Sivistys- ja hyvinvointivaliokunta, kokous 24.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 50 Koululaiskuljetusperiaatteet

HOLDno-2021-524

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Kim Strömmer, sivistys- ja hyvinvointijohtaja, kim.strommer@hollola.fi
Nicholas Nyman, kuljetussuunnittelija, Nicholas.Nyman@hollola.fi
Joanna Ikonen, hallintovastaava, joanna.ikonen@hollola.fi

Perustelut

Hyvinvointivaliokunta on kokouksessaan 13.10.2021 §113 käsitellyt Hollolan kunnan kuljetusohjeistusta. Hyvinvointivaliokunnan päättämä uusi ohjeistus on ollut voimassa 1.8.2022 lähtien. Hollolan kunnan kuljetusohjeistuksen pohjana on yhteisesti valmisteltu Päijät-Hämeen koulukuljetuksen periaatteet, jonka valmistelusta on vastannut alueen talousvastaavat. Talousvastaavien esityksen jälkeen ohjeistus on hyväksytty sivistysjohtajien ohjausryhmässä.

Uuteen ohjeistukseen on Hollolan osalta tehty kuntakohtaisia muutoksia esimerkiksi 0-2 oppilaisen kilometrirajoihin, painotettuun opetuksen kuljettamiseen koko kunnan alueella sekä erillisenä päätöksenä harrastustoimintaa kuljettamisen tukeminen. Perusopetuslaki ei velvoita opetuksenjärjestäjää järjestämään kuljetusta alle viiden kilometrin matkoille sekä järjestämään kuljetuksen vain oppilaan ensisijaiseen kouluun.

Koulukuljetusohjeistukseen liittyen oppilaan huoltajalla on oikeus hakea harkinnanvaraista kuljetusta lapselleen. Hakemukseen tulee liittää asiantuntijalausunto. Asiantuntijalausunnon voi antaa esimerkiksi lääkäri, psykologi, riistanhoitoyhdistyksen edustaja tai poliisiviranomainen. Lausunto ei velvoita kuntaa kuljetusta järjestämään vaan se on ulkopuolisen asiantuntijan lausunto jota hyödynnetään päätöksenteossa.

Opetuksenjärjestäjä on myös velvollinen reagoimaan kuljetusten järjestämiseen myös silloin, kun matka oppilaan ikä ja muut olosuhteet huomioon ottaen muodostuu oppilaalle liian vaikeaksi, rasittavaksi tai vaaralliseksi. Maksuttoman kuljetuksen vaihtoehtona on oppilaan kuljettamista tai saattamista varten myönnettävä riittävä avustus (perusopetuslaki 32§).

Hollolassa vaaralliseksi luokitellut tieosuudet vahvistetaan vuosittain valtakunnallisesta Ramboll Oy:n eri viranomaisten kanssa yhdessä tuottamasta Koululiitu- ohjelmasta. Hollolassa koulumatkan pituuden tarkistukset sekä vaarallisuusarvioinnin tarkistuspyynnöt suorittaa kuljetussuunnittelu yhdessä aluerehtorin kanssa yhdenvertaisuusperiaatteita noudattaen. Tarvittaessa he pyytävät lausunnot eri viranomaisilta. Hollolassa kuljetussuunnittelu (kuljetussuunnittelija) määrittää pysäkin/nouto-jättöpisteen paikan yhdessä koulujen kanssa. Hollolassa koulumatkat mitataan keskitetysti hyvinvoinnin palvelualueen hallintopalveluiden toimesta yhdessä palveluntuottajan sähköisen järjestelmän avulla.

Yleisesti harkinnanvaraiset kuljetuspäätökset ovat yksilöpäätöksiä perustuen oppilaan ikää, kykyyn ja mahdollisuuteen kulkea koulumatka. Päätökset harkinnanvaraisesta kuljetuksesta tekee rehtori olemassa olevan tiedon perusteella.

Hollolan kunnan koulukuljetusohjeistus on nostettu hyvinvointivaliokunnan käsittelyyn hyvinvointivaliokunnan puheenjohtajan esityksestä.

