Valvontajaosto, kokous 16.4.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 20 Luvaton rakentaminen, velvoitteen asettaminen rakennuskohteen poistamiseksi kiinteistöltä

HOLDno-2025-129

Valmistelija

  • Lauri Pasanen, rakennustarkastaja, lauri.pasanen@hollola.fi

Perustelut

Asian aikaisempi käsittely:

Asiaa on käsitelty maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) 72 §:n mukaisena asiana rannan suunnittelutarvealueelle rakentamisena ilman siihen oikeuttavaa kaavaa. Meren tai vesistön ranta-alueeseen kuuluvalle rantavyöhykkeelle ei saa rakentaa rakennuskohdetta ilman asemakaavaa tai sellaista oikeusvaikutteista yleiskaavaa, jossa on erityisesti määrätty yleiskaavan tai sen osan käyttämisestä rakentamisluvan myöntämisen perusteena.”

Ranta-alueelle on tuotu ”parakkirakennus” ilman rakentamista edellyttävää lupaa keväällä 2019. Asian tultua ilmi hankkeelle on haettu poikkeamislupaa vuonna 2018, joka hylättiin (Valontajaoston päätös 10.04.2019, § 21). Hakemus koski kiinteistölle 98-411-2-60 Haritunjoen rantaan suunniteltua rakennuspaikkaa.  Alueella ei ole voimassa asemakaavaa, eikä yksityiskohtaista yleiskaavaa. Kunnan strategisessa yleiskaavassa kiinteistö sijoittuu maaseutuelinkeinot ja asuminen-alueelle. Poikkeamisella muodostettaisiin uusi rakennuspaikka.

Ennen poikkeamista alueella on ollut vanha, kumoutunut yleiskaava, jossa on ollut määräys RA-1/2. Uusi kaava on tällöin ollut lähdössä liikkeelle. Ajankohdan voimassa ollut kaava oli Strateginen yleiskaava maaseutuelinkeinot ja asuminen-alueelle.

Hankkeelle haettiin myös tilapäistä lupaa vuonna 2020, joka myös hylättiin (rakennustarkastajan päätös 10.06.2021 ja valvontajaoston päätös oikaisuvaatimuksesta 01.09.2021, § 33). Rakennusvalvonta on kehottanut tämän jälkeen siirtämään kontin kiinteistöltä. Rakennusvalvonta on kehottanut uudestaan poistamaan parakin kiinteistöltä 28.6.2024. Kehotuksessa poistamiselle annettiin määräaika 30.8.2024. Parakkia ei poistettu määräaikaan mennessä.

Aikaisemmat lupahakemuksiin liittyvät päätökset ovat käsittelyssä asian oheismateriaalina.

 

Nykytilanne ja asian käsittely:

Kiinteistöllä 98-411-2-60 on ollut vuoden 2019 keväästä ”konttirakennus”, joka on jalaksilla oleva kontti. Rakennustarkastaja on käynyt kiinteistöllä toteamassa tilanteen poistamiskehotuksen määräajan umpeuduttua 30.9.2024. Konttia ei ollut poistettu käyntiin mennessä.

Rakennustarkastaja on käynyt toteamassa tilanteen myös ennen tämän velvoitteen asettamista, viimeksi 9.4.2025. Kontti oli edelleen käynnin aikana kiinteistöllä. Kontin pitämiselle ei ole edelleenkään edellytyksiä. Tämä on todettu kehotuskirjeessä ja asettamisvaiheen kuulemiskirjeen vaiheessa kiinteistön ja parakin omistajille.

Asia on tullut vireille maankäyttö- ja rakennuslain aikaan. Vuoden 2025 alusta tuli voimaan uusi rakentamislaki. Pääasia on kuitenkin, että ranta-alueella oleva rakennelma, joka edellyttäisi kaavaa tai hyväksyttyä poikkeamispäätöstä rantojen suunnittelutarpeesta on säilynyt ennallaan alueidenkäyttölain 72 §:ssä. Kaavan sisällöt ja oikeusvaikutukset eivät ole muuttuneet lakimuutoksen yhteydessä, joten kontin pitämiselle nykylainsäädännönkään nojalla ei ole perusteita. Olosuhteet eivät muutoinkaan ole muuttuneet tämän jälkeen. Nykyisessä kaavatilanteessa kohde sijoittuu oikeusvaikutteisen Kalliolan-Paimelan osayleiskaava A-merkitylle asemakaavoitettavalle asuinalueelle. Uusien rakennuspaikkojen muodostaminen alueelle tulisi ratkaista tulevan asemakaavoituksen yhteydessä.

