Kunnanhallitus, kokous 13.1.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 9 Sopimusluonnos palkkaharmonisaatiokustannusten riita-asian hoitamisesta

HOLDno-2023-121

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Perustelut

Päijät-Hämeen hyvinvointialueelta on 4.10.2023 saapunut sähköpostikysely:

"Päijät-Hämeen hyvinvointialue pyytää kohteliaasti kuntaanne antamaan kirjallisen vastauksen seuraaviin kysymyksiin 31.10.2023 mennessä:

1. Hyväksyykö kuntanne KT:n näkemyksen siitä, että Päijät-Hämeen hyvinvointialue on oikeutettu allekirjoittamaan keskusneuvotteluissa saavutetun sovintosopimuksen erääntyneestä palkkasaatavasta koko takautuvan ajan osalta?

2. Hyväksyykö kuntanne seuraavat kunnallisen työmarkkinalaitoksen ja pääsopijajärjestöjen välisissä keskusneuvotteluissa neuvotellut periaatteet liikkeen luovutuksessa luovuttajan asemassa olleen Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän henkilöstön palkkojen harmonisoinnista?

  • Palkkojen harmonisoinnin takautuva vastuu alkaa 1.7.2020.
  • Palkkojen harmonisoinnin taso on kunkin hinnoittelukohdan tehtävien vaativuuden arviointitason korkein tehtäväkohtainen palkka (vallitsevan oikeuskäytännön mukaisesti).

Kuntayhtymän omistajakuntakohtaiset osuudet ovat arvioita, jotka ovat määrittyneet PäijätHämeen hyvinvointikuntayhtymän aikana sovitun maksuosuusperiaatteen mukaisesti. Hyvinvointialueen vastuu takautuvasta palkasta alkaa henkilöstön siirtymisestä hyvinvointialueelle 1.1.2023. "

Ehdotus

Esittelijä

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus toteaa vastauksenaan, ettei kunta voi vastata kysymyksiin, koska se ei katso olevansa sopimusosapuoli tässä asiassa.

Hollolan kunnalla ei ole riittävää tietoa palkkaharmonisaation pohjana olevasta neuvottelutuloksesta, sen perusteena olevista laskelmista ja niiden kuntakohtaisesta kohdentumisesta eikä palkkaharmonisaation kustannuksien vastuullisuuden juridisesta perustasta.

 

 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Merk. Aki Markkola ja Satu Segersven  ilmoittivat esteellisyydestä (Palvelussuhdejäävi, hallintolaki 28.1 § kohta 4). Markkola ja Segerven poistuivat kokouksesta pykälän esittelyn ja käsittelyn ajaksi. Markkolan varajäsen Petri Palo osallistui pykälässä asian esittelyyn ja käsittelyyn.

Esteellisyys

Aki Markkola (palvelussuhdejäävi), Satu Segersven (palvelussuhdejäävi)

Valmistelija

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Perustelut

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT sekä alan pääsopijajärjestöt (Julkisen alan unioni JAU ry, Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry sekä Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö SOTE ry) ovat päässeet sopuun entisen Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän palkkojen yhdenmukaistamisesta. Hyvinvointialueen hallitus hyväksyi sovintoratkaisun  28.11.2023.

Sopijaosapuolet neuvottelivat yhtymän KVTES:iin, HYVTES:iin ja SOTE-sopimukseen kuuluvan henkilöstön tehtäväkohtaisten palkkojen yhdenmukaistamisesta ja sen aikataulusta. Neuvottelut aloitettiin pääsopijajärjestöjen esittämien keskusneuvottelupyyntöjen perusteella syksyllä 2021.

Liitteenä Päijät-Hämeen hyvinvointialueen tiedote asiasta 28.11.2023.

Hyvinvointialuejohtajalta on 29.11.2023 tullut lisäksi viesti, jonka mukaan viime hetkeen saakka palkkaharmonisointia koskevaa sopimusta muokattiin ja yksittäisillä pieniltäkin näyttäneillä korjauksilla on ollut merkitystä lopputulokseen. Tästä syystä PHHYKY:n aikaiseen arvioon sopimuksen kustannusvaikutuksista (n.50Me) on tullut merkittävää alenemaa päätyen 21,8 milj. euroon.  Viestin liitteenä on alustava arvio kuntakohtaisista kustannuksista; Hollolan kunnan alustava kustannusosuus 2,4 milj. euroa. Hyvinvointialuejohtajan viestin mukaan palkkojen maksu toteutetaan erissä 31.1.2024 alkaen. Helmikuussa on luvassa lopulliset luvut. Hyvinvointialue maksaa palkkasaatavat ja lähettää niistä PHHYKY:n takautuvan osan osalta laskut kuntiin palkanmaksun jälkeen.  

