Valmistelija
Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi
Perustelut
Julkisten työvoimapalveluiden järjestämisvastuu siirtyy työ- ja elinkeinotoimistoilta kunnille 1.1.2025 alkaen. Asiakaspalvelun turvaaminen ja jatkuvuus vuodenvaihteessa 2024-2025 on ensiarvoisen tärkeää, jotta asiakkaiden oikeusturva ja toimeentulo eivät vaarannu. Erityisesti ns. haavoittuvassa asemassa olevien kohderyhmien, kuten nuorten, maahanmuuttajien ja pidempään työttömän olleiden palvelujen jatkuvuudesta on työ- ja elinkeinoministeriö ollut huolissaan ja toivonut niiden turvaamista.
Työ- ja elinkeinoministeriö on TE-palvelut 2024 -uudistukseen liittyen asettanut 1.11.2022 Hankinnat-työryhmän (VN/29375/2022-TEM-2). Työryhmä on laatinut toimintasuosituksen TE-palveluhankintojen tekemisestä ja sopimusten siirtämisestä uusille työvoimaviranomaisille. Tavoitteena on, ettei asiakkaiden palveluissa tapahdu katkoksia järjestämisvastuun siirtymävaiheessa. Asiakkailla tulisi siten olla riittävät palvelut käytettävissään vuoden 2025 alusta alkaen. Lisäksi asiakkaan tulisi voida jatkaa aloittamassaan palvelussa, mikäli palvelu jatkuu vuodelle 2025. ELY-keskukset ja TE-toimistot hoitavat siirtyvien tehtävien osalta TE-palveluhankintoja vuoden 2024 loppuun saakka. Nykyisten ja tulevien työvoimaviranomaisten tulee hyvissä ajoin käydä keskusteluja vuoden 2025 palvelutarjonnasta ja tehdä yhteistyötä palvelujen hankinnassa. Valtioneuvoston hankinnat-työryhmän suosituksen mukaan: ”Kunnissa voidaan ja tuleekin ryhtyä lain voimaantulon edellyttämiin toimeenpanotoimiin jo ennen lain voimaantuloa”.
Hämeen ELY-keskus on toiminut palvelujen kilpailuttajana ja hankkijana Hämeen TE-toimistolle. Olemassa olevista palvelusopimuksista on käyty tulevien työvoimaviranomaisten kanssa neuvotteluja. Joidenkin palvelusopimusta osalta optiomahdollisuudet on jo käytetty, eikä siirto työvoimaviranomaisille ole mahdollinen. Yksi tällainen esimerkki on kotoutumiskoulutus, joka on ollut volyymiltaan ja hinnaltaan suurin Hämeen ELY-keskuksen hankkima yksittäinen työllistymistä edistävä palvelu. Hämeen ELY-keskuksen arvion mukaan tänä vuonna palvelun kokonaisarvo Päijät-Hämeen osalta on 2,2 miljoonaa euroa, josta Lahden kaupungin osuus on noin 2 miljoonaa euroa ja Päijät-Hämeen työllisyysalueen kuntien osuus n 260 000 euroa. Palvelun suuresta volyymista huolimatta jonossa palveluun on parhaillaan reilusti yli sata henkeä. Kotoutumiskoulutuksen kysyntä on ollut selvässä kasvussa, sillä erityisesti Lahden vieraskielinen väestön määrä on ollut viime vuosina vahvassa kasvussa, osittain johtuen myös Ukrainan kriisistä. Kasvua on tapahtunut myös muissa Päijät-Hämeen kunnissa.
TE-uudistuksen kokonaisuuden sekä työvoimaviranomaisten palvelusuunnitelman valmistelu etenevät aikataulun mukaisesti. Palvelujen jatkuvuuden ja asiakaspalvelun turvaamisen kannalta maakunnan kaksi työvoimaviranomaista; Lahti ja Päijät-Häme ovat valmistelemassa kilpailutusta mm. työnhakija-asiakkaille järjestettävästä kotoutumiskoulutuksesta sekä mahdollisesti työvoimakoulutusten lisä- ja täydennyskoulutusten puitesopimuksesta. Kustannustehokkuuden vuoksi vain yksi taho tekee kilpailutuksen molemmille viranomaisille kotoutumiskoulutuksen osalta. Lahden suuresta volyymista johtuen on yhteisesti sovittu, että Lahden kaupunki tekee tämän kilpailutuksen.
Kesän aikana valtio on luvannut toimittaa tuleville työllisyysalueille asiakastietoja toimeenpanon valmistelun tueksi myös TE-toimistossa nykyisin olevasta asiakaskunnasta. Näiden tietojen jälkeen kokonaispalvelutarpeet täsmentyvät ja syksyllä edetään mahdollisesti muidenkin palveluhankintojen osalta siten, että heti vuoden vaihteessa on tarjota asiakkaille tärkeimpiä työllistymistä edistäviä palveluja heidän tarpeisiinsa.
Ehdotus
Esittelijä
Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi
Ehdotus valtuustolle:
Valtuusto päättää, että Päijät-Hämeen työllisyysalue käynnistää valmistelun koskien TE-palvelujen kilpailutuksia ja palveluhankintoja tulevalle työvoimaviranomaiselle, jotta palvelujen jatkuvuus TE-uudistuksen siirtymävaiheessa turvataan, vaikka toimivalta Päijät-Hämeen työllisyysalueella työvoimaviranomaisena alkaa vasta 1.1.2025. Hankintapäätös tehdään vasta, kun valtuusto on hyväksynyt talousarvion ja myöntänyt Päijät-Hämeen työllisyysalueelle vuoden 2025 määrärahat.
Päätös
Hyväksyttiin päätösesityksen mukaisesti.