Ympäristöterveyslautakunta, kokous 13.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 54 Ympäristöterveydenhuollon laatukäsikirjan hyväksyminen

HOLDno-2023-895

Valmistelija

  • Silja Mäkelä, ympäristöterveysjohtaja, silja.makela@hollola.fi

Perustelut

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen viraallisesta valvonnasta (EU) 2017/625 artikla 5 edellyttää toimivaltaisilta elintarvikeviranomaisilta menettelyitä, jonka avulla varmistetaan virallisen valvonnan toimien vaikuttavuus, asianmukaisuus, puolueettomuus, laatu, johdonmukaisuus ja tehokkuus. Toimivaltaisella viranomaisella on lisäksi oltava käytössään riittävästi pätevää henkilöstöä, asianmukaiset tilat ja laitteet sekä riittävä laboratoriokapasiteetti, jotta valvonta on tehokasta ja vaikuttavaa. Päijät-Hämeen ympäristöterveyden laatujärjestelmä koostuu laatukäsikirjan lisäksi organisaation keskeisistä prosessikuvauksista sekä toiminnassa käytettävistä kirjallisista dokumenteista. Laatujärjestelmä kattaa koko ympäristöterveydenhuollon toiminnan. 

Päijät-Hämeen ympäristöterveys on sitoutunut Hollolan kunnan toiminnan arvoihin ja visioihin ja soveltaa niitä yhdenvertaisesti koko yhdeksän kuntaa käsittävällä toimialueellaan. Toiminnassa korostetaan ennaltaehkäisevää, uhkiin ja hallitsemattomiin muutoksiin varautuvaa näkökulmaa toimialan valtakunnallisen painopisteen mukaisesti. Terveydensuojelun henkilöstö on toiminnassaan tulevaisuustaitoinen, työ on ennakoivaa ja ennaltaehkäisevää ja tulevaisuuden uhkiin varautuvaa,samoin myös muutoksiin yhteiskunnassa ja työelämässä. Viranomaistoiminnassa halutaan olla esimerkillisiä, rohkeita ja avoimia uusille, erilaisille asioille. Henkilökunta haluaa oppia työyhteisön muilta jäseniltä sekä muilta valvontayksiköiltä. Pyritään toimimaan niin, että työyhteisö olisi haluttu työpaikka. Toiminnassa tähdätään jatkuvaan parantamiseen.

Laatukäsikirjan tavoitteena on varmistaa toiminnan laatu ja yhteneväiset toimintatavat. Näin toimien varmistetaan asiakkaiden ja valvontakohteiden tasapuolinen kohtelu ja palvelun laatu mukaan lukien valvonnan ja näytteenoton tasalaatuisuus riippumatta työntekijästä. Laatukäsikirjassa on kuvattu ympäristöterveydenhuollon toimintaympäristö ja johtaminen, toiminnan suunnittelu, resurssien hallinta, ympäristöterveydenhuollon prosessit ja toimintaohjeet sekä toiminnan laadunhallinta ja kehittäminen. Laatukäsikirja toimii käytännön työkaluna, esimerkiksi uuden työntekijän perehdyttämisessä. Laatukäsikirjaa päivitetään säännöllisesti. Hollolan kunnan ympäristöterveyslautakunta hyväksyy Päijät-Hämeen ympäristöterveyden laatukäsikirjan sekä siihen tehtävät merkittävät muutokset ja päivitykset.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Silja Mäkelä, ympäristöterveysjohtaja, silja.makela@hollola.fi

Ympäristöterveyslautakunta hyväksyy Päijät-Hämeen ympäristöterveyden laatukäsikirjan liitteen mukaisena.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

elinvoimajohtaja, ympäristöterveysjohtaja

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen). Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Hollolan kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Hollolan kunta.

Hollolan kunta / Kirjaamo
Postiosoite: PL 66, 15871 Hollola
Käyntiosoite: Tiilijärventie 7 F, 15870 Hollola
Sähköposti: kirjaamo(at)hollola.fi
Puhelinnumero: 044 780 1427

Kirjaamon aukioloajat: maanantai-perjantai klo 9.00-15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa, joka on osoitettava Hollolan kunnalle, on ilmoitettava:

  • päätös, johon vaaditaan oikaisua
  • miten päätöstä vaaditaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, postiosoite, puhelinnumero ja muut asian hoitamiseksi tarvittavat yhteystiedot. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Jos oikaisuvaatimuksen tekijän puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos oikaisuvaatimuksen laatijana on joku muu henkilö, oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava myös tämän yhteystiedot.

Oikaisuvaatimukseen on liitettävä: 

  • päätös, johon haetaan oikaisua, alkuperäisenä tai jäljennöksenä oikaisuvaatimusohjeineen
  • todistus siitä, milloin oikaisuvaatimuksentekijä on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys oikaisuvaatimusajan alkamisesta.
  • asiakirjat, joihin oikaisuvaatimuksen tekijä vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Hollolan kunnan kirjaamosta.

Postiosoite: PL 66, 15871 HOLLOLA
Käyntiosoite: Tiilijärventie 7 F, Hollola
Sähköposti: kirjaamo@hollola.fi
Puhelinnumero: 044 780 1427
Kirjaamon aukioloajat: maanantai-perjantai klo 9.00-15.00