Hyvinvointialueen ja kuntien välinen keskustelu aiheesta on tulossa, ajankohtaa ei ole toistaiseksi määritelty.

Hollolan kunnalle mahdollisesti kohdistuvat palkkaharmonisointivastuut ja -kustannukset kirjataan vuosien 2020-2022 tulosten oikaisuna, eivätkä vaikuta päätösvuoden tulokseen, mutta vähentävät kunnan taseeseen kertyneen ylijäämän määrää vastaavalla summalla.

Valtionvarainministeriön vuoden 2022 tilinpäätöstietojen pohjalta laatimassa ennakkolaskelmassa, Päijät-Hämeen kunnilta on Päijät-Hämeen hyvinvointialueen hyväksymän Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän tilinpäätökseen tehdyn palkkaharmonisaatiovarauksen vuoksi vähennetty valtionosuuksia tarkennetun lainsäädäntömuutoksen johdosta 10 milj. euroa. Palkkaharmonisaatiovaraus 20 milj. euroa on hyväksytty vuosien 2021-2022 sotemenoiksi, joista 50 % on vaikuttanut valtionosuuksia leikkaavasti eli kuntien pysyviin valtionosuuspohjiin. Hollolan kunnan osalta vaikutus on n. 1 milj. euroa/vuosi.

Virallisia päätöksiä valtiovarainministeriön osalta kunnan valtionosuudesta tai Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän osalta palkkaharmonisaatiokustannuksista kuntien osalta ei ole toistaiseksi tehty, eikä muutos ole siis lainvoimainen.

Ehdotus

Esittelijä

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus merkitsee tiedoksi Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT sekä alan pääsopijajärjestöt (Julkisen alan unioni JAU ry, Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry sekä Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö SOTE ry) sovinnon entisen Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän palkkojen yhdenmukaistamisesta. 

Päätös

Merkittiin tiedoksi.

Merk. Satu Segersven ja  Aki Markkola ilmoittivat esteellisyydestä (hallintolaki 28.1 §, kohta 1, osallisuusjäävi), sekä poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Esteellisyys

Aki Markkola (hallintolaki 28.1 §, kohta 1, osallisuusjäävi), Satu Segersven (hallintolaki 28.1 §, kohta 1, osallisuusjäävi)

Valmistelija

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi
Turkka Rantanen, hallinto- ja talousjohtaja, turkka.rantanen@hollola.fi

Perustelut

Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä muuttui sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksessa Päijät-Hämeen hyvinvointialueeksi 1.1.2023. Tämän jälkeen hyvinvointialue on toteuttanut henkilöstönsä palkkaharmonisaatiota tekemällä työntekijäjärjestöjen kanssa asiasta sopimuksen ilmeisesti syksyllä 2023. Nyt hyvinvointialue on lähettänyt laskun palkkaharmonisaatiosta Lahden kaupungille ja muille entisen hyvinvointialueen jäsenkunnille. Laskussa vaaditaan osuutta palkkaharmnisaatiokuluista vuosilta 2020-2022, viivästyskorkoja sekä palkanlaskennan kuluja.

Lain sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta 18 §:n mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen tehtävien ja tehtäviä hoitavan henkilöstön siirto kunnista ja hyvinvointiyhtymään katsotaan liikkeenluovutukseksi. Työsopimuslain ja lain kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta mukaan ”ennen luovutusta erääntyneestä työntekijän palkka- tai muusta työsuhteesta johtuvasta saatavasta vastaavat luovuttajat ja luovutuksensaaja yhteisvastuullisesti. Luovuttaja on kuitenkin luovutuksensaajalle vastuussa ennen luovutusta erääntyneestä työntekijän saatavasta, jollei muuta ole sovittu.”- Tässä tapauksessa mitään muuta ei ole sovittu.

Palkkaharmonisaatioon liittyvät kustannukset eivät ole olleet erääntyneet liikkeenluovutuksen tapahtuessa, joten hyvinvointialueen kunnat eivät ole niistä vastuussa. Palkkaharmonisaatio ei käsittele saamatta jäänyttä palkkaa, kuten hyvinvointialueen tahtotila on useissa neuvotteluissa väitetty, vaan kyse on palkanerosta maksettavasta korvauksesta, joka perustuu työsopimuslainsyrjintäkieltoon ja tasapuolisen kohtelun vaatimukseen. Korvaussaatava erääntyy asiasta tehtävän sopimuksen tai tuomioistuimen ratkaisun mukaisesti. Tällaista erääntymistä ei ole ollut olemassa liikkeenluovutuksen tapahtuessa.