Ehdotus

Esittelijä

Kim Strömmer, sivistys- ja hyvinvointijohtaja, kim.strommer@hollola.fi

Hyvinvointivaliokunta käy keskustelun Hollolan kunnan koulukuljetusohjeistuksen muutostarpeesta ja tarvittaessa linjaa ohjeistukseen tehtävät muutokset.

Päätös

Hyvinvointivaliokunta ei nähnyt muutostarvetta 1.8.2022 lähtien voimassa olevaan koulukuljetusohjeistukseen.

Merk.
Keskustelun kuluessa puheenjohtaja Pia Salo ehdotti Petri Palon kannattamana seuraavaa: Ohjeistuksen lause muutetaan muotoon "Kunta voi tehdä omalla päätöksellään poikkeuksen vuosiluokka- tai vuosiluokkaryhmäkohtaisesti tai pimeän vuodenajan osalta (1.11.-31.3.) edellä mainituista kilometrirajoista."

Puheenjohtaja totesi, että koska asiassa on tehty kannatettu muutosehdotus, on asiasta äänestettävä. Puheenjohtaja esitti, että suoritetaan sähköinen äänestys.
Ne, jotka kannattavat puheenjohtajan muutosehdotusta, äänestävät ”jaa”.
Ne, jotka eivät kannata muutosehdotusta, äänestävät ”ei”.
Äänestysesitys hyväksyttiin.

Suoritetussa äänestyksessä annettiin 5 jaa-ääntä ja 6 ei-ääntä. 
Puheenjohtaja totesi, että hyvinvointivaliokunta ei hyväksynyt Pia Salon muutosehdotusta. 

Puheenjohtaja Pia Salo ja Pasi Koistinen jättivät eriävät mielipiteet.

Eriävä mielipide

Pasi Koistinen
Mielestäni pimeän ajan määrittely olisi selkeyttänyt toimintaa.

 

Pia Salo
Jätän eriävän mielipiteen.

 

Valmistelija

  • Minna Säkkinen-Salminen, hallintopäällikkö, minna.sakkinen-salminen@hollola.fi
  • Nicholas Nyman, kuljetussuunnittelija, Nicholas.Nyman@hollola.fi
  • Mari Joukola, toimistosihteeri, mari.joukola@hollola.fi

Perustelut

Kunta on velvollinen järjestämään alueellaan asuville esiopetusta ja oppivelvollisuusikäisille perusopetusta (perusopetuslaki 628/1998, 4 §). Esi- ja perusopetuksen oppilaan oikeudesta koulumatkaetuuteen säädetään perusopetuslaissa (perusopetuslaki 628/1998, 32 §).  Useimmissa kunnissa on koottu kuljetuskäytänteet, joissa todetaan koululaiskuljetusten järjestämisestä perusopetuslakia tarkemmin. Periaatteiden avulla varmistetaan oppilaiden yhdenvertainen kohtelu koululaiskuljetuksia koskevissa asioissa. 

Hollolan kunnan hyvinvoinnin palvelualueella on noudatettu pääsääntöisesti Päijät-Hämeen kuntien yhteisiä koululaiskuljetuksia koskevia periaatteita, joita on kuntakohtaisesti täsmennetty ja täydennetty vuosien varrella. Sivistys- ja hyvinvointivaliokunnassa viimeisiä täsmennyksiä on käsitelty 5.10.2022. Seudullisia koululaiskuljetusperiaatteita on käsitelty ja päivitetty Päijät-Hämeen alueen talousvastaavien kokouksessa sekä päivitetyt periaatteet on hyväksytty seudullisessa sivistysjohtajien ohjausryhmässä vuonna 2023. 

