Kunnanhallitus, kokous 18.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 324 Rahoitus- ja sijoitustoiminnan periaatteet - toiminnan täsmennys

HOLDno-2019-201

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Kuntalain 14 §:n 6 momentin mukaan kunnanvaltuuston tehtävänä on päättää varallisuuden hoidon sekä rahoitus- ja sijoitustoiminnan perusteista. Kuntalain säännöksen tarkoituksena on korostaa valtuuston roolia kunnan varallisuuden hoitoa ja sijoitustoimintaa koskevassa päätöksenteossa. Hollolan kunnan valtuusto on kokouksessaan 23.9.2019 hyväksynyt voimassa olevat periaatteet.

Liitteenä oleva esitys Hollolan kunnan rahoitus- ja sijoitustoiminnan perusteiksi jakautuu kahteen pääosaan eli rahoituksen perusteisiin ja sijoitustoiminnan perusteisiin. Rahoituksen perusteissa on määritelty kunnan ottolainaukseen ja antolainaukseen liittyvät käytännöt sekä periaatteet takausten myöntämiseen ja riskien hallintaan. Sijoitustoiminnan perusteissa on määritelty sijoitustoiminnan periaatteet ja riskien hallinta.

Periaatteissa on ottolainojen osalta nostettu esille lainojen uudistustarpeiden ennakointi ja Hollolan kunnan aktiivinen osallistuminen rahoitusmarkkinoilla. Suojaamisen periaatteet: (kuvattu tarkemmin liitteessä)

  • pitkäaikaiset lainat voidaan ottaa vaihtuvakorkoisina tai kiinteäkorkoisina huomioiden kunnan kokonaislainasalkun korkoriski ja ennustettu kehitys
  • kunta voi käyttää johdannaisia pienentääkseen markkinakorkoihin liittyvää riskiä
  • tavoitteena, että lainasalkun suojausaste (kiinteäkorkoisten osuus lainasalkusta) on 25 % - 75 % välillä ja että tähän suojausasteeseen on päästävä konsernitasolla 30. kesäkuuta 2024 mennessä.
    •  Kunnanhallitus voi periaatteiden mukaisesti määrittää valtuustoa tarkemmista rajoista, mutta ei voi niitä lieventää.

 

Kunnan sijoitustoiminnan tulee lähtökohtaisesti olla taloudellisesti tuottavaa. Vähimmäisvaatimuksena voidaan pitää sijoituksen reaaliarvon säilyttämistä. Sijoitusten tuoton tulisi kattaa myös sijoitustoiminnan hoitamisesta aiheutuvat kustannukset. Sijoitustoiminnassa on otettava huomioon kunnan maksuvalmiuden ja vakavaraisuuden turvaaminen. Sijoitustoiminnan periaatteissa huomioidaan sijoitustoimintaa ohjaavat eettiset periaatteet.

Ehdotus

Valtuusto hyväksyy kunnan rahoitus- ja sijoitustoiminnan periaatteet liitteen mukaisesti.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Turkka Rantanen, hallinto- ja talousjohtaja, turkka.rantanen@hollola.fi

Perustelut

Hollolan kunnan valtuusto on kokouksessaan 11.12.2023 § 74 hyväksynyt Rahoitus- ja sijoitustoiminnan periaatteet. Periaateiden mukaisesti valtuusto on linjannut rahoitukseen riittyvien riskien hallintaan liittyviä raja-arvoja. Periaatteiden mukaisesti, kunnahallitus voi määrittää valtuuston päättämiä raja-arvoja tiukemmista linjauksista, mutta ei voi valtuuston päätöksen raja-arvoja ylittää.

Nykyisessä markkinatilanteessa kunnanhallitukselle esitetään linjattavaksi seuraavia raja-arvoja.

  1. Kohta 1.3.1. Hollolan kunnan tavoitteellinen taso kassavarojen osalta on niiden kattavuus seuraavan 30 päivän tarpeita vastaavasti. Ei täsmennystarvetta.