Laskun määrän osalta hyvinvointialue ei ole useista pyynnöistä huolimatta toimittanut sellaista yksilöityä laskelmaa, josta voitaisiin todeta mihin laskutetut kokonaissummat ja kuntien välinen kustannusjako perustuu. Viivästyskorkovaatimus ei perustu oikeuskäytäntöön.

Kiistämisen tarkemmat yksityiskohdat käyvät ilmi liitteenä olevasta kirjelmästä.

Ehdotus

Esittelijä

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus päättää kiistää Päijät-Hämeen hyvinvointialueen laskun 17.5.2024 sekä perusteeltaan että määrältään oheisen kirjelmän mukaisesti. 

Päätös

Hyväksyttiin päätösesityksen mukaisesti.

Valmistelija

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi
Turkka Rantanen, hallinto- ja talousjohtaja, turkka.rantanen@hollola.fi

Perustelut

Päijät-Hämeen Hyvinvointialue on lähettänyt Hollolan kunnalle laskun, liittyen Päijät-Hämeen Hyvinvointialueen hyväksymään korvaukseen ns. palkkaharmonisaatioasiassa. Hollolan kunta on toistuvasti kiistänyt vastuunsa syntyneeseen kustannukseen ja Kunnanhallitus päätti kokouksessaan 3.6.2024 §154 kiistää laskun.

Päijät-Hämeen hyvinvointialue on toimittanut asiamiehensä, Asianajotoimisto Merilampi Oy:n VT Antti Karangon toimesta kunnalle kirjeen koskien hyvinvointialueen laskun palkkaharmonisaatioon liittyvien kustannusten maksamisesta. Sama kirje on toimitettu myös muille Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän entisille jäsenkunnille. Hyvinvointialue vaatii edelleen laskun maksamista ja kirjeestä ilmenee, että hyvinvointialueelta on odotettavissa myös uusia palkkaharmonisaatioon liittyviä laskuja, joiden euromäärä ei ole vielä tiedossa. Kunta vastaanotti perjantaina 20.9.2024 Hyvinvointialuetta asiassa edustavan asianajotoimistomon kirjeen: Hollolan kunta, Päijät-Hämeen hyvinvointialueen vaatimuskirje, 20.09.2024 perjantaina 20.9.2024. Kirje on tämän esityslistan liitteenä.

Kirjeessä hyvinvointialuetta edustava asianajotoimisto kertoo saaneensa Hyvinvointialueelta ohjeen ryhtyä perimään Hyvinvointialueen saatavia tuomioistuimessa, mikäli Hyvinvointialue ei ole saanut täyttä suoritusta 14 päivän kuluessa tämän kirjeen päiväyksestä. Jos Hyvinvointialue on pakotettu viemään asian tuomioistuimen ratkaistavaksi, Hyvinvointialue tulee muun ohessa vaatimaan, että Hollolan kunta velvoitetaan korvaamaan täysimääräisesti Hyvinvointialueen oikeudenkäyntikulut viivästyskorkoineen.

Koska hallintosäännön mukaisesti asiaan vastaaminen on kunnanhallituksen toimivaltaa, kunta on pyytänyt asianajotoimistolta lisäaikaa, jolloin vastaus voitaisiin päättää hallintosäännön mukaisesti. Pyyntöön vastattiin seuraavasti: Saamani tiedon mukaan päämiehemme saattaa harkita viestissänne esitettyä 4.10.2024 jälkeen, jos maksua ei ole siihen mennessä saatu vaaditun mukaisesti ja siksi on välttämätöntä viedä asia vaatimuskirjeessä selostetun mukaisesti tuomioistuimen ratkaistavaksi.

