§ 17 Elintarvikehuoneiston toiminnan olennaisen muutoksen hyväksyminen ja hyväksymisestä perittävä maksu, Kala-Iitti Oy

Lataa 

HOLDno-2024-321

Päätöspäivämäärä

18.6.2024

Päätöksen tekijä

Ympäristöterveysjohtaja, Päijät-Hämeen ympäristöterveys

Päätöksen peruste

Virallista valvontaa koskeva asetus (EU) 625/2017
Yleinen elintarvikeasetus (EY) N:o 178/2002
Yleinen elintarvikehygienia-asetus (EY) N:o 852/2004, 4-6 artikla
Eläimistä saatavien elintarvikkeiden hygienia-asetus (EY) N:o 853/2004, 4-5 artikla, liite II, liite III jaksot II ja V
Elintarvikelaki 297/2021, 11 §, 15 §, 27 §, 73 §, 75 §, 76 §
Maa- ja metsätalousministeröiön asetus elintarvikevalvonnasta 315/2021, 3 §
Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikehygieniasta 318/2021, 5 §, 39 §
Hallintolaki 434/2003, 32 §, 34 §, 39 §, 43 §, 44-45 §, 60 §
Hollolan kunnan hallintosääntö, ympäristöterveydenhuollon päätösvaltataulukko 1.11.2023-
Päijät-Hämeen ympäristöterveys, ympäristöterveydenhuollon taksa 1.1.2023

Kuvaus

Toimija Kala-Iitti Oy
Y-tunnus 3086332-5
Toimipaikka Rautatienkatu 19, 47400 Kausala

 

Päätösperustelut

Kala-Iitti Oy:n eläinperäisiä elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsittelevä elintarvikehuoneisto on hyväksytty 13.4.2021. Hyväksytty toiminta on kylmäsavu- ja graavikalan valmistaminen ja pakkaaminen tyhjiöpakkausiin. Huoneiston laitostunnus on F14250, jolla huoneiston on merkitty Ruokaviraston ylläpitämään kala-alan hyväksyttyjen elintarvikehuoneistojen rekisteriin. Toimija on jättänyt elintarvikevalvontaan 10.4.2024 päivätyn hakemuksen toiminnan olennaisen muutoksen hyväksymiseksi. Muutos koskee lämminsavustuksen ja siivutuksen/viipaloinnin aloittamista. Tätä varten huoneiston tiloihin on asennettu savustusuuni ja hankittu siivutus- ja vakumointikoneet.

Päivitetty omavalvontasuunnitelma (versio 26.1.2024) on toimitettu hakemuksen liitteenä ja suunnitelmaa on muokattu 7.5.2024, 27.5.2024 ja 11.6.2024. Omavalvontasuunnitelman viimeisin versio, päiväys 11.6.2024, koostuu tukijärjestelmästä ja näytteenottosuunnitelmasta. Lämminsavustuksen riskit on arvioitu HACCP-periaatteita noudattaen. Krittinen valvontapiste ja hallintapisteet on nimetty, raja-arvot ja korjaavat toimenpiteet on kuvattu. Omavalvontasuunnitelma kattaa toiminnan laajentamisen. 

Toiminnan olennaiseen muuttamiseen liittyvät asiakirjat on tarkastettu 17.6.2024 (asiakirjatarkastus). Tarkastuksesta on laadittu tarkastuskertomus (tapahtumatunnus 1733053). Koska toiminta tapahtuu jo olemassa olevissa tiloissa on uusien laitteiden sijoittelu tiloihin voitu todeta toimijan lähettämien valokuvien avulla. Uuden savustusuunin sijoittaminen on ollut todettavissa tarkastuskäynnillä 5.4.2024. Laitoksen tilat ovat riittävät esitettyyn toiminnan muutokseen. Pinnat ovat helposti puhtaana pidettävää materiaalia. Tiloissa on koneellinen ilmastointi savustushuonetta lukuun ottamatta. Savustushuoneen painovoimainen ilmastointi voidaan hyväksyä, mikäli savu ei leviä huoneiston muihin tiloihin. Viemäri on varustettu rasvanerotuskaivolla.

Tiloissa ja toiminnassa on aikaisemman hyväksymispäätöksen mukaan sallittu seuraavat joustot:

  • Savustushuoneen painovoimainen ilmastointi, mikäli savu ei leviä huoneiston muihin tiloihin
  • Pukuhuoneen ja taukotilojen sekä takahuoneen varaston yhteiskäyttö samassa kiinteistössä sijaitsevan rekisteröidyn elintarvikehuoneiston kanssa erityisjärjestelyin. Laitoksen tuotanto ajoittuu päiviin/ajankohtiin, jolloin rekisteröidyssä huoneistossa ei ole toimintaa ja henkilökunnan kulkemista tilojen välillä voidaan rajoittaa (ajallinen erottaminen).

Aikaisempien joustojen lisäksi voidaan hyväksyä savustusuunin tekninen käyttö rekisteröidyn elintarvikehuoneiston tiloissa.

