Sivistys- ja hyvinvointivaliokunta, kokous 12.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 45 Valtiovarainministeriön päätös kotikuntakorvauksen maksatuksen oikaisusta vuodelle 2023

HOLDno-2019-43

Valmistelija

  • Minna Säkkinen-Salminen, hallintopäällikkö, minna.sakkinen-salminen@hollola.fi

Perustelut

Kunnan peruspalveluiden valtionosuudesta annetun lain (618/2021) nojalla valtionvarainministeriö on 29.12.2022 tehnyt päätöksen valtionosuuden ja veroperustemuutokista johtuvien verotulomenetysten korvauksen maksamisesta (VN/22144!2022) sekä kotikuntakorvauksen perusosasta (VN/33146/2022). Kunnan peruspalveluiden valtionosuudesta annetun lain 46§:n mukaan kotikuntakorvauksen maksatus suoritetaan valtion talous- ja henkilöstöhalinnon palveluksen toimesta valtionosuuksien ja muiden korvausten yhteydessä vairainkeruubuoden alusta kuukausittain yhtä suurina erinä viimeistään kuukauden 11.päivänä. 

Kotikuntakorvauksen määräytymisestä säädetään kunnan peruspalveluiden valtionosuudesta annetussa laissa. Lain 34§:ssä säädetään, että jos esiopetusta ja perusopetuslain 26§:n 1 momentissa tarkoitettua perusopetusta järjestää varainhoitovuotta edeltävää vuotta edeltäneen vuoden joulukuun 15 päivänä muu kuin oppilaan kotikunta, oppilaan kotikunta on velvollinen suorittamaan asianomaiselle kunnalle tai muulle 1§:n 2 momnetissa tarkoitetulle opetuksen järjestäjälle kotikuntakorvauksen. 

Kunnan peruspalveluiden valtionosuudesta annetun lain 40§:ssä säädetään, että kunnan tai muun opetuksen järjestäjän on toimitettava valtionvarainministeriölle kotikuntakorvauksien keskitettyä maksamista varten tiedot esi- ja perusopetusta saavien oppilaiden määrästä ikäluokittain Koski tietovarannon kautta. 

Tilastokeskus on 23.1.2023 ilmoittanut valtionvarainministeriölle oppilas- ja kotikuntatietojen yhdistämisessä tapahtuneesta virheestä. Tilastokeskuksen selvityksen mukaan oppilaalle, jolla ei alun perin ole ollut Koski-tiedoisssa henkilötunnusta, on Tilastokeskuksen tietokannassa virheellisesti priorisoitunut henkilötunnukseton tieto, vaikka oppilaalle olisikin myöhemmin päivitetty henkiltunus Koski-tietovarantoon. Tästä syystä osalle oppilaista ei ole päivittynyt henkilötunnusta eikä kotikuntaa. Lisäksi Tilastokeskus on ilmoittanut, että oppilasaineistoon on myös virheellisesti jäänyt osalle oppilaista useita opiskelijaoikeuksia. Tilastokeskus on 23.1.2023 toimittanut valtionvarainministeriölle korjatun aineiston oppilaiden kotikunnista ja opetuksen järjestäjistä. 

Valtionvarainministeriö on päättänyt oikaista Hollolan kunnan vuodelle 2023 maksettavaa kotikuntakorvausta siten, että kotikuntakorvauksen maksatuksessa huomioidaan Tilastokeskuksen valtionvarainministeriölle toimittama korjattu oppilasaineisto. Oikaisut huomioidaan kunnan peruspalvelujen valtionosuuksien vuoden 2023 maaliskuun maksuerästä alkaen. 

​​​​​Oikaistun tiedon mukainen maksuerittely on pykälän liitteenä (liite 1.).  Päätöksen perusteena oleva oppilastieto on toimitettu kuntaan erikseen postitse. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kim Strömmer, sivistys- ja hyvinvointijohtaja, kim.strommer@hollola.fi

Sivistys- ja hyvinvointivaliokunta päättää merkitä tiedoksi valtionvarainministeriön päätöksen kotikuntakorvauksen oikaisusta vuodelle 2023. 

Päätös

Merkittiin tiedoksi.

Tiedoksi

Tiedoksi: hallinto- ja talousjohtaja, hyvinvoinnin palvelualueen taloussuunnittelija, talouspalvelut@hollola

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.