Asiaa valmistellessaan kunta pyysi nähtäväkseen sen toimielimen päätöksen, johon laskutus perustuu, sekä asiaan liittyvän sopimuksen palkaneroista maksettavasta korvauksesta. Pyynnössä on myös esitetty, että asiakirjat lähetettäisiin kaikille entisille jäsenkunnille. Asianajotoimisto on molemmat asiakirjat kunnalle luovuttanut (salaisena, julkisuuslaki §24.1 kohta 18) ja saateviestissä todennut: Päämiehemme ohjeistuksen mukaisesti toimitan em. asiakirjat tässä päämiehemme ja Hollolan kunnan välisessä asiassa ainoastaan Hollolan kunnalle sen esittämän pyynnön mukaisesti. Saadusta päätösottesta käy selkeästi ilmi, että Päijät-Hämeen Hyvinvointialue on ollut asiasta päättäessään tietoinen Hollolan kunnan kannasta, että kunta ei ole asianosainen asiassa. Hyvinvointialue ei asiasta päättäessään ole pitänyt Hollolan kuntaa Hyvinvointialuelain §144 ja Hallintolain §59 mukaisena asianosaisena. 

Päijät-Hämeen kunnat Lahden kaupungin johdolla ovat pyytäneet asiantuntijalausunnon Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän alijäämäkirjauksesta. Lausunnot on pyydetty työoikeuden emeritusprofessori, OTT, VTK Seppo Koskiselta ja oikeudellista asiantuntijalausuntoa hallinto-oikeuden emeritusprofessori, OTT Olli Mäenpäältä.

Lausunnot on annettu Lahden kaupungin tilanteesta, mutta ovat kuntien yhteisestä toimeksiannosta tilattuja ja yhtälailla sovellettavissa kuntayhtymän muihin jäsenkuntiin.

Lausuntojen mukaan Lahden kaupunki ei ole vastuussa Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän vuonna 2023 toteuttaman palkkaharmonisaation aiheuttamista kustannuksista. Kyseiseen palkkaharmonisaatioon perustuvat saatavat ovat kiistatta syntyneet luovutuksen saajan aikana luovutuksen saajan toimesta luovutuksen saajan päättämällä sopimuksella. Päijät-Hämeen Hyvinvointialueella ei ole ollut juridista perustetta vaatia kustannuksia jäsenkunnilta.

Asiantuntijalausunnot ovat esityslistan liitteinä ja toimitetaan Hyvinvointialueelle vastauskirjeen liitteenä.

Asiakirjoihin perusteella on valmisteltu vastauskirje saapuneeseen vaatimuskirjeeseen. Siinä todetaan yksiselitteisesti, että kunta ei ole asiassa asianosainen, eikä vastuussa Päijät-Hämeen Hyvinvointialueen itsensä toimesta liikkeenluovutuksen jälkeen päättämästä sopimuksesta. Päijät-Hämeen Hyvinvointialueella ei ole ollut juridista perustetta vaatia kustannuksia jäsenkunnilta. Lisäksi vastauksessa  todetaan: Hyvinvointialue on virheellisesti ilmoittanut valtiovarainministeriölle väitetyn saatavan koskien palkkaharmonisaatiota. Tämä on vaikuttanut ja tulee vaikuttamaan kunnan valtionosuuteen vähentävästi. Mikäli valtiovarainministeriön valtionosuuspäätös ei oikaisuvaatimuksemme/ valituksemme johdosta muutu, tulemme vaatimaan Hyvinvointialueelta vahingonkorvausta kyseisestä lakiin perustumattomasta virheellisestä ilmoituksesta johtuneista valtionosuuden vähentymisestä. Lisäksi vaadimme Hyvinvointialuetta korvaamaan oikeudenkäyntikulumme laillisine viivästyskorkoineen.

Ehdotus

Esittelijä

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnahallitus toteaa, että Hollolan kunta ei ole vastuussa Päijät-Hämeen Hyvinvointialueen itsensä toimesta, liikkeenluovutuksen jälkeen, päättämästä sopimuksesta. Päijät-Hämeen Hyvinvointialueella ei ole ollut juridista perustetta vaatia kustannuksia jäsenkunnilta. Lisäksi kunnanhallitus katsoo, että Hollolan kunta ei nyt käsiteltävässä korvausasiassa ole asianosainen.

Kunnanhallitus päättää antaa laaditun vastauskirjeen mukaisen lausunnon, vastauksena Päijät-Hämeen Hyvinvointialueen esittämään vaatimuskirjeeseen.

Lisäksi kunnanhallitus valtuuttaa kunnanjohtajan antamaan asiasta lisätietoja tai lausuntoja, mikäli aikarajoitteet sitä edellyttävät.

