Kunnanhallitus, kokous 20.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 40 Omistajaohjauksen periaatteet

HOLDno-2021-196

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Perustelut

Kuntalakia uudistettiin vuonna 2015, mutta monet säännökset astuivat voimaan vasta 1.6.2017. Kuntalain uudistuksen eräänä painopisteenä oli omistajaohjauksen vahvistaminen:

•KuntaL 39 §: Kunnanhallituksen tehtävät, vastuu omistajaohjauksesta

•KuntaL 46 §: Omistajaohjaus

•KuntaL 47 §: Tytäryhteisöjen toiminta ja konserniohje

•KuntaL 48 §: Konsernijohto

Muutoksen taustalla vaikutti omistajaohjauksen painoarvon kasvu, koska kunnan tehtäviä hoidetaan laajasti organisaation ulkopuolella.

Kuntalain muutokset vaikuttivat erityisesti siihen, että omistajaohjaus muuttui passiivisesta aktiiviseksi, ennakoivaksi sekä siihen, että ohjauksessa korostetaan kunnan kokonaisetua ja kunnan strategisia tavoitteita. Ohjauksen eri instrumentit on tähän liittyen otettu myös laajempaan käyttöön mm. osana konserniohjetta.

Omistajaohjauksella tarkoitetaan lain mukaan toimenpiteitä, joilla kunta omistajana tai jäsenenä myötävaikuttaa yhtiön tai muun yhteisön hallintoon ja toimintaan. Omistajaohjauksella huolehditaan siitä, että kunnan omistaman yhteisön toiminnassa ja hallinnossa otetaan huomioon kunnan toiminalle asetetut tavoitteet.

Omistajaohjauksesta vastaava taho on kunnanhallitus, joka vastaa kunnan toimintojen yhteensovittamisesta ja omistajaohjauksesta. Toimivallan siirto on mahdollista ja näin on toimittu myös Hollolassa, jossa omistajaohjaukseen liittyvää päätösvaltaa on siirretty konsernijaostolle.

Hallintosäännön mukaan konsernijaoston perustaminen on kunnanhallituksen harkinnassa. Koska kunnallisvaalien 2017 jälkeen poliittisissa neuvotteluissa jaettiin myös sellaisia paikkoja koko vaalikaudeksi, joiden omistajaohjauksen näkökulmasta tulisi toteuttaa kokouskohtaisina, on kunnanhallituksessa tarkoituksenmukaista selkeyttää omistajaohjausta jo tässä vaiheessa, ennen uutta valtuustokautta.

Keskeiset linjaukset ovat seuraavat:

  1. Kunnanhallitus ei lähtökohtaisesti perusta konsernijaostoa 1.8.2021 alkaen, koska
  • Kunnan konserni on poikkeuksellisen suppea
    • Hollolan Asuntotalot Oy ja Hollolan Tilapalvelu Oy (As Oy Tervasmiilu, Koy Harmaaleppä/myynnissä)
  • Omistajatavoitteet on määritelty
    • Konsernijaosto on kuluvalla toimikaudella luokitellut ja määritellyt omistuksen ja yhteistoiminnan keskeiset tavoitteet, joita noudatetaan
  • Kunnan organisaation valmisteluresurssit ovat suppeat
    • Mikäli tarkempi ja systemaattisempi toiminta on toivottua, sille pitäisi osoittaa lisäresurssia

2. Konserniiohjeet hyväksyy kunnanvaltuusto 

3. Keskeiset omistusta koskevat ja toimintaa ohjaavat asiakirjat hyväksyy kunnanhallitus (tai kunnanvaltuusto) voimassa olevan hallintosäännön mukaisesti

4. Kunnanhallitus nimeää ja ohjeistaa vain keskeisimmät yhtiökokousedustajat, muut kunnanjohtaja

5. Tytäryhtiöiden ja keskeisten yhteistyöyhteisöjen toiminnan ja talouden katsaukset annetaan kerran vuodessa kunnanhalllitukselle tai koko valtuustolle

6. Yhteisöedustajat nimeää ao. palvelualue tai kunnanhallitus - toiminnan sisällön mukaisesti

Liitteenä tarkennettu, yksityiskohtaisempi esitys omistajaohjauksen periaatteista.

