Kunnanhallitus, kokous 6.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 26 Valtuustoaloite- Nostavan logistiikka-alueen aurinkovoimala-alue

HOLDno-2022-498

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Perustelut

Vastine valtuustoaloitteeseen aurinkovoimalaitoksen rakentamisesta Nostavan asemakaava-alueelle

Valtuutettu Erkki Arvila on jättänyt valtuustoaloitteen 14.11.2022. Aloitteessa esitetään, että ns. Nostavan logistiikka-alue kaavoitettaisiin aurinkovoimala-alueeksi. Aloite liitteenä.

Aurinkovoimalaitoksen rakentamisaloitteen mainitsema Nostavan logistiikka-alue on jo kunnan omistuksessa, noin 74 ha suuruinen ja sillä on huomattava rakennusoikeus. Jos alue otettaisiin aurinkovoimalan käyttöön, se merkitsisi rakentamisajatuksesta luopumista ainakin aurinkovoimalan toiminnan ajaksi. Tätä voitaisiin perustellusti pitää kunnan omaisuuden vajaakäyttönä, koska alueelle ei tehtäisi rakennuksia eikä kunnalle kertyisi niistä kiinteistöverotuloja, eikä Hollolaan syntyisi uusia työpaikkoja. Myös aurinkovoimala rakennetaan konetyönä ja aurinkovoimalakin tarvitsee huoltoa, joka sekin on konetyötä. Aurinkovoimala-aluetta Nostavalla olisi pakko tasata ennen kuin aurinkovoimalan voisi rakentaa.

Nostavassa on nyt logistiikka-aluetta varten vahvistunut asemakaava, joka sallii toimitilarakentamisen tavaraliikenneterminaaliksi, tuotteiden jatkojalostuksen ja yritystoimintaan liittyvän varastoinnin. Kaavamääräys ei salli voimalaitosta. Asemakaavoitettua logistiikka-aluetta, jollaista seudulta ei muualta radan varresta löydy, ei ole tarkoituksenmukaista muuttaa aurinkovoimalaksi. Nostavan logistiikka-alueella on keskeinen seudullinen merkitys, jos ratapihan siirto Lahdesta, seudullinen logistiikkakehitystyö ja Nostavan yritysalue pidemmällä aikavälillä lähtevät toteutumaan. Logistiikka-alueen maanrakentamiseen tarvittavat maa-aines- ja ympäristöluvan yhteishakemukset ovat nyt vireillä ja käsittelyssä Hollolan kunnan ympäristönsuojeluviranomaisella. Yhteislupahakemuksen käsittely ja mahdollisen lainvoimaisen lupapäätöksen saaminen, mikäli luvasta valitetaan, voi kestää 1-3 vuotta.

Ehdotus

Esittelijä

Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Elinvoimavliokunta antaa vastauksen hallituksen antamaan tehtävänantoon: Aurinkovoimala-aloitteen johdosta ei ryhdytä toimenpiteisiin. Hollolan kunta jatkaa Nostavan alueen kehittämistä aiempien päätösten, vuonna 2023 voimassa olevan asemakaavan ja sen perusteella käsiteltävän yhdistelmäluvan mukaisesti.

Elinvoimavaliokunta merkitsee aloitteen loppuun käsitellyksi.

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Perustelut

Elinvoimavaliokunta päätti kokouksessaan 31.1.2023 antaa hallitukselle tiedoksi vastauksensa aurinkovoimala-aloitteeseen: aloitteen johdosta ei ryhdytä toimenpiteisiin. Hollolan kunta jatkaa Nostavan alueen kehittämistä aiempien päätösten, vuonna 2023 voimassa olevan asemakaavan ja sen perusteella käsiteltävän yhdistelmäluvan mukaisesti.

Elinvoimavaliokunta merkitsi aloitteen loppuun käsitellyksi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus merkitsee aloitteen vastauksen tiedokseen. Vastaus aloitteeseen viedään valtuustolle tiedoksi, osana valtuustolle annettavaa aloite-koostetta.

Päätös

Merkittiin tiedoksi. Vastaus aloitteeseen viedään valtuustolle tiedoksi, osana valtuustolle annettavaa aloitekoostetta.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.