Päätös

Hyväksyttiin päätösesityksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Perustelut

Palkkaharmonisointi-kokonaisuuden hoitoon liittyen, Lahden kaupungissa on valmisteltu entisen Päjät-Hämeen hyvinvointikuntainyhtymän jäsenkuntien välinen sopimus asian hoitamiseen liittyvistä kustannuksista. Sopimus on seuraavan sisältöinen:

Päijät-Hämeen hyvinvointialue (jäljempänä Alue) on esittänyt sopijapuolille yhteensä 22 687 317 euron suuruisen vaatimuksen palkkaharmonisaatiokulujen korvaamisesta Alueelle. Vaatimus perustuu Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän olemassaolon aikaan v. 2020-2022. Sopijapuolet olivat hyvinvointikuntayhtymän jäsenkuntia. Sopijapuolet ovat yksimielisesti kiistäneet Alueen vaatimuksen lakiin perustumattomana.

Sopijapuolet ovat sopineet, että Lahden kaupunki hoitaa asiaa kaikkien sopijapuolien puolesta. Tähän mennessä asiaa on hoidettu Lahden kaupungin oman henkilökunnan toimesta ja sopijapuolten kannan tueksi on pyydetty 2 ulkopuolista lausuntoa. Kustannukset ovat tähän mennessä n. 15.000 €. Mikäli asian jatkokäsittely laajenee suuresti, on mahdollista, että asiaa hoitamaan on tarvetta palkata ulkopuolista apua. Tästä kuitenkin sovitaan kuntajohtajakokouksessa ennakkoon. Riidan edistymisestä ja mahdollisista sopijapuolten reagoinneista sovitaan mahdollisuuksien mukaan kuntajohtajakokouksessa.

Lahden kaupunki hoitaa asiaa kaikkien sopijapuolten puolesta ja laskuttaa omasta työstä 100 €/h (alv 0%) sekä asian hoitamisesta johtuvat ulkopuoliset kustannukset.

Kustannukset jaetaan sopijapuolten kesken samassa suhteessa kuin mikä on Alueen vaatimus kultakin sopijapuolelta eli

  • Lahden kaupunki                                       60,87%
  • Asikkalan kunta                                           4,25%
  • Hartolan kunta                                             1,99%
  • Heinolan kaupunki                                       2,86%
  • Hollolan kunta                                            11,08%
  • Iitin kunta                                                     3,87%
  • Kärkölän kunta                                             2,28%
  • Myrskylän kunta                                           1,10%
  • Orimattilan kaupunki                                    8,10%
  • Padasjoen kunta                                          2,06%
  • Pukkilan kunta                                             0,96%
  • Sysmän kunta                                              0,58%

        Yhteensä                                                        100%

Lahden kaupunki laskuttaa muita sopijapuolia kustannukset, kun asia päättyy tai kun sopijapuoli irtisanoo sopimuksen jäljempänä mainitulla tavalla.

Sopimus on voimassa toistaiseksi enintään siihen saakka, kun tämä riita-asia on saatu päätökseen.

Osapuoli voi irtisanoa sopimuksen milloin tahansa ilmoittamalla siitä Lahden kaupungin lakiasiainjohtaja Pekka Virkkuselle sähköpostitse. Irtisanoutumisesta tiedotetaan välittömästi muita sopimuspuolia. Irtisanoutunut osapuoli on vastuussa kustannuksista irtisanomispäivään saakka edellä kerrotun osuuden mukaisesti. Mikäli Lahden kaupunki irtisanoo sopimuksen, tapahtuu irtisanominen sähköpostiviestillä jokaisen muun sopijapuolen kirjaamoon.

Mikäli joku osapuoli irtisanoutuu sopimuksesta vastaavat jäljelle jääneet sopijapuolet irtautuneen osuudesta tulevista kustannuksista.

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus päättää hyväksyä Lahden kaupungin esittämän kuntien välisen sopimuksen palkkaharmonisaatiokustannusten riita-asian hoitamisesta ja kustannusjaosta.

Päätös

Hyväksyttiin päätösesityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Sopijakuntien kirjaamot

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen. Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Hollolan kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Hollolan kunta.

Hollolan kunta / Kirjaamo
Postiosoite: PL 66, 15871 Hollola
Käyntiosoite: Tiilijärventie 7 F, 15870 Hollola
Sähköposti: kirjaamo(at)hollola.fi
Puhelinnumero: 044 780 1427

Kirjaamon aukioloajat: maanantai-perjantai klo 9.00-15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite, puhelinnumero ja muut asian hoitamiseksi tarvittavat yhteystiedot. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Hollolan kunnan kirjaamosta.