on tarjolla kerrostalokaksioita yksityisiltä markkinoilta (vuokraovi.com 19.1.2024) kuusi kappaletta. Kohteiden rakennusvuodet ovat 1975 ja 1993, osassa on sauna ja vuokrataso vaihtelee välillä 513 €/kk…743 €/kk.

Avara Amplus Oy:n kohteessa Järvisenkatu 1 positiivisia näkökulmia Hollolan vuokramarkkina huomioiden ovat: hyvä käyttöaste, kohteen rakennusvuosi sekä sijainti lähellä Hollolan kuntakeskustaa. Avara Amplus Oy ei ole esittänyt laskelmia saneerauksista ja niiden vaikutuksista omakustannusvuokriin.

Hollolassa on noin 900 ARA-rajoitteista asuntoa (sisältää eri talotyypit). Uutta ARA-rajoitteista rakennuskantaa ei kuitenkaan ole rakennettu viime vuosina. Odotettavissa on, että valtion tukiehdot ovat kiristymässä ja tuki supistumassa, jolloin tulevina vuosina ei välttämättä rakenneta lisää valtion tuella.

Kunnan ARA-kohteiden sijainnit on esitetyt oheismateriaalissa 3 kpl (ei julkinen).

Ehdotus

Esittelijä

  • Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Elinvoimavaliokunta päättää, että perusteluita rajoituksista vapauttamiselle ei ole tässä hetkessä eikä siten puolla rajoituksista vapauttamista.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Asianosainen: Avara Amplus Oy

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen. Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Hollolan kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Hollolan kunta.

Hollolan kunta / Kirjaamo
Postiosoite: PL 66, 15871 Hollola
Käyntiosoite: Tiilijärventie 7 F, 15870 Hollola
Sähköposti: kirjaamo(at)hollola.fi
Puhelinnumero: 044 780 1427

Kirjaamon aukioloajat: maanantai-perjantai klo 9.00-15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite, puhelinnumero ja muut asian hoitamiseksi tarvittavat yhteystiedot. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Hollolan kunnan kirjaamosta.