Sivistys- ja hyvinvointivaliokunta, kokous 24.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 4 Hollolan kunnan varhaiskasvatussuunnitelma 2024

HOLDno-2019-578

Valmistelija

  • Sanja Pokki, varhaiskasvatuspäällikkö, sanja.pokki@hollola.fi

Perustelut

Varhaiskasvatussuunnitelmaan on lisätty muutoksia koskien lain vaatimusta. Hollolan varhaiskasvatussuunnitelma on päivitetty viimeksi vuonna 2022 vastaamaan valtakunnallisia varhaiskasvatussuunnitelman perusteita. Tässä päivityksessä varhaiskasvatussuunnitelmaa on päivitetty vastaamaan muuttunutta lakia. Lakiin naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta (609/1986) tuli velvoite 1.6.2023 laatia yksikkökohtainen toiminnallinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma varhaiskasvatuksessa. Kunnan tai yksityisen palveluntuottajan tulee laatia toimipaikkakohtainen ja toiminnallinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma yhdessä henkilöstön kanssa. 

Hollolan varhaiskasvatussuunnitelmaan on tehty seuraavat muutokset:

1. Lukua 3 (varhaiskasvatuksen toimintakulttuuri) on täsmennetty vastaamaan lain vaatimus. "Varhaiskasvatuksen toimintakulttuurin kehittämisen lähtökohtana on inklusiivinen varhaiskasvatus. Sen ydinajatuksena on, että kukin lapsi voi toimia, kehittyä ja oppia omana ainutlaatuisena yksilönään sekä tasa-arvoisena ja yhdenvertaisena yhteisön jäsenenä."

2. Luvussa 6, toiminnan arviointi ja kehittämien varhaiskasvatuksessa, on lisätty Hollolan varhaiskasvatuksessa käyttöön otettu tapa toteuttaa toiminnallista tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaa. "Pedagogisen toiminnan arvioinnissa hyödynnämme pedagogisen toiminnan lomaketta (PETO) sekä yksikön toimintasuunnitelmaa. Toiminnallinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma kuuluu osana näihin suunnitelmiin."

3. Muutoksia on tehty myös koskien viimeisen sivun jaottelua lähteisiin ja muihin taustalla vaikuttaviin asiakirjoihin ja materiaaleihin. Lisätty otsikko: Hollolan varhaiskasvatussuunnitelman (2024) taustalla vaikuttavat lait, asiakirjat ja muut materiaalit. 

Uuden lain voimaantulo edellyttää meitä vahvistamaan henkilöstön osaamista muun muassa koulutusten avulla. Tarkastelemme ja arvioimme toimintaamme jatkuvasti arjessa peilaten sitä varhaiskasvatuslain tavoitteisiin (540/2018), Varhaiskasvatuksen perusteisiin (2022) ja Hollolan kunnan varhaiskasvatussuunnitelmaan 2024.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kim Strömmer, sivistys- ja hyvinvointijohtaja, kim.strommer@hollola.fi

Sivistys- ja hyvinvointivaliokunta päättää ottaa käyttöön päivitetyn Hollolan kunnan varhaiskasvatusta ohjaavan asiakirjan Hollolan kunnan varhaiskasvatussuunnitelman 1.2.2024 alkaen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Tiedoksi: Varhaiskasvatuksen esihenkilöt, varhaiskasvatuksen asiantuntijat, varhaiskasvatuksen palveluohjaajat, varhaiskasvatuksen toimistosihteeri

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.