Kuvaus
Toimija |
Vital Nature Oy |
Y-tunnus |
2951487-3 |
Toimipaikka |
Myllyojantie 126, 18600 Heinola |
Päätösperustelut
Päijät-Hämeen ympäristöterveyden terveydensuojeluinsinööri Maaria Helenius on todennut 22.5.2024 (tarkastuskertomus 24.6.2024, tapahtumatunnus 1726232) Vital Nature Oy:ssä suorittamassaan tarkastuksessa puutteita koskien omavalvontasuunnitelmaa, pakkausmerkintöjä, internet-sivuilla annettavia tietoja ja markkinointiväitteitä, elintarvikekontaktimateriaalien vaatimustenmukaisuusilmoituksia sekä Oiva-raportin julkaisemista internet-sivuilla.
Uusintatarkastuksella 20.9.2024 (tapahtumatunnus 1741828) todettiin, että toimija ei ole annetuista kirjallisista kehotuksista huolimatta ryhtynyt riittäviin korjaaviin toimenpiteisiin ja tämän takia hänelle tullaan antamaan elintarvikelain 55 §:n mukainen määräys toimenpiteiden suorittamisesta. Ennen pakkokeinoihin ryhtymistä toimijalle annettiin mahdollisuus kirjallisen selvityksen antamiseen 22.10.2024 mennessä.
Elintarvikelain (297/2021) 15 §:n mukaan toimijalla on oltava järjestelmä, jonka avulla toimija tunnistaa ja hallitsee toimintaansa liittyvät vaarat ja varmistaa, että toiminta täyttää elintarvikesäädöksissä annetut vaatimukset. Vital Nature Oy:n toimintaa koskeva, 17.9.2024 päivitetty omavalvontasuunnitelma toimitetiin valvojalle sähköpostitse 18.10.2024. Omavalvontasuunnitelman päivittämisen osalta määräystä on noudatettu.
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 178/2002, 17 artikla, mom. 1 mukaan kaikissa tuotannon, jalostuksen, ja jakelun vaiheessa toimivien elintarviketoimijoiden on vastuullaan olevissa toiminnoissa huolehdittava siitä, että elintarvikkeet täyttävät niiden toiminnan kannalta asiankuuluvat elintarvikelainsäädännön vaatimukset ja varmistettava, että kyseiset vaatimukset täyttyvät. Lisäksi elintarviketietoasetuksen 1169/2011 artikla 8:n mukaan elintarviketiedoista vastuussa oleva elintarvikealan toimija on toimija, jonka nimellä tai toiminimellä elintarviketta pidetään kaupan.
Elintarviketietoasetus (EU) N:o 1169/2011 määrittelee elintarvikkeesta annettavat tiedot kuluttajille. Artiklassa 9 on luettelo pakollisista tiedoista. Lisäksi artiklassa 14 a) sanotaan, että pakollisten elintarviketietojen 9 artiklan 1 kohdan f alakohdassa tarkoitettuja tietoja lukuun ottamatta on oltava saatavilla ennen kuin osto tehdään ja ne on esitettävä etämyyntiin liittyvässä aineistossa tai ne on ilmoitettava muilla soveltuvilla keinoilla, jotka elintarvikealan toimijan on ilmoitettava selvästi. Kun käytetään muita soveltuvia keinoja, pakolliset elintarviketiedot on toimitettava ilman elintarvikealan toimijan kuluttajalta perimää lisämaksua.
Tarkastuksella 22.5.2024 tarkastettiin kahden ravintolisävalmisteen Immortal sekä CreaStack etikettitiedot sekä internetsivuilla annetut tiedot.
Immortal-tuotteen etiketissä on mainittu sinkin ja B6-vitamiinin %-osuus vuorokautisen saannin vertailuarvosta, mutta etiketistä puuttuu teksti ”vuorokautisen saannin vertailuarvosta/av referensvärdet för dagliga intaget. Lisäksi B6-vitamiinin määrä annosta kohti on ilmoitettu 3,2 mg, joka vastaa toimijan esittämässä koostumustodistuksessa kerrottua määrää. Etiketissä prosenttiosuudeksi päivittäisen saannin vertailuarvosta annetaan virheellisesti 200 %, oikean luvun ollessa 229 %. Etikettien lisäksi nämä tiedot tulee lisätä Internet-sivustolle.
