Perustelut
Asia
Viite: Hämeen ELY-keskuksen lausuntopyyntö YVA-menettelyn soveltamistarpeesta 23.3.2023, dnro HAMELY/207/2023
Hämeen ELY-keskus pyytää Hollolan kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen lausuntoa Ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA) soveltamistarpeesta ASM Kiviainespalvelut Oy:n hankkeessa. Kaavoitukselta ja terveydensuojeluviranomaiselta on myös pyydetty lausuntoja.
Ympäristövaikutusten arviointimenettelyä (YVA-menettely) sovelletaan hankkeisiin ja niiden muutoksiin, joilla todennäköisesti on merkittäviä ympäristövaikutuksia. Menettelyn tarkoituksena on varmistaa, että suunnitteilla olevan toiminnan ympäristövaikutukset selvitetään riittävällä tarkkuudella. ELY-keskus tekee päätöksen arviointimenettelyn soveltamisesta. YVA-tarvetta koskeva lausunto on pyydetty toimittamaan 7.4.2023 mennessä.
Vireillä oleva hakemus
ASM Kiviainespalvelut Oy on 7.4.2022 jättänyt Hollolan kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle vireille yhteislupahakemuksen maa-ainesten ottoon, louhintaan ja murskaukseen, muualta tuotavan kiviaineksen murskaukseen sekä ylijäämämaan vastaanottoon kiinteistöillä Luhdanranta 98-435-12-75 ja Jokirinteenmetsä 98-435-28-2. Lupaa haetaan 10 vuodeksi. Hakemusta on täydennetty 17.11.2022 ja 24.11.2022.
Ottamisalueen pinta-ala on noin 6,84 ha ja suunnitelma-alueen pinta-ala on noin 17,96 ha. Kalliokiviaineksen haettu kokonaisottomäärä on 1 030 000 m3ktr ja pintamaita syntyisi alueella 99 500 m3ktr. Alueelle suunnitellaan vastaanotettavan muualta tuotavia pilaantumattomia ylijäämämaita maksimissaan 49 900 tonnia vuodessa ja hankkeen aikana yhteensä 499 000 tn. Ylijäämämaita suunnitellaan käytettävän ottamisalueen ympärille rakennettavaan valliin sekä ottoalueen rintauksien luiskaamiseen. Lisäksi alueelle suunnitellaan tuotavan kiviainesta murskattavaksi myös muualta, maksimissaan näistä tehtävän murskeen tuotanto olisi 50 000 t/a.
Suunnitellun hankkeen merkittäviä ympäristövaikutuksia olisivat melu, pöly, tärinä ja kasvavan liikenteen aiheuttamat haitat sekä mahdolliset vaikutukset pinta- ja pohjavesiin.
Hollolan kunnan ympäristönsuojeluviranomainen on 26.1.2023 pyytänyt Hämeen ELY-keskukselta arviota, tarvitseeko ASM Kiviainespalvelut Oy:n hankkeeseen soveltaa YVA-menettelyä.
Hanke sijoittuu lähelle Rudus Oy:n Korkeamäen kiviainesaluetta, jossa suoritetaan kalliokiven louhintaa ja murskausta sekä ylijäämämaiden ja rakennuspurkujätteiden välivarastointia ja käsittelyä. Ruduksen hankkeesta on tehty aiemmin YVA-menettely. Lisäksi alueella on jo aiemmin toiminut siirrettävä asfalttiasema ja johon Peab Industri Oy on 21.10.2022 jättänyt Hollolan ympäristönsuojeluviranomaiselle asfalttiaseman rekisteröinti-ilmoituksen kiinteistölle 98-435-24-3 (määräala Rudus Oy:n Korkeamäen kiviainesalueella).
