Elinvoimavaliokunnan valvontajaosto, kokous 18.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 92 Jouko Korkeamäen hakemus maa-ainesluvan muuttamiseksi, 238-415-2-23

HOLDno-2019-667

Valmistelija

  • Sameli Männistö, vs. ympäristösihteeri, sameli.mannisto@hollola.fi

Perustelut

Jouko Korkeamäellä on voimassa oleva lupa maa-ainesten ottamiseen (Hämeenkosken kunnanhallitus 5.11.2012 § 199) Hollolan kunnassa kiinteistöllä 238-415-2-23. Maa-aineslupa on voimassa 5.11.2022 saakka. 

Lupamääräyksen 4 mukaan ottamisalue on kokonaisuudessaan maisemoitava ja jälkihoidetta-va lupakauden aikana riippumatta siitä, onko kaikki otettavaksi suunniteltu aines otettu vai ei. Luvassa esitetyn jälkihoitosuunnitelman mukaan jyrkät luiskat loivennetaan keskimäärin kaltevuuteen 1:3. Isot kivet ja roskat voidaan peittää luiskien taitekohtiin noin metrin paksuisella kivennäismaakerroksella. Luiskien loiventamisen jälkeen levitetään mahdollinen humuskerros sekä suoritetaan alueen metsitys istuttamalla puun taimia noin 2500 kpl/ha.

Maa-ainesalue ei sijaitse luokitellulla pohjavesialueella. Hakemuksessa ja lupapäätöksessä todetaan, että pohjaveden korkeudeksi on tutkittu +112,9 metriä. Maa-aineslupaan ei ole määritelty tarkkaa alinta ottotasoa, mutta 24.8.2016 laadittuun tarkastusmuistioon on kirjattu, että alin ottotaso on +121,9. Kunnan v. 2019 korkotietojen mukaan alueella ollaan alimmillaan noin tasossa +127.

Hakemus maisemointivelvoitteiden muuttamiseksi

Hakija esittää, että ottamistoiminnan päättyessä nykyisen maa-ainesalueen avattu osuus jätetään kotitarvekuopaksi ja tältä osin maisemointi jätettäisiin toteutumatta. Lisäksi alueen pohjoispuolella oleva naapurikiinteistö käyttäisi ottoalueen pohjoispuolella olevaa omistamaansa kiinteistöä kotitarveottoon. Kulku tälle alueelle tapahtuisi nykyiseltä maa-ainestenottoalueelta. Nykyinen ottoalue rajoittuu naapurikiinteistön rajalle. 

Alueella olleesta alkuperäisestä sorakuopasta on maisemoituna jo merkittävä osuus ja siten loppualueen kokonaan maisemointia ei tässä kohtaa koeta tarpeelliseksi.

Hakemuksen on allekirjoittanut luvanhaltija ja naapurikiinteistön omistaja. Hakemusasiakirjat ovat asian oheismateriaaleina. 

Asian käsittely

Hakemus on tullut vireille 4.4.2022 ja sitä on täydennetty 25.4.2022. Hakemuksesta on pyydetty ja saatu lausunto terveydensuojeluviranomaiselta. Hakija on ilmoittanut, että ei anna asiasta vastinetta.
            
Terveydensuojeluviranomaisen lausunto

Olen tutustunut hakemusasiakirjoihin ja totean, ettei hakemuksen mukaiselle toiminnalle ole estettä terveydensuojelun näkökulmasta. Toiminnassa tulee kuitenkin jatkossakin huomioida pohjavesien suojelu riittävässä laajuudessa. Alueella ei tule varastoida polttonesteitä, öljyjä tai kemikaaleja. Moottoriajoneuvojen kulku alueelle tulee estää esimerkiksi puomeilla. Kotitarveot-toa harjoitettaessa tulee huomioida, että pohjaveden pinnan ja alimman ottamistason väliin jää riittävä suojakerros. Pohjavesialueiden ulkopuolisilla alueilla suojakerroksen paksuus tulisi olla vähintään 1 – 2 metriä.

Muilta osin terveydensuojeluviranomaisella ei ole huomautettavaa Jouko Korkeamäen maa-ainesluvan muutosta koskevasta hakemuksesta.
 

Päätösehdotuksen perustelut

Maa-aineslain 16 §:n mukaan lupaviranomainen voi luvan voimassaoloaikana antaa päätöksellään suostumuksen poiketa vähäisesti lupapäätöksessä hyväksytystä ottamissuunnitelmasta tai annetuista lupamääräyksistä. Suostumuksen edellytyksenä on, että poikkeaminen ja sen laatu, ottaen huomioon lupaharkintaa koskevat säännökset ja määräykset, ei merkitse luvan olennaista muuttamista eikä vaikuta asianosaisen asemaan tai luonnonolosuhteisiin. Muutos on merkittävä lupa-asiakirjoihin ja ilmoitettava elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle.

