Ympäristöterveyslautakunta, kokous 22.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 29 Ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelman 2023 toteumaraportti 30.6.2023

HOLDno-2022-530

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Perustelut

Valmistelija
Silja Mäkelä, ympäristöterveyskeskuksen toimialajohtaja/Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä, silja.makela@phhyky.fi

Ympäristöterveydenhuollon lainsäädäntö, elintarvikelaki (297/2021) 39§, eläinlääkintähuoltolaki (765/2009) 10§, tupakkalaki (549/2016) 84 § ja terveydensuojelulaki (763/1994) 6§ edellyttävät kuntia laatimaan ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelman. Valvontasuunnitelmassa kuvattavia asioita ovat mm. valvonnan painopisteet, säännölliset tarkastukset, näytteenotto ja valvontasuunnitelman toteutumisen arviointi. Valvontasuunnitelmissa käsitellään myös muuta valvontaa, muita ympäristöterveydenhuollon tehtäviä sekä tehtävien hoitamiseen käytettäviä resursseja. Valvonnan on oltava laadukasta, riskiperusteista ja terveyshaittoja ehkäisevää.

Ruokavirasto ja Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira ovat laatineet Ympäristöterveydenhuollon yhteisen valtakunnallisen valvontaohjelman kaudelle 2020-2024. Valtakunnallisen valvontaohjelman yhteisessä osassa määritellään ympäristöterveydenhuollon valvonnan yleiset ja yhteiset periaatteet.  Lisäksi Valvira on laatinut terveydensuojelun ja tupakkalain valtakunnalliset valvontasuunnitelmat ja Ruokavirasto on laatinut elintarvikeketjun kansallisen valvontasuunnitelman vuosille 2020-2024. 

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ympäristöterveyskeskuksessa on laadittu ympäristöterveydenhuollon lakialat kattava valvontasuunnitelma vuosille 2020–2024 ja yhtymän hyvinvoinnin ja terveydenedistämisen lautakunta on hyväksynyt sen 11.12.2019. Päijät-Hämeen ympäristöterveyden valvontasuunnitelma noudattaa pääpiirteissään tätä aiemmin koko ohjelmakaudelle laadittua suunnitelmaa. Suunnitelman päivityksessä vuodelle 2023 on huomioitu ympäristöterveydenhuollon organisoitumisessa tapahtuva muutos 1.1.2023 sekä vuosittaisten valvontamäärien ja projektien tarkennukset. Valvontasuunnitelmassa esitetään myös valvontasuunnitelman toteutumisen arvioinnissa käsiteltävät asiat. Ympäristöterveyskeskuksen toimialajohtaja esittelee valvontasuunnitelman lautakunnalle kokouksessa.
 

Ehdotus

Esittelijä

Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Ympäristöterveyslautakunta päättää 

  • hyväksyä Päijät-Hämeen ympäristöterveyden valvontasuunnitelman ohjelmakauden 2020-2024 loppuosalle.
  • valtuuttaa Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän ympäristöterveyskeskuksen toimialajohtajan toimittamaan valvontasuunnitelman Etelä-Suomen aluehallintovirastoon vuoden 2022 loppuun mennessä.
  • seurata valvontasuunnitelman toteutumista puolivuosittain. Tätä varten lautakunnalle toimitetaan raportti valvontasuunnitelman toteumasta kesäkuun lopun tilanteessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Silja Mäkelä, ympäristöterveysjohtaja, silja.makela@hollola.fi

Perustelut

Ympäristöterveyslautakunta on kokouksessaan 13.12.2022 § 25 hyväksynyt ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelman vuodelle 2023. Samalla lautakunta on päättänyt seurata suunitelman toteutumista puolisvuosittain.

Valvontasuunnitelmassa asetettujen tavoitteiden ja projektien toteutumisen tilanne 30.6.2023 on kuvattu liitteenä olevissa yhteenvedoissa. Näiden perusteella voidaan todeta, että säännöllinen valvonta ja asetetut tavoitteet näyttävät toteutuvan suunnitellusti. Ainoastaan Ruokaviraston valtakunnallinen Valvojan työkalupakki - painopiste ei ole toistaiseksi käynnistynyt. Säännöllisen valvonnan tarkastusten toteuma on kokonaisuutena noin 50 %.

Myös vuoden 2023 projektit etenevät suunnitellusti. Huoneistovesien näytteenoton ja analyysien yhdenmukaistaminen - projekti painottuu pääosin vuodelle 2024 henkilöstötilanteesta johtuen.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Silja Mäkelä, ympäristöterveysjohtaja, silja.makela@hollola.fi

Ympäristöterveyslautakunta merkitsee ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelman toteumaraportin tiedokseen.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.

Tiedoksi

Asianosainen: ympäristöterveysjohtaja

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.