Ympäristöterveyslautakunta, kokous 11.9.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 42 Oikaisuvaatimus ympäristöterveysjohtajan päätöksestä

HOLDno-2024-303

Valmistelija

  • Silja Mäkelä, ympäristöterveysjohtaja, silja.makela@hollola.fi

Perustelut

Ympäristöterveysjohtaja on päättänyt asunnon terveyshaitta-asian käsittelyn valituskelpoisella päätöksellään (§ 10, 8.5.2024). Terveydensuojeluinsinöörin suorittaman asunnontarkastuksen ja suuntaa antavien havainnointien perusteella asunnon lämpötiloissa ei ole havaittu poikkeamia terveydensuojelulain (763/1994) 26 § ja 27 §:n ja sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen asunnon ja muun oleskelutilan terveydellisistä olosuhteista sekä ulkopuolisten asiantuntijoiden pätevyysvaatimuksista (545/2016) 6 §:n mukaisista toimenpiderajoista, joista voisi aiheutua asunnossa oleskeleville terveydensuojelulain 1 §:n mukaista terveyshaittaa.

Asukas on 24.5.2024 tehnyt oikaisuvaatimuksen Hollolan kunnan ympäristöterveyslautakunnalle ympäristöterveysjohtajan tekemästä päätöksestä. Oikaisuvaatimuksessa asukas vaatii viranhaltijan päätöksen peruuttamista ja asian ottamista uudelleen käsittelyyn. Asukasta on kuultu ennen päätösehdotuksen laatimista. Antamassaan selvityksessä asukas tuo esille omana näkemyksenään, että asunnossa on terveyshaittaa aiheuttava olosuhde ja tarkastuksella suoritetut lämpötilamittaukset on tehty väärin ja vääränä ajnakohtana. 

Asia on tullut Päijät-Hämeen ympäristöterveyden terveydensuojeluviranomaiselle käsiteltäväksi asukkaan kirjallisella yhteydenotolla 24.1.2024. Asukas epäilee asuntonsa lämpöolosuhteita, joista voisi aiheutua asukkaalle terveyshaittaa. Asunnontarkastuksen ajankohdaksi sovittiin 9.2.2024, mutta asukas perui asunnontarkastuksen 1.2.2024, koska taloyhtiö oli tulossa suorittamaan toimenpiteitä lämpötilojen suhteen. 9.2.2024 asukas ilmoitti, että taloyhtiö oli tehnyt toimenpiteitä asunnossa. 12.2.2024 asukas otti uudelleen yhteyttä ja pyysi uudelleen asian ottamista käsiteltäväksi, koska katsoi, etteivät taloyhtiön suorittamat toimenpiteet olleet riittäviä haitallisen olosuhteen korjaamiseksi.

Asuntoon suoritettiin tarkastus 1.3.2024. Tarkastuksesta on laadittu tarkastuskertomus (tapahtumatunnus 1694742). Tarkastushetkellä tehdyt havainnot eivät viittanneet terveydensuojelulaissa tarkoitetun terveyshaitan esiintymiseen tarkastuksen kohteena olleissa tiloissa. Huoneilman lämpötila täytti oleskeluvyöhykkeeltä huoneilman osalta asumisterveysasetuksen (545/2015) 6 §:n mukaisen lämpötilavaatimuksen. Huoneilman lämpötila mitataan oleskeluvyöhykkeeltä, mikä on tarpeen terveyshaitan selvittämiseksi.  Oleskeluvyöhykkeen ulkopuolelle jäävien seinien, lattioiden ja pistemäisien pintalämpötilojen mittaukset tehdään pinnoilta. Oleskeluvyöhykkeen ulkopuolella olevan alueen huonelämpötilalla ei katsota olevan suoraa vaikutusta sisätilan terveydellisiin olosuhteisiin, jos oleskeluvyöhykkeellä lämpötilat ovat tämän asetuksen mukaiset. Oleskeluvyöhykkeen ulkopuolisten alueiden lämpötiloilla on kuitenkin merkitystä, kun arvioidaan erimerkiksi rakenteen toimivuutta ja kylmiin pintoihin syntyvän mikrobikasvun riskiä tai kylmästä pinnasta syntyvää vetoa. Tarkastuksen yhteydessä tehdyt mittaukset täyttivät asumisterveysasetuksen (545/2015) 6 §:n mukaiset vaatimukset. Suoritetun tarkastuksen ja tehtyjen tutkimuksien perusteella ei ole aihetta jatkotoimenpiteisiin ja ympäristöterveys päätti asian käsittelyn.

Asukas on asianhoitajansa välityksellä tehnyt 5.4.2024 Päijät-Hämeen ympäristöterveyteen valituksen, joka koskee terveydensuojeluinsinöörin 1.3.2024 suorittamasta asunnontarkastuksesta laatimaa tarkastuskertomusta, tapahtumatunnus 1694742. Hän katsoo, että suoritetuissa mittauksissa on tapahtunut virhe, minkä johdosta asian vireilläolo on virheellisesti päätetty. Ympäristöterveysjohtaja on antanut valitukseen vastineen 12.4.2024. Vastineessa todetaan, että terveyshaitta-asian käsittelyssä on toimittu sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran ohjeen terveyshaittaepäilyn käsittelystä viranomaisessa mukaisesti. Lisäksi vastineessa on annettu erilliset vastineet viiteen valittajan esittämään väittämään koskien tarkastuksella suoritettuja mittauksia ja tarkastuksen ajankohdan ilmoittamista taloyhtiön edustajalle. Lopuksi vastineessa on todettu, että asuntoa koskevan terveyshaittaepäilyn käsittely terveydensuojeluviranomaisessa on päätetty ja asukasta on neuvottu pyytämään terveydensuojeluviranomaiselta valituskelpoinen päätös käsittelyn päättymisestä, mikäli asukas haluaa hakea oikaisua asiaan Hollolan kunnan ympäristöterveyslautakunnalta. Asukas on ilmoittanut sähköpostilla 17.4.2024, että haluaa tehdä asiassa oikaisuvaatimuksen. Asukkaan tyytymättömyydestä johtuen ympäristöterveysjohtaja teki asian vireilläolon päättämisestä valituskelpoisen päätöksen.