Maa-ainesten ottaminen omaan tavanomaiseen kotitarvekäyttöön, joka liittyy asumiseen tai maa- ja metsätalouteen, ei edellytä maa-aineslain mukaista lupaa (MAL 4 §:n 2 mom). Kotitarveottamisessa maa-ainesten käyttötarkoituksen ja määrän tulee olla tavanomaisia. Otettuja maa-aineksia ei saa myydä esimerkiksi naapurille tai tiekunnalle. Kotitarpeena voidaan pitää esimerkiksi maa-ainesten ottamista tilan normaaliin rakennustoimintaan, salaojitukseen tai tilusteiden kunnossapitoon. Kotitarveotossa tulee noudattaa maa-aineslain säädöksiä, eikä ottamisesta saa aiheutua ympäristön tai pohjaveden pilaantumisen vaaraa.

Ympäristönsuojeluviranomainen katsoo, että avattu maa-ainesalue on perusteltua jättää maisemoimatta, sillä otto tulee maa-ainesluvan voimassaolon jälkeen jatkumaan kotitarveottona. Avattu alue on suhteellisen pieni (noin 0,2 ha), eikä pienimuotoisesta kotitarveotosta arvioida aiheutuvan haitallisia vaikutuksia luonnonolosuhteisiin.

Kun kotitarveotto ylittää 500 k-m3, tulee siitä tehdä ilmoitus Hollolan kunnan ympäristönsuojeluun. 

Sovelletut oikeusohjeet

Maa-aineslaki (646/2011) 11, 16, 19, 20 §

Käsittelymaksu

Käsittelymaksu määräytyy Hollolan kunnan maa-ainestaksan 2.3 §:n mukaan ja on 210 €.
 

Ehdotus

Esittelijä

  • Sameli Männistö, vs. ympäristösihteeri, sameli.mannisto@hollola.fi

Hollolan kunnan valvontajaosto päättää hyväksyä Jouko Korkeamäen hakemuksen koskien maa-ainesluvan (Hämeenkosken kunnanhallitus 5.11.2012 § 199) muuttamista. Avoinna olevaa maa-ainesaluetta ei tarvitse maisemoida lupamääräyksen 4 mukaisesti, sillä ottamista on tarkoitus jatkaa kotitarveottona. 

Maa-ainesluvan haltijan tulee pyytää loppukatselmusta, kun varsinaisen maa-ainesluvan mukainen ottotoiminta on päättynyt. 

Kotitarveottoaluetta tulee maisemoida sitä mukaa kuin ottaminen alueen eri osissa päättyy.
 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Ote+valitusosoitus:
Jouko Korkeamäki (hakija) – sähköpostitse jouko.korkeamaki@gmail.com
Hämeen ELY-keskus – sähköpostitse kirjaamo.hame@ely-keskus.fi
Terveydensuojeluviranomainen – sähköpostitse kirjaamo@phhyky.fi 
Asianosainen (rajanaapuri) - postitse

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi. Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Päätöksen katsotaan tulleen viranomaisen tietoon kirjeen saapumispäivänä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen. Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä asiakirjasta katsotaan asianomaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana. Käytettäessä todisteellista sähköistä tiedoksiantoa päätös katsotaan annetun tiedoksi, kun asiakirja on noudettu viranomaisen osoittamalta palvelimelta, tietokannasta tai muusta tiedostosta.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen 

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle.                                  

Postiosoite: Raatihuoneenkatu 1, 13100 HÄMEENLINNA
Käyntiosoite: Arvi Kariston katu 5, Hämeenlinna
Sähköposti: hameenlinna.hao(at)oikeus.fi
Faksinumero: 029 564 2269
Puhelinnumero: 029 564 2210
Kirjaamon aukioloaika: maanantai-perjantai klo 8.00-16.15.

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös)
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset)
  • vaatimusten perustelut
  • mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan. 

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat. 

Valitukseen on liitettävä:

  • valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen
  • selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta 
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu 

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjanotteita ja liitteitä voi pyytää Hollolan kunnan kirjaamosta.
Postiosoite: PL 66, 15871 HOLLOLA
Käyntiosoite: Tiilijärventie 7 F, Hollola
Sähköposti: kirjaamo(at)hollola.fi
Faksinumero: 03 880 3474
Puhelinnumero: 044 780 1427
Kirjaamon aukioloajat: maanantai-perjantai klo 9.00-15.00