Kunnanhallitus, kokous 13.1.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 8 European Green Capital 2021- hanke, Kestävä Lahti -säätiö

HOLDno-2019-994

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Perustelut

Euroopan unionin komissio on valinnut Lahden kaupungin vuoden 2021 Euroopan ympäristöpääkaupungiksi. Ympäristöpääkaupunki koostuu kaksivuotisesta tapahtumaohjelmasta, sisällöllisestä kaupunkialueen yhteisestä kehitysohjelmasta sekä  useista hankkeista, joiden valmistelu on jo aloitettu. Hankkeiden toteuttajina on yhdistyksiä, yrityksiä, kuntia, korkeakouluja ja oppilaitoksia ja jopa yksittäisiä asukkaita.

Ohjelmakokonaisuus rakennetaan neljän teemallisen kokonaisuuden ympärille: 1. Hiilineutraali elämä, 2. Osallisuus, 3. Kiertotalous, 4. Luonto ja vesi. Ympäristöpääkaupunki-ohjelman valmistelu jatkuu tiiviinä koko vuoden 2020 ajan.

Lahden kaupunginhallitus on päättänyt, että em. teemavuoden jatkotyötä varten perustetaan säätiö ja lisäksi se on esittänyt Hollolan kunnalle, että se tulisi yhteistyökumppanina mukaan säätiön perustajajäseneksi.

Euroopan ympäristöpääkaupunki –teemavuosi on mahdollisuus myös Lahden ympäristökunnille, koska osa teemavuoden hankkeista ja tapahtumista tulee koskemaan myös Lahden ympäristökuntia. Teemavuosi ja mukanaolo säätiössä mahdollistaa esimerkiksi Hollolan kunnan alueella toimiville yrityksille paremmat mahdollisuudet olla mukana ulkopuolelta rahoitetuissa hankkeissa.

Lahden ympäristöpääkaupunkivuodella on kolme keskeistä tavoitetta:

  1. Kehittää ja tuottaa näkyviä ympäristöratkaisuja, -kokeiluja, -kampanjoita ja toimintamalleja, jotka edistävät sujuvaa ja hyvinvointia lisäävää arkea ympäristökaupunki Lahdessa ja sen lähialueella.
  2. Esitellä Suomen ja Euroopan parhaita toimivia ja kestäviä ympäristökaupunkien ratkaisuja.
  3. Vahvistaa European Green Capitalin kansainvälistä näkyvyyttä ja merkittävyyttä.

Tavoitteiden toteuttamiseksi perustettavan säätiön tarkoituksena on edistää ja tukea kestävää yhteiskuntakehitystä ja hoitaa Lahti European Green Capital 2021 –hankkeen suunnittelua, toteutusta ja perinnön vaalimista Lahdessa ja Päijät-Hämeessä sekä kansallisesti että kansainvälisesti.

Säätiö toteuttaa tarkoitustaan huolehtimalla Euroopan Ympäristöpääkaupunki 2021 – ohjelmasta, järjestämällä ja koordinoimalla Euroopan Ympäristökaupunkitavoitteita tukevia sekä vuoteen 2021 että pitkäaikaisia kansallisia ja kansainvälisiä hankkeita sekä vastaamalla näihin liittyvästä viestinnästä ja muista toiminnoista.

Kestävää kehitystä edistetään asukkaiden arkeen vaikuttavilla käytännön ympäristöratkaisuilla, kaupunkien ja kuntien strategisella kehitystasolla niin paikallisesti kuin kansainvälisestikin.

Ympäristökaupunkivuosi näkyy positiivisesti Lahden alueen asukkaiden arjessa. Asukkaat sitoutetaan hankkeeseen ja kestävään kaupunkikehitykseen. Lahden alueen, Suomen ja Euroopan sovellettavat ympäristöratkaisut nostetaan esiin myös kansainvälisesti.

Liitteenä alustava luonnos säätiön sääntökirjaksi.