Ennen päätöksentekoa vireilläolon päättämisestä asukasta on kuultu asiamiehen välityksellä 24.4.2024 lähetetyllä kuulemiskirjeellä. Vastineessaan kuulemiseen asiamies toteaa, että terveydensuojeluinsinöörin suorittamat mittaukset on tehty väärin ja jätetty huomioimatta laskutoimituksessa kylmät pisteet ja ulkolämpötilan alenemisen vaikutus mitattuihin lämpötiloihin. Valitukseen on liitetty valokuvia lämpömittareista pakkasen aikana. Nämä osoittavat valittajan mukaan, että asunnon lämpötilat ovat alle lainsäädännön määräämien arvojen.

Terveydensuojeluinsinööri on 27.5.2024 pyytänyt Heinolan vuokra-asunnot Oy:ltä mittaustuloksia Runkotie 10 A 5 asunnon jatkuvatoimisesta lämpötilaseurannasta. Saadun lämpötilaseurannan perusteella asunnossa ei ole esiintynyt terveydensuojelulain toimenpiderajojen ulkopuolisia lämpötiloja kuin yhtenä vuorokautena, jolloin lämpötila on ollut hetkellisesti alle +18,0 °C:tta. Näin ollen asukkaan asianhoitajan esittämät väittämät oikaisuvaatimuksessa eivät tue taloyhtiöltä saatuja pitkäaikaismittausten mittaustuloksia.

Sovellettu lainsäädäntö ja oikeusohjeet:

Terveydensuojelulaki (763/1994) 1 §, 26 §, 27 §, 45 §, 46 §
Terveydensuojeluasetus (1280/1994) 15 §, 17 §
Sosiaali- ja terveysministeriön asetus asunnon ja muun oleskelutilan terveydellisistä olosuhteista sekä ulkopuolisten asiantuntijoiden pätevyysvaatimuksista (545/2015) 3 §, 4 §, 6 §
Hallintolaki (434/2003) 33 §, 34 §, 36 §, 49 a-c §
Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran ohje asunnon terveyshaittaepäilyn käsittelyyn viranomaisessa, Dnro V/148/2024, 11.1.2024

Ehdotus

Esittelijä

  • Silja Mäkelä, ympäristöterveysjohtaja, silja.makela@hollola.fi

Ympäristöterveyslautakunta päättää hylätä ympäristöterveysjohtajan päätöksestä asunnon terveyshaitta-asian käsittelyn päättämisestä § 10, 8.5.2024 tehdyn oikaisuvaatimuksen  seuraavin perusteluin.

Tehdyn tarkastuksen ja suuntaa antavien havainnointien perusteella asunnon sisäilman lämpötilassa ja pintojen keskimääräisissä ja pistemäisissä lämpötiloissa ei ole todettu sellaista olosuhdetta, joista voisi aiheutua terveydensuojelulain (763/1994) 27 §:n mukaista terveydellistä haittaa asunnossa oleskeleville. 

Asukkaan asianhoitajan tekemässä oikaisuvaatimuksessa ei ole tuotu esille sellaisia perusteluita tai muutoksia olosuhteissa, joiden perusteella ympäristöterveysjohtajan tekemää päätöstä tulisi muuttaa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Asukkaan asianhoitaja, elinvoimajohtaja, terveydensuojeluinsinööri Ahonen

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi. Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Päätöksen katsotaan tulleen viranomaisen tietoon kirjeen saapumispäivänä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen. Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä asiakirjasta katsotaan asianomaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana. Käytettäessä todisteellista sähköistä tiedoksiantoa päätös katsotaan annetun tiedoksi, kun asiakirja on noudettu viranomaisen osoittamalta palvelimelta, tietokannasta tai muusta tiedostosta.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen 

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle.                                  

Postiosoite: Raatihuoneenkatu 1, 13100 HÄMEENLINNA
Käyntiosoite: Arvi Kariston katu 5, Hämeenlinna
Sähköposti: hameenlinna.hao(at)oikeus.fi
Faksinumero: 029 564 2269
Puhelinnumero: 029 564 2210
Kirjaamon aukioloaika: maanantai-perjantai klo 8.00-16.15.

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet/#/

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös)
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset)
  • vaatimusten perustelut
  • mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan. 

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat. 

Valitukseen on liitettävä:

  • valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen
  • selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta 
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu 

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Ajantasainen tieto oikeudenkäyntimaksuista löytyy Tuomioistuinlaitoksen sivustolta https://oikeus.fi/tuomioistuimet/fi/index/asiointijajulkisuus/maksut/oikeudenkayntimaksuthallinto-oikeudessa.html

Tuomioistuinmaksulakiin linkki https://finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2015/20151455

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjanotteita ja liitteitä voi pyytää Hollolan kunnan kirjaamosta.
Postiosoite: PL 66, 15871 HOLLOLA
Käyntiosoite: Tiilijärventie 7 F, Hollola
Sähköposti: kirjaamo(at)hollola.fi
Puhelinnumero: 044 780 1427
Kirjaamon aukioloajat: maanantai-perjantai klo 9.00-15.00