Kunnanhallitus, kokous 19.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 310 Päijät-Hämeen TE24-uudistuksen valmistelu

HOLDno-2022-536

Valmistelija

  • Anne Tapaila, työllisyyspäällikkö, anne.tapaila@hollola.fi
  • Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Perustelut

TE-palvelut siirretään kuntien vastuulle vuoden 2025 alusta lähtien. Uudistuksen yleisenä tavoitteena on mm. edistää työn kysyntää ja tarjontaa sekä vahvistaa alueiden elinvoimaa ja kilpailukykyä hyödyntämällä kuntaekosysteemin mahdollisuuksia. Päijät-Hämeen kunnille tehdyn järjestämisvastuuselvityksen (6/2022) mukaan päätavoitteita TE25-uudistukselle ovat: 1) Yritysten kasvun ja osaavan työvoiman saatavuuden edistäminen sekä elinvoiman vahvistaminen, 2) Kohtaannon parantaminen ja työttömyyden nopea katkaisu, 3) Alueen koulutustason nostaminen, 4) Pitkäaikaistyöttömyyden alentaminen, 5)  Toimivat lähipalvelut sekä 6) Vaikuttava ja kustannustehokas palvelujärjestelmä. Päijät-Hämeen TE25-uudistuksen valmistelun lähtökohtana on maakunnallinen kahden TE-palveluiden järjestäjän yhteistoimintamalli, jossa yhteistyössä huolehditaan erityisesti työvoiman liikkuvuudesta. Tällä hetkellä tavoitteena on, että Lahden kaupunki järjestää TE-palvelut itse ja muut Päijät-Hämeen kunnat muodostaisivat yhteisen työllisyysalueen. Yhteisen työllisyysalueen puitteissa  turvattaisiin lähipalvelut sekä hyödynnetään kuntien voimavaroja ja palvelutuotantomahdollisuuksia.

Edellä mainittujen tavoitteiden saavuttamiseksi Päijät-Hämeen kunnat hakevat yhdessä AKKE-hankerahoitusta Päijät-Hämeen liitosta. Hankkeessa suunnitellaan alueen valmistelurakenteet, työhön osallistetaan laajasti uudistuksen avainsidosryhmät. Valmistelun yhteydessä keskityttään myös kuntatasolle siirtyvien TE-palveluiden uudistamiseen, kehittämiseen ja muotoilemiseen sekä muutosviestintään. 

Hanke toteutetaan vuoden 2023 aikana siten, että sen tuotokset ja valmistelurakenteet otetaan TE-palveluiden järjestäjien toimesta jatkuvan valmistelun pohjaksi v. 2024. Hankehaku käsitellään Päijät-Hämeen liitossa joulukuussa.

Asiantuntijoina kuultavana työllisyyspäällikkö Anne Tapaila ja elinvoimajohtaja Heli Randell.

Ehdotus

Esittelijä

  • Turkka Rantanen, hallinto- ja talousjohtaja, turkka.rantanen@hollola.fi

Kunnanhallitus päättää osallistua kuntayhteistyönä toteutettavaan Päijät-Hämeen TE24-uudistuksen valmistelu – hankkeeseen hankkeen hakijaorganisaationa ja hakea AKKE-rahoitusta Päijät-Hämeen liitolta. Hollolan kunnan rahoitusosuus hankkeesta on n. 8000 euroa.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Ote: Päijät-Hämeen liitto. Tiedoksi: työllisyyspäällikkö, elinvoimajohtaja

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.