Kala-alan laitosta koskevista vaatimuksista säädetään Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EY) N:o 852/2004 elintarvikehygieniasta, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EY) N:o 853/2004 eläinperäisiä elintarvikkeita koskevista erityisistä hygieniasäännöistä, elintarvikelaissa (297/2021) sekä maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa  elintarvikehygieniasta (318/2021).

Tehdyllä tarkastuksella on todettu, että Kala-Iitti Oy:n eläinperäisiä elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsittelevän elintarvikehuoneiston tilat, toiminnan laajuus ja laatu huomioiden, täyttävät rakenteeltaan ja toiminnaltaan EU:n ja kansallisen lainsäädännön vaatimukset. Hakemuksen mukainen toiminta tiloissa voidaan järjestää siten, ettei huoneistossa valmistettavien, säilytettävien ja käsiteltävien elintarvikkeiden turvallisuus vaarannu. Huoneiston toimialaan voidaan lisätä lämminsavukalan valmistaminen sekä elintarvikkeiden siivutus/viipalointi.

Toimijan omavalvontasuunnitelma, päivätty 11.6.2024, liitteineen on toiminnan laatuun ja laajuuteen nähden riittävä terveysvaarojen estämiseksi. Omavalvontasuunnitelmassa on kuvattu ajallinen erottaminen hyväksytyn ja rekisteröidyn toiminnan välillä.

Elintarvikelain 73 §:n mukaan kunta perii hyväksymänsä taksan mukaisen maksun lain 11 §:ssä tarkoitettujen hyväksymistä koskevien hakemusten ja ilmoitusten käsittelystä. Maksu perustuu Hollolan kunnan ympäristöterveyslautakunnan hyväksymään ympäristöterveydenhuollon maksutaksaan 1.1.2023.

Kuuleminen

Päätöksessä ei anneta määräyksiä, joiden johdosta toimijaa tulisi kuulla.

Lausunnot

Asiassa ei ole pyydetty lausuntoja.

Päätöksen perusteena olevat asiakirjat​​​​​​

Hakemus olennaisen muutoksen hyväksymiseksi liitteineen, Kala-Iitti Oy, päivätty 10.4.2024
Omavalvontasuunnitelma, versio 11.6.2024 liitteineen
Tarkastuskertomus 17.6.2024, tapahtumatunnus 1733053

Toimijalle tiedoksi

Toimijan on maa- ja metsätalousministeriön asetuksen elintarvikehygieniasta 5 §:n mukaisesti säilytettävä hakemusasiakirjat ja hyväksymispäätös hyväksytyssä elintarvikehuoneistossa, jossa niiden on oltava valvontaviranomaisen saatavilla.

Elintarvikehuoneiston toiminnan keskeyttämisestä ja lopettamisesta on viivytyksettä tehtävä ilmoitus toimivaltaiselle valvontaviranomaiselle.

Toiminnan olennaisesta muutoksesta tulee tehdä elintarvikevalvontaviranomaiselle hyväksymishakemus hyvissä ajoin siten, että hyväksyvä viranomainen ehtii käsitellä sen ennen kuin uusi toiminta on tarkoitus aloittaa.

Mikäli sauvustushuoneen painovoimainen ilmastointi osoittautuu riittämättömäksi estämään savun leviämisen toisiin tiloihin, voidaan toimijalta edellyttää koneellisen ilmanvaihdon ja kohdepoiston järjestämistä myös savustushuoneeseen. Valvontaviranomainen voi peruuttaa myös muiden joustojen ja eri toimintojen ajallisen erottamisen hyväksymisen, mikäli tarkastuksilla todetaan, että ne eivät riitä takaamaan valmistettavien elintarvikkeiden turvallisuutta.

Lisätietojen antaja 
Ympäristöterveysjohtaja Silja Mäkelä, p. 044 480 1170, silja.makela@hollola.fi 

 

Päätös

Hyväksyn Kala-Iitti Oy:n elintarvikehuoneiston osoitteessa Rautatienkatu 19, 47400 Kausala toiminnan olennaisen muutoksen 10.4.2024 päivätyn hakemuksen ja sen liitteiden mukaisena.

Huoneiston toimintaan sisältyy aiemman hyväksymispäätöksen (13.4.2021 §10, Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä) mukaisten toimintojen lisäksi lämminsavukalan valmistaminen sekä valmistettujen elintarvikkeiden siivuttaminen/viipalointi. Lämminsavustettujen kalavalmisteiden tuotantomäärä on hakemuksen mukaan  noin 15 000 kg vuodessa.

Tiloissa ja toiminnassa sallitut joustot on kuvattu tässä päätöksessä.

Elintarvikehuonesitotoiminnan hyväksymisestä peritään maksu, joka on 455  €.

Allekirjoitus

Ympäristöterveysjohtaja Silja Mäkelä

Organisaatiotieto

Elinvoiman palvelualue