  2. Kohta 1.3.2. Jälleenrahoitusriski. Ei täsmennystarvetta.

  3. Kohta 1.3.3. Valtuusto linjaa, että Hollolan kunnan korkoriskin suojausasteen tulee olla 25 % - 75 % välillä ja että tähän suojausasteeseen on päästävä konsernitasolla 30. kesäkuuta 2024 mennessä. Kunnanhallitus linjaa, että korkoriskin suojausasteen tulee olla 45%-70% välillä ja että tähän suojausasteeseen tulee päästä konsernitasolla 30.8.2024 mennessä.

  4. Kohta 3.2. sijoitusten hajauttaminen. 

    Tarkemmasta omaisuuslajien välisistä hajauttamisen rajoista päättää kunnanhallitus, seuraavien valtuuston linjausten mukaisissa rajoissa: Korkosijoitukset 0 – 100 %, Osakesijoitukset 0 – 75 %, Muut sijoitukset 0 – 25 %. Kunnanhallitus linjaa, että sijoitustoiminnassa pitäydytään 100 prosenttisesti korkosijoituksissa, joissa yksittäisen sijoituksen kesto alle 12 kuukautta. 

Hallintosäännön mukaisesti halllinto- ja talousjohtaja päättää: yksittäisten koronvaihtosopimusten, korkokattosopimusten, korkolattiasopimusten, korkoputkisopimusten, korkostruktuurisopimusten sekä koron- ja valuutanvaihtosopimusten tekemisestä kunnanhallituksen päättämisen tavoitteiden rajoissa, sekä alle vuoden kestävissä sijoituksissa rahoituslaitoksiin kassavarojen osalta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus päättää seuraavista valtuuston päätämiä raja-arvoja koskevista täsmennyksistä:

  1. Kohta 1.3.3. Valtuusto linjaa, että Hollolan kunnan korkoriskin suojausasteen tulee olla 25 % - 75 % välillä ja että tähän suojausasteeseen on päästävä konsernitasolla 30. kesäkuuta 2024 mennessä. Kunnanhallitus linjaa, että korkoriskin suojausasteen tulee olla 45%-70% välillä ja että tähän suojausasteeseen tulee päästä konsernitasolla 30.8.2024 mennessä.

  2. Kohta 3.2. sijoitusten hajauttaminen. Tarkemmasta omaisuuslajien välisistä hajauttamisen rajoista päättää kunnanhallitus, seuraavien valtuuston linjausten mukaisissa rajoissa: Korkosijoitukset 0 – 100 %, Osakesijoitukset 0 – 75 %, Muut sijoitukset 0 – 25 %. Kunnahallitus linjaa, että sijoitustoiminnassa pitäydytään 100 prosenttisesti korkosijoituksissa, joissa yksittäisen sijoituksen kesto alle 12 kuukautta.

Kunnanhallituksen linjaus astuu voimaan, kun valtuuston päätös 11.12.2023 § 74  Rahoitus- ja sijoitustoiminnan periaatteet on saanut lainvoiman, kuitenkin aikaisintaan 17.1.2024. Linjausten täytäntöönpanon osalta päätösvalta on määritetty hallintosäännössä.

Päätös

Hyväksyttiin päätösesityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Tiedoksi: Valtuuston puheenjohtaja, hallinto- ja talousjohtaja, talouspäällikkö.

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen. Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Hollolan kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Hollolan kunta.

Hollolan kunta / Kirjaamo
Postiosoite: PL 66, 15871 Hollola
Käyntiosoite: Tiilijärventie 7 F, 15870 Hollola
Sähköposti: kirjaamo(at)hollola.fi
Puhelinnumero: 044 780 1427

Kirjaamon aukioloajat: maanantai-perjantai klo 9.00-15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite, puhelinnumero ja muut asian hoitamiseksi tarvittavat yhteystiedot. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Hollolan kunnan kirjaamosta.