Tarkastuksella saadun Immortal-tuotteen pakkausetiketin perusteella näyttää siltä, että etiketin kirjasinkoko ei ole lainsäädännön vaatimuksen mukainen. Elintarvikepakkausten kirjasinkoko on määritelty elintarviketietoasetuksen liitteessä. X-kirjasinkoon on oltava vähintään 1,2 mm. Pienissä pakkauksissa x-kirjasimen minimikoko on oltava vähintään 0,9 mm. Pieneksi katsotaan sellainen pakkaus, jossa suurimman yksittäisen pinnan pinta-ala on alle 80 cm2. Tarkastellun Immortal-tuotteen etiketin pinta-ala on 133 cm2, jolloin kirjasinkoon tulee olla vähintään 1,2 mm, joka vastaa fonttikokoa n. 8 (Calibri). tekstin luettavuuteen vaikuttaa myös tekstin ja taustavärin kontrasti. Kirjasinkoon vaatimustenmukaisuus tulee varmistaa uusien etikettien tilauksen yhteydessä.
Koostumustodistuksissa (Immortal, 8.7.2024 ja CreaStack 5.7.2022) on jäämämerkintä, "saattaa sisältää jäämiä kananmunasta, soijasta, kaurasta ja maidosta", Toimija vastaa siitä, siirretäänkö merkintä etikettiin ja verkkosivuille. Toimijalla tulee olla perustelut, miksi jäämämerkintää käytetään tai ei käytetä. Valmistajan kanssa tulee keskustella, onko varoitusmerkintä syytä jättää pois, valmistaja perustaa tietonsa riskinarviointiin ja tutkimuksiin. Ellei ole perusteltua syytä jättää varoitusmerkintää pois, tulee se lisätä etiketteihin ja nettisivulle. Riski vakavillekin allergiareagtioille on olemassa, kun tuotteen on alun perin osoitettu sisältävän jäämiä. Mainitut allergeenit ovat yleisiä allergeeneja.
CreaStack koostumustodistuksessa (5.7.2022) on valmistajan antama, englanninkielinen teksti: "The product is intended for adults only and should be used in a varied, balanced diet and healty lifestyle. Do not exceed recommended doses. Do not use during breast-feeding, pregnancy, neather for children, in the case of treatment with hypolipidemic and hypoglycemicdrugs, in case of kidney and liver diseases, or for prolonged periods without consulting the doctor". Kyseinen teksti on etiketissä englanniksi. Suomen ja ruotsin kielellä on etiketissä ja verkkosivuilla annettu ainoastaan ravintolisäasetuksen 78/2010, 5 §:n mukaiset pakolliset varoitusmerkinnät, jotka sisältyvät em. englanninkieliseen tekstiin. Suomen ja ruotsinkielisestä tekstistä puuttuvat seuraavat varoitukset: ravintolisä on tarkoitettu vain aikuisille, ravintolisää ei pidä käyttää imetyksen tai raskauden aikana eikä yhtä aikaa hypolipideemisten ja hypoglykeemisten lääkkeiden kanssa, ei munuais- ja maksasairauksissa tai pitkiä aikoja ilman lääkärin kuulemista. Nämä puuttuvat tiedot tulee lisätä etikettiin sekä verkkokaupan sivulle.