Kiinteistön omistajaa on kuultu asettamisvaiheen kuulemisen yhteydessä 1.10.2024 päivätyllä kirjeellä ja varattu uhkasakkolain 22 §:n ja hallintolain 34 §:n mukaisesti mahdollisuus selityksen antamiseen ennen velvoitteen ja uhkasakon asettamista. Asianosainen (kiinteistön omistaja) on antanut asiasta erillisen selityksen. Kehotuskirje, asettamisvaiheen kuulemiskirje ja omistajan selitys on asian oheismateriaalina.

 

Perusteet velvoitteen asettamiselle:

”Jos joku ryhtyy toimiin tämän lain tai sen nojalla annettujen säännösten tai määräysten vastaisesti taikka lyö laimin niihin perustuvan velvollisuutensa,​ kunnan rakennusvalvontaviranomainen,​ kunnan määräämä monijäseninen toimielin 13 a luvun mukaisissa asioissa tai Turvallisuus-​ ja kemikaalivirasto markkinavalvontaviranomaisena voi päätöksellään velvoittaa niskoittelijan määräajassa oikaisemaan sen,​ mitä on tehty tai lyöty laimin.” (RakL 147 § 1.mom.)

”Viranomaisen antamaa kieltoa tai määräystä voidaan tehostaa uhkasakolla tai uhalla,​ että tekemättä jätetty toimenpide teetetään laiminlyöjän kustannuksella.” (RakL 147 § 2. mom.)

Oikeusvaikutteista yleiskaavaa voidaan käyttää suoraan rakentamisluvan perusteena rakentamislain 46 §:n 1 momentissa säädetyn estämättä niillä alueilla, joilla yleiskaavassa on siitä erikseen määrätty. Määräys ei voi koskea aluetta, jolla maankäytön ohjaustarve edellyttää asemakaavan laatimista. Edellytyksenä on lisäksi, että yleiskaava ohjaa riittävästi rakentamista ja muuta maankäyttöä kyseisellä alueella.

Yleiskaavan käytöstä rakentamisluvan perusteena ranta-alueella säädetään 72 §:ssä ja tuulivoimaloiden rakentamisluvan perusteena säädetään 77 a §:ssä.” (AKL 44 §)

Meren tai vesistön ranta-alueeseen kuuluvalle rantavyöhykkeelle ei saa rakentaa rakennuskohdetta ilman asemakaavaa tai sellaista oikeusvaikutteista yleiskaavaa, jossa on erityisesti määrätty yleiskaavan tai sen osan käyttämisestä rakentamisluvan myöntämisen perusteena.” (AKL 72 § 1.mom)

Ehdotus

Esittelijä

  • Pekka Laitinen, kehityspäällikkö, pekka.laitinen@hollola.fi

Salassapidettävät tiedot poistettu.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Asianosaiset: Velvoitteen saajat; Naapurikiinteistöjen omistajat. Rekisteriin merkintää varten: Maanmittauslaitos

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi. Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Päätöksen katsotaan tulleen viranomaisen tietoon kirjeen saapumispäivänä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen. Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä asiakirjasta katsotaan asianomaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana. Käytettäessä todisteellista sähköistä tiedoksiantoa päätös katsotaan annetun tiedoksi, kun asiakirja on noudettu viranomaisen osoittamalta palvelimelta, tietokannasta tai muusta tiedostosta.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen 

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle.                                  

Postiosoite: Raatihuoneenkatu 1, 13100 HÄMEENLINNA
Käyntiosoite: Arvi Kariston katu 5, Hämeenlinna
Sähköposti: hameenlinna.hao(at)oikeus.fi
Faksinumero: 029 564 2269
Puhelinnumero: 029 564 2210
Kirjaamon aukioloaika: maanantai-perjantai klo 8.00-16.15.

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet/#/

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös)
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset)
  • vaatimusten perustelut
  • mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan. 

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat. 

Valitukseen on liitettävä:

  • valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen
  • selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta 
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu 

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Ajantasainen tieto oikeudenkäyntimaksuista löytyy Tuomioistuinlaitoksen sivustolta https://oikeus.fi/tuomioistuimet/fi/index/asiointijajulkisuus/maksut/oikeudenkayntimaksuthallinto-oikeudessa.html

Tuomioistuinmaksulakiin linkki https://finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2015/20151455

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjanotteita ja liitteitä voi pyytää Hollolan kunnan kirjaamosta.
Postiosoite: PL 66, 15871 HOLLOLA
Käyntiosoite: Tiilijärventie 7 F, Hollola
Sähköposti: kirjaamo(at)hollola.fi
Puhelinnumero: 044 780 1427
Kirjaamon aukioloajat: maanantai-perjantai klo 9.00-15.00