Ehdotus

Esittelijä

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Hollolan kunta päättää olla mukana Kestävä Lahti –säätiön perustamisessa ja hyväksyy oheisen sääntöluonnoksen sekä antaa säätiölle peruspääomaa 10 000 euroa.

Samalla kunnanhallitus nimeää ehdokkaan säätiön hallituksen jäseneksi / hallituksen varajäseneksi.

Kunnanjohtaja valtuutetaan tarvittaessa hyväksymään mahdolliset pienet tarvittavat muutokset sääntökirjaan ja allekirjoittamaan säätiön perustamiskirjan.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Säätiön hallituksen jäseneksi / varajäseneksi tehdään ehdotus myöhemmin.

Valmistelija

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Perustelut

Lahden kehyskunnat (Hollola, Heinola, Orimattila, Asikkala) ovat tehneet päätöksen osallistua säätiöön. Kehyskunnille on alustavassa kaavailussa osoitettu yksi hallituspaikka. Hallituskausi on 2 vuotta säätiön säännössä. Koska säätiön hallituksen arvioidaan kokoontuvat n. 1 krt/kk, on tarkoituksenmukaista nimetä hallitusjäsenille myös henkilökohtaiset varajäsenet.

Säätiön hallituksen muodostamisen osalta Lahti perustajaosakkaan joutunee pohtimaan toimivaa kokonaisuutta eri näkökulmista mm. sukupuolijakauman ja ammatillisen osaamisen osalta.

Lisäksi kehyskuntien hallitusjäsen -varajäsen kierto on avoinna. Koska säätiön perustaminen voi tapahtua nopealla aikataululla ja rekisteriöinti edellyttää hallituksen nimitystä, on perusteltua asettaa ehdolle Hollolan kunnan osalta kaksi ehdokasta: mies- ja nainen, joista toisella tai molemmilla on ammatillistanäkemystä ja toisella tai molemmilla luottamushenkilökokemusta.

Ehdotus

Esittelijä

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus nimeää ehdolle kaksi henkilöä Kestävä Lahti-säätiön hallitukseen jäseneksi tai varajäseneksi.

.

 

Päätös

Kunnanhallitus päätti, että ehdolle nimetään Miikka Lönnqvist ja Kirsi Järvinen.

Valmistelija

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Perustelut

Lahden kaupunginhallitus pyytää Kestävä Lahti säätiön perustajajäseniltä ja nimeämisoikeuden haltijoilta esityksiä säätiön tarkoituksenmukaisesta toiminnasta ja roolista jatkossa sekä pyytää nimeämisoikeuden haltijoita nimeämään säätiön hallituksen jäsenet seuraavalle toimikaudelle 2.4.2022-1.4.2024

Lahden kaupunki on perustanut Kestävä Lahti säätiön määräajaksi 31.12.2025 saakka. Säätiön muut perustajajäsenet ovat Hämeen kauppakamari, Asikkala, Heinola, Hollola ja Orimattila. Säätiön tarkoituksen on edistää ja tukea kestävää yhteiskuntakehitystä ja hoitaa Lahti European Green Capital 2021-hankkeen suunnittelua, toteutusta ja perinnön vaalimista Lahdessa ja Päijät-Hämeessä sekä kansallisesti että kansainvälisesti. European Green Capital-hanke jatkuu vuoden 2022 loppuun.

Säätiö on toiminut alueen kuntien, yritysten, valtion ja muiden toimijoiden yhteistyön ja yhteisen kehittämisen toimijana sekä kestävän kaupunkikehityksen rakentajana. Sen avulla eri toimijoita on sidottu Lahden seudun strategiseen kehittämiseen sekä viestitty kansallisesti ja kansainvälisesti Lahden seudun vahvuuksista. Lahden kaupunki toivoo, että uusi hallitus laatii Kestävä Lahti -säätiölle toimintasuunnitelman kaudelle 2022-2024 ja osallistuu yhdessä Lahden kaupungin ja muiden toimijoiden kanssa kaupunginhallituksessa 13.12.2021 (§ 479) hyväksytyn ympäristökaupunkivuoden hyödyntämissuunnitelman toteuttamiseen.