Ympäristövaikutusten arviointimenettely (YVA-menettely)
YVA-menettely sovelletaan hankkeisiin ja niiden muutoksiin, joilla todennäköisesti on merkittäviä ympäristövaikutuksia (Laki ympäristövaikutusten arviointimenettelystä 5.5.2017/252). Menettelyn tarkoituksena on varmistaa, että suunnitteilla olevan toiminnan ympäristövaikutukset selvitetään riittävällä tarkkuudella.
Ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä arvioitavat hankkeet ja niiden muutokset luetellaan lain liitteessä 1. Arviointimenettelyä sovelletaan lisäksi yksittäistapauksessa sellaiseen hankkeeseen tai jo toteutetun hankkeen muuhunkin kuin 1 momentissa tarkoitettuun muutokseen, joka todennäköisesti aiheuttaa laadultaan ja laajuudeltaan, myös eri hankkeiden yhteisvaikutukset huomioon ottaen, 1 momentissa tarkoitettujen hankkeiden vaikutuksiin rinnastettavia merkittäviä ympäristövaikutuksia. Päätettäessä arviointimenettelyn soveltamisesta yksittäistapauksessa on sen lisäksi, mitä 2 momentissa säädetään, otettava huomioon hankkeen ominaisuudet ja sijainti sekä vaikutusten luonne. Päätöksenteon perustana olevista tekijöistä säädetään lain liitteessä 2.
Hankeluettelon mukaan YVA menettely tarvitsee esimerkiksi: (liite kohta 2b) kiven, soran tai hiekan otto, kun ottamisalueen pinta-ala on yli 25 hehtaaria, tai otettava ainesmäärä on vähintään 200 000 kiintokuutiometriä vuodessa ja (liite kohta 11b) jätteiden käsittelylaitokset, joissa muuta kuin vaarallista jätettä, sijoitetaan kaatopaikalle, joka on mitoitettu vähintään 50 000 tonnin vuotuiselle jätemäärälle.
Asiakirjojen täydentäminen
ASM Kiviainespalvelu Oy on täydentänyt hakemusasiakirjoja Hämeen ELY-keskuksen pyynnöstä YVA-menettelyn soveltamistarpeen arviointia varten. Täydennyksessä on kuvattu ASM Kiviainespalvelut Oy:n hankkeen ja jo toiminnassa olevan Rudus Oy:n louhostoiminnan yhteisiä melu- ja vesistövaikutuksia. Täydennyksen mukaan ASM Kiviainespalvelut Oy:n hankealueen hulevedet esitetään johdettavaksi länteen kohti Porvoonjokea ja Rudus Oy:n hulevedet johdetaan tällä hetkellä Makkaraojan kautta idän suuntaan, minkä vuoksi hankkeilla ei katsota olevan havaittavia yhteisvaikutuksia pintavesistöihin.
Lausuntopyyntö ja siihen liittyvät asiakirjat ovat tämän asian oheismateriaaleina.
Asian käsittely
Arvioinnissa pyydetään huomioinaan etenkin lähialueella jo olevien toimintojen ympäristövaikutukset ja suunniteltujen toimintojen yhteisvaikutus. Valvontajaosto tuo ELYn tietoon seuraavat asiat:
- Suunniteltu ottamisalue sijoittuu lähelle Rudus Oy:n Korkeamäen kiviainesaluetta. Tällä alueella suoritetaan kalliokiven louhintaa ja murskausta sekä ylijäämämaiden ja rakennuspurkujätteiden välivarastointia ja käsittelyä. Ruduksen hankkeesta on tehty aiemmin YVA-menettely. Tämän alueen meluhaitoista kunnan ympäristönsuojeluviranomaisella on tällä hetkellä käsittelyssä kirjallinen vireillepano, jota ei ole vielä ratkaistu.
- Peab Industri Oy on 21.10.2022 jättänyt Hollolan ympäristönsuojeluviranomaiselle asfalttiaseman rekisteröinti-ilmoituksen kiinteistölle 98-435-24-3 (määräala Rudus Oy:n Korkeamäen kiviainesalueella). Alueella on jo aiemmin toiminut siirrettävä asfalttiasema. Uusi rekisteröinti-ilmoitus koskee kiinteää asfalttiasemaa ja siirrettävää asfalttijätteen murskaamoa.