 

Ehdotus

Esittelijä

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus hyväksyy liitten "omistajaohjauksen periaatteet" noudatettavaksi 1.8.2021 alkaen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

Turkka Rantanen, hallinto- ja talousjohtaja, turkka.rantanen@hollola.fi
Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Perustelut

Kunnan hallintosäännön 6 §:n mukaan kunnanhallitus päättää konserniohjaukseen liittyvistä asioista, ellei se päätä erillisen konsernijaoston perustamisesta.

Hollolan kunnan konserni on suppea, käsittäen vain kolme yhtiötä (Hollolan Asuntotalot Oy:n 100 %, Hollolan Tilapalvelu Oy:n 100 % ja As Oy Tervasmiilun 88,08 %). Lisäksi konsernijaosto on edellisellä kaudella (2019-2021) toteuttanut keskeiset toimenpiteet yhtiöiden strategisten kysymysten selventämiseksi sekä luokitellut kuntayhteistyön/kuntayhtiöiden tavoitteet.

Edellä esitettyyn perustuen kunnanhallitus on 19.4.2021, uuden hallituskauden käsittelyn pohjaksi esittänyt, että  konsernijaostoa ei perusteta, vaan konsrniohjauksen asiat käsitellään kunnanhalliltuksen kokouksessa kuitenkin niin, että toimivaltaa jaetaan ja ohjausta toteutetaan liiteen mukaisin periaattein.

Ehdotus

Esittelijä

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus päättää, että kunnanhallitus vastaa konserniohjauksesta; erillistä konsernijaostoa ei perusteta. Konserniohjauksesta ja kuntayhteistyöasioiden osalta noudatetaan liitteen mukaisia toimintaperiatteita ja linjauksia toistaiseksi.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi
  • Turkka Rantanen, hallinto- ja talousjohtaja, turkka.rantanen@hollola.fi

Perustelut

Omistajaohjauksella tarkoitetaan lain mukaan toimenpiteitä,​ joilla kunta omistajana tai jäsenenä myötävaikuttaa yhtiön tai muun yhteisön hallintoon ja toimintaan. Omistajaohjauksella huolehditaan siitä,​ että kunnan omistaman yhteisön toiminnassa ja hallinnossa otetaan huomioon kunnan toiminalle asetetut tavoitteet.

Sosiaali- ja terveystoimen laaja-alainen uudistus on toteutettu 1.1.2023 alkaen ja hyvinvointialueet on perustettu. Uudenlaisella vastuunjaolla on vaikutuksia myös kunnanhallituksen omistajapolitiikkaan. Tähän liittyen liitteenä on uudistettu asiakirja "omistajaohjauksen periaatteet".  Kuntalain 14 §:n mukaan omistajaohjauksen periaatteet, siltä osin kun niihin liittyy linjauksia siitä, millä tavoin kunta on mukana eri yhteisöissä omistajana, rahoittajana, sijoittajana tai yhteistoiminnassa muiden kuntien kanssa., hyväksyy kunnanvaltuusto. Tytäryhtiöiden vuositavoitteet käsitellään talousarviokäsittelyn osana.

Kunnanhallitus vastaa kuntalain 39 §:n mukaan kunnan toiminnan omistajaohjauksesta ja toimintojen yhteensovittamisesta omistajaohjauksen periaatteiden mukaisesti. Aktiivinen omistajaohjaus ja tuloksellinen johtaminen edellyttää, että kuntakonsernin rakennetta arvioidaan koko ajan suhteessa kunnan tehtäviin ja rooliin ja että tarvittaessa rakennetta kehitetään ja muutetaan toimivammaksi. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus lähettää omistajaohjauksen periaatteet- luonnoksen lausunnolle kuntien palvelualueille (elinvoima, hyvinvointi ja konsernipalvelut) sekä tytäryhtiöille (Hollolan Asuntotalot Oy ja Tilapalvelu Oy).  Lausunnot tulee toimittaa kunnan kirjaamoon 24.3.2023 mennessä, merkinnällä Lausunto: HOLDno-2021-196, Omistajaohjauksen periaatteet.

 Asiakirjaluonnosta täydennetään palautteen pohjalta ja tuodaan sen jälkeen päätettäväksi.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Palvelualuejohtajat, Reijo Reponen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.