Säätiön hallituksessa on 9 jäsentä ja 3 varajäsentä. Hallituksen toimikausi on 2 kalenterivuotta siten, että ensimmäisen hallituksen toimikausi päättyy 1.4.2022. Sääntöjen mukaan säätiön hallituksen nimeävät seuraavat tahot: Lahden kaupunginhallitus neljä jäsentä yhden jäsenen kukin seuraavista: Suomen Valtio/Ympäristöministeriö, Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra, Suomen Kuntaliitto ry ja Hämeen kauppakamari. Lisäksi yhden hallituksen varsinaisen jäsenen ja kaikki 3 varajäsentä valitsevat keskuudestaan seuraavat kunnat: Asikkalan kunta, Heinolan kaupunki, Hollolan kunta ja Orimattilan kaupunki.

Hollolan kunnan ympäristönsuojelusihteeri Kirsi Järvinen edusti Hollolan kuntaa säätiön hallituksen varajäsenenä kaudella 2020-2022.

Kokouksessa Kestävä Lahti -säätiön toimintakatsauksen antaa ympäristöpääkaupunkiorganisaation johtaja Milla Bruneu.

Ehdotus

Esittelijä

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus:

  • antaa esityksen säätiön hallituksen jäseneksi/varajäseneksi
  • esittää säätiön toiminnan painopisteeksi ympäristöpääkaupunkivuoden esille nousseiden yritystoimintojen edelleen kehittäminen ja vauhdittaminen  tai/sekä kestävän kehityksen "joukkoistamisen" eli kestävää kehitystä tukevan kanalaistoiminnan ja konkreettisen tekemisen kannustamisen ja edistämisen.

Päätös

Kunnanhallitus:

päätti, että esityksen säätiön hallituksen jäseneksi/varajäseneksi antaa elinvoiman palvelualuejohtaja

ja

esitti säätiön toiminnan painopisteeksi ympäristöpääkaupunkivuoden esille nousseiden yritystoimintojen edelleen kehittäminen ja vauhdittaminen tai/sekä kestävän kehityksen "joukkoistamisen" eli kestävää kehitystä tukevan kansalaistoiminnan ja konkreettisen tekemisen kannustamisen ja edistämisen.

Merk. Asiantuntijana kuultavana oli Kestävä Lahti säätiön johtaja Milla Bruneau.

Valmistelija

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Perustelut

Kestävä Lahti -säätiö on perustettu määräaikaiseksi 31.12.2025 asti. Säätiön hallituksen toimikausi päättyy 31.3.2024 ja säätiölle on tarve nimetä uusi hallitus ajalle 1.4.2024- 31.12.2025. 

Lahden kaupunki on lähettänyt pyynnön esittää nimeämiset viimeistään 14.2.2024.

Säätiön tarkoitus ja toiminta

Säätiön tarkoituksena on edistää ja tukea kestävää yhdyskuntakehitystä ja hoitaa Lahti Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 – hankkeen suunnittelua, toteutusta ja perinnön vaalimista Lahdessa ja Päijät-Hämeessä sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Säätiö voi tuottaa toimintamuotojensa mukaisesti etua säätiön perustajille yleishyödyllistä tarkoitusta varten.

Säätiö on toteuttanut tarkoitustaan vuosina 2020 ja 2021 huolehtimalla Lahti Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 – hankkeesta järjestämällä ja koordinoimalla Lahden ympäristökaupunkitavoitteita tukevia paikallisia, alueellisia, kansallisia ja kansainvälisiä hankkeita sekä vastaamalla näihin liittyvästä viestinnästä ja muista toiminnoista. Keväästä 2022 alkaen ja nykyisessä roolissaan Kestävä Lahti -säätiö toimii ympäristöpääkaupunkivuoden perinnön ja seudun rohkean kestävyystyön edunvalvojana ja kirittäjänä edistäen yhteiskunnallisesti merkittäviä ympäristöystävällisiä ratkaisuja ja hiilineutraalia elämää.