- Vuoden 2022 aikana Rudukselle ja kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle on tullut yhteydenottoja Korkeamäen kiviainesalueen aikauttamista meluhaitoista Porvoonjoen länsipuolelta. Aikaisemmat yhteydenotot ja kirjallinen vireillepano meluhaitoista ovat tulleet Porvoonjoen itäpuolelta. Korkeamäen kiviainesalueen melu on ilmeisesti alkanut kuulumaan selvemmin myös joen länsipuolelle, kun ASM Kiviainespalvelun suunnitelma-alueelta on hakattu puusto.
- Mikäli ASM Kiviainespalvelu Oy:n suunniteltu toiminta alkaa, tulee myös Porvoonjoen länsipuolen äänimaisema asutuksen näkökulmasta muuttumaan merkittävästi.
- ELY-keskusta pyydetään arvioimaan, onko tehty melumallinnus ja yhteismelun arviointi tehty riittävällä tasolla.
- Hollolan kunta on käynnistämässä Kyyhkylä I -nimisen alueen asemakaavoitusta vuoden 2023 aikana. Suunniteltu asemakaava-alue koskee Nostavan pientaloalueen ympärillä olevaa maa-aluetta, joka sijaitsee n. 800 metrin päässä ASM Kiviainespalvelut Oy:n hankealueesta Porvoonjoen länsipuolella. Kaavoitus toimittaa asiassa oman lausuntonsa, josta käy ilmi alueen tarkka sijainti.
- Jo käynnissä olevien toimintojen ja suunniteltujen toimintojen liikenteen yhteismääriä ja yhteisvaikutuksia ei ole arvioitu.
- ASM Kiviainespalveluiden maa-ainesottoalueen lähiympäristöön sijoittuu Luhdanjoen laaksossa kulkeva ohjeellinen ekologinen yhteys. Yhteyden merkitys on tunnustettu vuoden 2014 maakuntakaavassa, Hollolan 2017 strategisessa yleiskaavassa ja 2022 Päijät-Hämeen rakennemallissa.
- Hollolan strategisen yleiskaavan 2020 (ei vielä lainvoimainen) viherverkostoselvityksessä suunnittelualue sijoittuu ekologisen yhteyden välittömään läheisyyteen sekä osittain tarkastelussa korostuneelle luonnon ydinalueelle ja sen viereen. (Ramboll, Strategisen yleiskaavan viherverkostoselvitys 20.4.2020, https://www.hollola.fi/strategisen-yleiskaavan-2020-vaiheet)
- ELY-keskusta pyydetään arvioimaan, onko ekologisen yhteyden turvaamista käsitelty hakemusasiakirjoissa riittävästi.
- Sekä ASM Kiviainespalvelu Oy:n suunnitellun toiminnan, että Rudus Korkeamäen kiviainesalueen toiminnan vesistövaikutukset kohdistuvat molemmat Porvoonjokeen vaikkakin eri kohtiin.
- ELY-keskusta pyydetään arvioimaan, onko hankkeen vesistövaikutuksia arvioitu hakemusasiakirjoissa riittävästi.
Tarvittaessa ympäristövalvonta voi toimittaa ELY-keskukselle Korkeamäen kiviainesalueen ympäristövaikutuksista tehtyjä uudempia selvityksiä, esim. vuonna 2022 tehdyt melumittaukset ja Ruduksen 25.5.2022 antaman selvityksen Korkeamäen kiviainesalueen liikennemäärien lisääntymisestä.
Ehdotus
Esittelijä
-
Sameli Männistö, Ympäristösihteeri, sameli.mannisto@hollola.fi
Valvontajaosto antaa lausuntonaan edellä, asian käsittely -kohdassa esitetyn lausunnon.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.