Hollolan kunnan koululaiskuljetusten periaatteet on keväällä 2024 käyty läpi moniammatillisessa yhteistyössä ja päivitetty tarvittavilta osin vastaamaan seudullisia periaatteita ja nykyistä  toimintaympäristöä.Kuljetusperiaatteisiin on täsmennetty kuljetusten saattokorvauksen hyödyntämistä, mikäli joukkoliikenteen käyttö ei ole mahdollista huonojen keliolosuhteiden tai työtaistelutoimenpiteen johdosta väliin jääneiden vuorojen vuoksi. Huoltajan on mahdollista hakea omasta kuljettamisesta aiheutuneisiin kuluihin saattoavustusta kulloinkin voimassa olevan Kela-taksan mukaisesti sen matkan osalta, jonka aikana lapsi/oppilas on kyydissä (Perusopetuslaki 1998/628 § 32).

Kuljetusperiaatteisiin on huomioituna erikseen esiopetuksessa olevan oppilaan huoltajan vastuu koulumatkasta siihen saakka, kunnes lapsi on auton kyydissä. Talven muuttuvien olosuhteiden vuoksi korostuu pienimpien kuljetettavien kanssa valmiiksi kodeissa mietitty toimintamalli tilanteissa, joissa kuljetus peruuntuu tai on oleellisesti myöhässä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kim Strömmer, sivistys- ja hyvinvointijohtaja, kim.strommer@hollola.fi

Sivistys- ja hyvinvointivaliokunta päättää hyväksyä päivitetyt Hollolan kunnan koululaiskuljetusperiaatteet siten, että ne tulevat voimaan 1.8.2024. 

Päätös

Sivistys- ja hyvinvointivaliokunta hyväksyi Pia Salon muutosehdotuksen: Ohjeistuksen (sivulla 6) lause muutetaan muotoon "Kunta voi tehdä omalla päätöksellään poikkeuksen vuosiluokka- tai vuosiluokkaryhmäkohtaisesti tai pimeän vuodenajan osalta (1.11.-31.3.) edellä mainituista kilometrirajoista."

Sivistys- ja hyvinvointivaliokunta päätti hyväksyä päivitetyt Hollolan kunnan koululaiskuljetusperiaatteet siten, että ne tulevat voimaan 1.8.2024. 

Merk. Keskustelun kuluessa Pia Salon ehdotti Petri Palon kannattamana seuraavaa:
Ohjeistuksen (sivulla 6) lause muutetaan muotoon "Kunta voi tehdä omalla päätöksellään poikkeuksen vuosiluokka- tai vuosiluokkaryhmäkohtaisesti tai pimeän vuodenajan osalta (1.11.-31.3.) edellä mainituista kilometrirajoista."

Puheenjohtaja totesi, että koska asiassa on tehty kannatettu muutosehdotus, on asiasta äänestettävä. Puheenjohtaja esitti, että suoritetaan sähköinen äänestys.
Ne, jotka kannattavat sivistys- ja hyvinvointijohtajan pohjaehdotusta, äänestävät "jaa".
Ne, jotka kannattavat Pia Salon ehdotusta, äänestävät "ei".

Äänestysesitys hyväksyttiin.

Suoritetussa äänestyksessä annettiin 9 ääntä: 2 jaa-ääntä ja 7 ei-ääntä.

Puheenjohtaja totesi, että sivistys- ja hyvinvointivaliokunnan hyväksyneen Pia Salon muutosehdotuksen.

Asiantuntijana kuultavana oli hallintopäällikkö.
 

Äänestystulokset

Tiedoksi

Tiedoksi: kuljetussuunnittelija, hyvinvoinnin palvelualueen johtoryhmä, hyvinvoinnin palvelualueen esihenkilöt, hyvinvoinnin palvelualueen toimistosihteerit, elinvoiman palvelualueen koordinaattori, talouspalvelut@hollola.fi 

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen. Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Hollolan kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Hollolan kunta.

Hollolan kunta / Kirjaamo
Postiosoite: PL 66, 15871 Hollola
Käyntiosoite: Tiilijärventie 7 F, 15870 Hollola
Sähköposti: kirjaamo(at)hollola.fi
Puhelinnumero: 044 780 1427

Kirjaamon aukioloajat: maanantai-perjantai klo 9.00-15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite, puhelinnumero ja muut asian hoitamiseksi tarvittavat yhteystiedot. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Hollolan kunnan kirjaamosta.