Elinvoimavaliokunta, kokous 22.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 91 Soramäen omakotiyhdistys ry:n asemakaavamuutosaloite 23.10. 2022

HOLDno-2022-477

Valmistelija

  • Pentti Klemetti, kaavoitusarkkitehti, pentti.klemetti@hollola.fi
  • Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Perustelut

Soramäen omakotiyhdistys on jättänyt 23.10. 2022 Hollolan kunnalle aloitekirjelmän, jonka otsikkona on ’Katujen saneerauksen suunnittelu Soramäen alueella, Rambollin 31.5.2022 lähettämä kirje kiinteistönomistajille’. Kirjelmän 2. sivulla kappaleen ’Soramäen omakotiyhdistys ry esittää’ alkusanoissa tehdään aloite asemakaavamuutoksen laatimisesta Hollolan kunnan toimesta asemakaavoitetulla ja rakentuneella alueella.

MRL 60§ mukaan kunnan tulee seurata alueensa asemakaavojen ajanmukaisuutta ja tarvittaessa ryhtyä toimenpiteisiin vanhentuneiksi todettujen asemakaavojen uudistamiseksi. Keskeinen lain mukainen vanhentumisen kriteeri ei ole asemakaavan ikä vuosissa vaan se, onko ajantasa-asemakaava pääosin alueella toteutunut vai toteutumatta. Soramäen alueella rakennuspaikat ovat pääosin rakentuneet ajantasa-asemakaavan mukaisilla käyttötarkoituksilla. Kiinteistöjaotukseen liittyvät asiat, kuten se, ettei kaikkia katualueita ole aikaisemmin kunnalle haltuunotettu, eivät riitä perusteeksi arvioida kaavaa vanhentuneeksi. Suojelumääräysten tarve olisi mahdollista ottaa tarkasteluun, jos alueelta esitettäisiin useampia purkulupahakemuksia, mutta sellaisia ei ole esitetty rakennusvalvontaan. Kaavojen ajanmukaisuuden arviointi ei voi yhdenvertaisuusperiaatteen vuoksi nojata vain alueen asukkaiden mielipiteisiin.

Soramäen omakotiyhdistyksen asemakaavamuutosaloitteessa 23.10.2022 esiin tuodut ongelmat liittyvät kadunrakennusprosessien keskeneräisyyteen tai ovat yksityisten kiinteistön omistajien omaa edunvalvontaa. Poistettaviksi esitetyistä kevytväylävarauksista erityisesti yhteydellä Muottikuja-Paloasemantie nähdään pelastusteknistä merkitystä mahdollisena vaihtoehtoisena pelastusajoreittinä ahtaalle Muuntajantielle. Vastaavan tyyppisiä tilanteita, joissa esiintyy kiinteistönomistajien tyytymättömyyttä nykyiseen asemakaavaan tai kunnan kadunpitoon, on Hollolassa useampia. 

Alueen ajantasa-asemakaavojen yhdistelmä vuosilta 1980, 1989 ja 1999 on alueen nykytilanteeseen ja nykyisiin kehitysnäkymiin nähden ajan tasalla ja toteuttamiskelpoinen. Maapoliittinen ohjelma edellyttää, että kunta saa yksityisten maanomistajien kaavahankkeeseen mukaan lähtemisestä  itselleen merkityksellistä hyötyä, kuten maankäyttökorvausta tai myytäviä tontteja. Soramäen asemakaavan muuttaminen ei olisi yleisen edun kannalta tarpeellista. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Elinvoimavaliokunta päättää suoritetun esittelyn perusteella, että Soramäen alueen asemakaavojen yhdistelmä (1980, 1989 ja 1999) on vakiintuneella asuinalueella ajan tasalla. Näin ollen kohteen kaavoitusta ei esitetä aloitettavaksi.

Kunta toteaa Soramäen omakotiyhdistykselle, että se voi halutessaan jättää kunnalle yksityisen kaavamuutoshakemuksen ja edistää asiaa omalla kustannuksellaan yksityisenä asemakaavamuutoshankkeena.

Päätös

Merk. Kokousessa kuultiin asiantuntijana  kaavoitusarkkitehti Pentti Klemettiä.

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Asianosainen: Soramäen omakotiyhdistys, tiedoksi: kehitys- ja kaavoituspäällikkö, kuntatekniikan päällikkö, johtava rakennustarkastaja 

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen. Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Hollolan kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Hollolan kunta.

Hollolan kunta / Kirjaamo
Postiosoite: PL 66, 15871 Hollola
Käyntiosoite: Tiilijärventie 7 F, 15870 Hollola
Sähköposti: kirjaamo(at)hollola.fi
Puhelinnumero: 044 780 1427

Kirjaamon aukioloajat: maanantai-perjantai klo 9.00-15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon vaaditaan oikaisua
  • miten päätöstä vaaditaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite, puhelinnumero ja muut asian hoitamiseksi tarvittavat yhteystiedot. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Hollolan kunnan kirjaamosta.