 

Säätiön hallituksen kokoonpano ja nimeämisoikeudet

Kestävä Lahti -säätiön päätösvaltaa käyttävä elin on hallitus, johon kuuluu 9 jäsentä ja 3 varajäsentä:

  • Hallituksen jäsenistä 4 valitsee Lahden kaupunginhallitus ja yhden jäsenen: Suomen valtio/ympäristöministeriö, Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra sekä Suomen Kuntaliitto ry ja Hämeen kauppakamari.
  • Yhden hallituksen varsinaisen jäsenen ja kaikki 3 varajäsentä valitsevat keskuudestaan seuraavat kunnat: Asikkalan kunta, Heinolan kaupunki, Hollolan kunta ja Orimattilan kaupunki. Kyseiset kunnat päättävät myös varajäsenten sijaantulojärjestyksen.
  • Hallitus valitsee keskuudestaan hallituksen puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan.
  • Hallituksen toimikausi on 2 kalenterivuotta siten, että nykyisen toisen hallituksen toimikausi päättyy 1.4.2024.

Kunnanhallitus käsitellessään hallitusjäsenen valintaa 14.2.2022-31.12.2023 päätti, että esityksen säätiön hallituksen jäseneksi/varajäseneksi antaa elinvoiman palvelualuejohtaja. Elinvoimajohtajan 16.3.2022 päätöksellä jäseneksi/varajäseneksi säätiöön nimettiin projektikoordinaattori Annariina Keto.

Ehdotus

Esittelijä

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus nimeää ehdokkaansa Kestävä Lahti-säätiön hallituksen jäseneksi/varajäseneksi ajalle 1.4.2024- 31.12.2025. 

Päätös

Kunnanhallitus nimesi esitettäväksi Kestävä Lahti-säätiön hallituksen jäseneksi/varajäseneksi ajalle 1.4.2024- 31.12.2025 projektikoordinaattori Annariina Keto. 

Valmistelija

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Perustelut

Kestävä Lahti -säätiön hallitus on valmistellut ehdotuksen säätiön perustajille säätiön toiminnan purkamisesta. Säätiön hallitus pyytää perustajilta vahvistusta siihen, että ne hyväksyvät liitteessä esitetyn säätiön purkamisaikataulun ja menettelyn sekä hahmotellun säätiön varojen käytön. Säätiön hallitus pyytää säätäjien vahvistusta asialle viimeistään 22.1.2025 mennessä.

Säätiön hallitus on kokouksessaan 29.11.2024 linjannut säätiön ensi vuoden toimintaa. Hallitus pitää parhaana säätiön loppuvarojen  (125 000 euroa) käyttämistä Luontopositiivinen elämä - jatkohankkeeseen ja sitä tukeviin toimiin, jotka edistävät vahvasti alueellista ympäristöedelläkävijyyttä ja sen näkyvyyttä. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus hyväksyy liitteessä esitetyn säätiön purkamisaikataulun ja menettelyn sekä esitetyt toimenpiteet säätiön varojen käytöstä,.

Päätös

Hyväksyttiin päätösesityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Kestätä Lahti säätiö, Lahden kaupunki

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen. Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Hollolan kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Hollolan kunta.

Hollolan kunta / Kirjaamo
Postiosoite: PL 66, 15871 Hollola
Käyntiosoite: Tiilijärventie 7 F, 15870 Hollola
Sähköposti: kirjaamo(at)hollola.fi
Puhelinnumero: 044 780 1427

Kirjaamon aukioloajat: maanantai-perjantai klo 9.00-15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite, puhelinnumero ja muut asian hoitamiseksi tarvittavat yhteystiedot. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Hollolan kunnan kirjaamosta.