Ravitsemus ja terveysväitteitä voidaan käyttää yhteisön markkinoille saatettujen elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä, esillepanossa ja mainonnassa vain, jos ne ovat asetuksen (EY) 1924/2006, elintarvikkeita koskevista ravitsemus ja terveysväitteistä säännösten mukaisia. Immortal-tuoteen sisältämästä Cyanotis arachoidea -uutteesta ei voi esittää muuta väittämää, kuin että tuote sisältää ko. ainetta ja aineen määrän. Kasviperäisiin aineisiin liittyvien terveysväitteiden arviointi ja hyväksyminen on kesken EU-tasolla. Kasviperäisistä aineista, jotka ovat ns. odotuslistalla voidaan käyttää terveysväitteitä, kunnes lopullinen päätös väitteen hyväksymisestä tai hylkäämisestä saadaan. Cyanotis arachnoidea ei ole kyseisellä odotuslistalla, joten väitteitä ei voida käyttää ja verkkokaupassa ko. aineosaa koskevat väitteet tulee poistaa. Myös yleisluontoiset, täsmentämättömät väitteet ”anabolic boost” ja ”grow the beast” tarvitsevat rinnalleen tarkentavan terveysväitteen. Tarkentavan terveysväitteen puuttuessa mainitut väitteet on poistettava.
Toimijalla ei ole osoittaa itse maahan tuomiensa valmiiksi pakattujen elintarvikkeiden osalta, että ne täyttävät elintarvikelainsäädännön vaatimukset myös pakkausmateriaalin osalta. Toimijalle on annettu neuvontaa vaatimustenmukaisuusilmoitusten sisällöstä ja hankinnasta tarkastuksella 22.5.2024 (tapahtumatunnus 1726232). Uusintatarkastuksen yhteydessä toimijalle annettiin kirjallinen kehotus hankkia dokumentti elintarvikekontaktimateriaalin vaatimustenmukaisuuden toteamiseksi. Toimijan sittemmin toimittama sertifikaatti, jonka Inspecta Sertifiointi Oy on myöntänyt elintarvikkeita valmistavalle yritykselle ei kerro, että kontaktimateriaalit täyttävät kehysasetuksen (EY) 1935/2004 ja mahdollisen erityislainsäädännön vaatimukset. Tieto elintarvikekontaktimateriaalien vaatimustenmukaisuudesta on mahdollisesti kirjattu Vital Nature Oy:n ja elintarvikkeita valmistavan yrityksen väliseen hankintasopimukseen. Ellei, Vital Nature Oy:n tulee pyytää elintarvikkeita valmistavan yrityksen toimittamaan pakkausmateriaaleja koskevat vaatimustenmukaisuusilmoitukset.
Toimija Vital Nature Oy ei ole julkaissut elintarvikevalvonnan Oiva-raporttia säädösten mukaisesti internetsivuillaan. Toimijalle on annettu ohjausta Oiva-raportin julkaisemisessa tarkastuksella 22.5.2024 (tapahtumatunnus 1726232). Kyseisen tarkastuksen takia, 20.9.2024 (tapahtumatunnus 1741828) tehdyn uusintatarkastuksen yhteydessä toimijalle annettiin kirjallinen kehotus linkittää Oiva-raportti yrityksen nettisivuille. Ohje linkitykseen on kirjattu tarkastuskertomukseen (toimintatunnus 1726232).
Kuuleminen
Ennen asian ratkaisemista toimijalla on hallintolain mukaisesti ollut tilaisuus lausua mielipiteensä käsiteltävänä olevasta asiasta sekä antaa selvitys sellaisista vaatimuksista tai selvityksistä, jotka saattavat vaikuttaa asian ratkaisuun. Toimijaa on kuultu kirjallisesti 20.9.2024 tarkastuksesta laaditussa tarkastuskertomuksessa (tapahtumatunnus 1741828). Toimija on vastaanottanut tarkastuskertomuksen sähköisesti ja vastannut sähköpostiin lähettämällä päivitetyn omavalvontasuunnitelman 18.10.2024. Toimija ei ole antanut vastinetta / selvitystä asiassa määräaikaan 22.10.2024 mennessä.
Lausunnot
Asiassa ei ole pyydetty lausuntoja.
Päätöksen perusteena olevat asiakirjat
Tarkastuskertomus 22.5.2024, tapahtumatunnus 1726232
Tarkastuskertomus 20.9.2024, tapahtumatunnus 1741828
Toimijalle tiedoksi
Määräyksen noudattamista valvotaan ylimääräisellä maksullisella tarkastuksella määräajan umpeuduttua.
Lisätietojen antaja
Ympäristöterveysjohtaja Silja Mäkelä, p. 044 480 1170, silja.makela@hollola.fi