Valtuusto, kokous 12.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 33 Hollolan pelastusaseman osto

HOLDno-2022-27

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Turkka Rantanen, hallinto- ja talousjohtaja, turkka.rantanen@hollola.fi

Perustelut

Osana hyvinvointialueuudistusta kunnissa sekä hyvinvointialueilla on tehty tarkastelua kunnan omistuksessa olevien kiinteistöjen omistuspohjasta uudistuksen alkaessa 1.1.2023.

Hyvinvointialue on osoittanut kiinnostuksensa ostaa Hollolan pelastusasema, sekä Hämeenkosken paloaseman. Kauppa toteutuisi 1.1.2023. Tarkoituksena on, että maapohja jää kunnan omistukseen ja niistä laaditaan erillinen maanvuokrasopimus kunnan ja hyvinvointialueen välillä. Hallintosäännön §6 kohta 62. mukaisesti, tonttien myymisestä ja vuokrauksesta päättää kunnanhallitus. Tätä kirjoitettaessa maanvuokrasopimus on vielä valmistelussa.

Hollolan pelastusasema on nykyisin Kuntarahoitus Oy:n omistama ja kunnan leasing-sopimuksen kautta hallinnoima. Pelastusasema ja siihen liittyvä tontti on vuokrattu pelastuslaitokselle. Osana valmistelua kunta on tiedustellut Kuntarahoitukselta mahdollisuutta ostaa kyseinen kiinteistö, tarkoituksenaan vuokrata sen Pelastuslaitokselle vuoden 2022 loppuun ja myydä kiinteistön Hyvinvointialueelle. Kiinteistön lunastushinnan ja myyntihinnan välinen ero johtuu kiinteistössä tehtävistä investoinneista 2022 aikana. Omaisuusjärjestelyn jälkeen kunnan rahoitusvastuut kyseisen kiinteistön osalta vapautuvat. Omaisuuden siirto ei johda tulosvaikutuksiin Hollolan kunnassa, eikä sitä vapaudu pääomia mahdollisesti muuhun käyttöön. 

Hämeenkosken paloasema on kunnan omistuksessa. Sen myynnistä hallintosäännön mukaisesti päättää kunnanhallitus. Myynti tuodaan kunnanhallituksen päätettäväksi myyntiin liittyvien selvitysten valmistuttua ja aluevaltuuston päätettyä kyseisen kiinteistön ostosta. Paloaseman myynti pienentää tasetta hieman, mutta siitä ei odoteta vapautuvan varoja kunnan muuhun käyttöön.

Omaisuusjärjestelyjen tarkoituksena kunnan näkökulmasta on ensisijaisesti taseen ulkopuolisten vastuiden vähentäminen, irtautumalla omaisuudesta, joka ei suoraan palvele kunnan perustoimintoja. Järjestelyt eivät suoraan vapauta varoja muiden toimintojen rahoittamiseen.

Ehdotus

Esittelijä

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että Hollolan kunta ostaa Kuntarahoitus Oy:n omistuksessa olevan Hollolan pelastusaseman hintaan 5.076.158,28 euroa ja sitoutuu myymään sen Päijät-Hämeen hyvinvointialueelle 5.146.158,28 euron kauppahinnalla.  Hankinnan ja edelleen myynnin edellytyksenä on Päijät-Hämeen hyvinvointialueen lainvoimainen päätös, ostaa kyseinen kiinteistö Hollolan kunnalta 1.1.2023. Tämän päätöksen täytäntöönpano kunnanhallituksessa pitää sisällään kaikki kaupan edellyttämät toimenpiteet ja päätökset, jotka eivät olennaisin osin muuta valtuuston tekemään periaatepäätöstä myynnistä

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Perustelut

Osana hyvinvointialueuudistusta kunnissa sekä hyvinvointialueilla on tehty tarkastelua kunnan omistuksessa olevien kiinteistöjen omistuspohjasta uudistuksen alkaessa 1.1.2023.
Hyvinvointialue on osoittanut kiinnostuksensa ostaa Hollolan pelastusasema, sekä Hämeenkosken paloaseman. Kauppa toteutuisi 1.1.2023.

Ehdotus

Valtuusto päättää, että Hollolan kunta ostaa Kuntarahoitus Oy:n omistuksessa olevan Hollolan pelastusaseman hintaan 5.076.158, 28 euroa ja sitoutuu myymään sen Päijät- Hämeen hyvinvointialueelle 5.146.158, 28 euron kauppahinnalla. Hankinnan ja edelleen myynnin edellytyksenä on Päijät- Hämeen hyvinvointialueen lainvoimainen päätös, ostaa kyseinen kiinteistö Hollolan kunnalta 1.1.2023.

Tämän päätöksen täytäntöönpano kunnanhallituksessa pitää sisällään kaikki kaupan edellyttämät toimenpiteet ja päätökset, jotka eivät olennaisin osin muuta valtuuston tekemään periaatepäätöstä myynnistä

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Johanna Aitamurto PHHYKY, talouspalvelut, elinvoimajohtaja

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä kunnan jäsen. Riita-asiat käsitellään käräjäoikeudessa. 

Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle.

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Postiosoite: Raatihuoneenkatu 1, 13100 Hämeenlinna
Käyntiosoite: Arvi Karistonkatu 5, Hämeenlinna
Sähköpostiosoite: hameenlinna.hao(at)oikeus.fi
Faksinumero: 029 564 2269
Puhelinnumero: 029 564 2210
Aukioloaika: maanantai-perjantai klo 8.00-16.15.

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös)
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset)
  • vaatimusten perusteet
  • mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan. 

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat. 

Valitukseen on liitettävä:

  • valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen
  • selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta 
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Hollolan kunnan kirjaamosta.
Postiosoite: PL 66, 15871 Hollola
Käyntiosoite: Tiilijärventie 7 F, Hollola
Sähköposti: kirjaamo(at)hollola.fi
Faksinumero: 03 880 3474
Puhelinnumero: 044 780 1427
Kirjaamon aukioloajat: maanantai-perjantai klo 9.00-15.00