Elinvoimavaliokunnan valvontajaosto, kokous 19.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 43 Päätös ympäristöluvan muuttamisesta, Pelto-Eskola 29:0, Kalliola, Pelto-Eskolan ottoalue

HOLDno-2020-51

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jenna Kenttä, ympäristötarkastaja, jenna.kentta@hollola.fi

Perustelut

Raimo Peltola on jättänyt Hollolan kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle ympäristönsuojelulain 27 §:n mukaisen ympäristölupahakemuksen. Hakemus koskee pilaantumattomien ylijäämämaiden käyttöä maa-ainestenottoalueen maisemoinnissa.

Raimo Peltolalla on ollut maa-ainestenottolupa kyseessä olevalle kiinteistölle. Luvan voimassaolo on päättynyt 23.2.2020. Maa-ainesten ottaminen alueella on päättynyt, mutta alueen maisemointi on kesken. Maa-ainestenottoluvan mukainen ottaminen on toteutettu vain osittain, ja siitä johtuen maisemointi on suunniteltu uudelleen. Peltola on hakenut maisemoinnille lisäaikaa. Maisemoinnin lisäaika-asia käsitellään erillisessä menettelyssä koskien vähäistä poikkeamista maa-ainesluvan lupamääräyksistä.

Alueella maa-ainestenoton aikana paljastuneiden runsaiden kallioesiintymien vuoksi maa-ainestenottoa ja näin ollen myöskään maisemointia ei ole voitu suorittaa alkuperäisen otto- ja maisemointisuunnitelman mukaisesti. Alueen keskellä on 8-9 metrin syvyinen, jyrkkäreunainen kalliokuoppa. Kuoppa on syntynyt jo ennen nyt päättyneen maa-ainesluvan myöntämistä.

Ympäristölupahakemuksella haetaan lupaa tuoda alueelle pilaantumattomia ylijäämämaita maisemointitarkoitusta varten. Alueelle tuodaan enintään 4 900 tonnia maa-aineksia kalliokuopan täyttämistä ja alueen muuta maisemointia varten. Maisemoinnin päätyttyä alue palaa metsätalouskäyttöön. Kalliokuopan täyttämisen yhtenä tavoitteena on tehdä alueesta turvallinen sen jatkokäyttöä ajatellen. Suunnittelualue sijaitsee osittain vedenhankintaan soveltuvalla Kulonpalon pohjavesialueella.

Liitteessä on kuvattu hakemus ja asian käsittely sekä annettu ehdotus ympäristöluvasta perusteluineen.

Ehdotus

Esittelijä

Kirsi Järvinen, ympäristösihteeri

Valvontajaosto päättää myöntää Raimo Peltolalle liitteen mukaisesti ympäristönsuojelulain 27 §:n mukaisen ympäristöluvan kiinteistölle 98-411-29-0 (Pelto-Eskola).

Päätös

Hyväksyttiin

Valmistelija

Jenna Kenttä, ympäristötarkastaja, jenna.kentta@hollola.fi

Perustelut

Tausta

Raimo Peltolalla on ollut maa-aineslupa soran ottoon kiinteistöllä 98-411-29-0 (Pelto-Eskola) Hollolan kunnan Kalliolan kylässä. Luvan voimassaolo on päättynyt 23.2.2020. Raimo Peltola on jättänyt 24.1.2020 hakemuksen koskien vähäistä poikkeamista maa-ainesluvan lupamääräyksistä.  Maa-ainestenottoalue sijaitsee suurelta osin Kulonpalon pohjavesialueella, pohjaveden varsinaisen muodostumisalueen ulkopuolella. Kulonpalon pohjavesialue on luokitukseltaan II-luokan pohjavesialue (vedenhankintaan soveltuva).

Maa-ainesluvan mukaan maisemointi olisi tullut suorittaa loppuun luvan voimassaoloaikana. Maa-ainesten ottaminen alueella on päättynyt, mutta maisemointi on osittain kesken. Alueella maa-ainestenoton aikana paljastuneiden runsaiden kallioesiintymien vuoksi maa-ainestenottoa ja näin ollen myöskään maisemointia ei ole voitu suorittaa alkuperäisen otto- ja maisemointisuunnitelman mukaisesti. Alueen keskellä on 8-9 metrin syvyinen, jyrkkäreunainen kalliokuoppa. Kuoppa on syntynyt jo ennen nyt päättyneen maa-ainesluvan myöntämistä.

Koska kohde sijaitsee osittain pohjavesialueella, olisi sinne tarvittu ympäristölupa kallion louhinnalle, vaikka louhintaa oltaisiin tehty alle 50 päivää. Ympäristölupaa ei kuitenkaan voinut kohteeseen saada. Ottamisen jatkaminen ja kalliokuopan luiskaaminen sen kautta ei siis ole vaihtoehtona kyseisessä kohteessa, koska se edellyttäisi louhintaa. Vaihtoehtona nyt esitetylle kuopan täyttämiselle olisi kuopan pysyvä aitaaminen, verkottaminen ja kyltittäminen, jolloin maa-aineslain maisemointitavoitteet eivät toteutuisi eikä alue palautuisi kaavan mukaiseen käyttöön eli metsätalousalueeksi.

Maa-ainesluvan mukainen alin ottotaso on + 125. Lisäksi luvassa on edellytetty jättämään vähintään 4 metrin etäisyys pohjaveden pintaan. Alueen eteläosassa ottotaso on paikoin + 123. Pohjaveden pinnantasoksi on viimeksi lokakuussa 2019 mitattu + 114,70, joten etäisyys pohjaveden pintaan on vähimmilläänkin yli 8 metriä.

Maa-ainesluvan mukaan ottoaluetta maisemoitaessa luiskat olisi tullut tehdä kaltevuuteen 1:3 tai loivemmaksi eikä alueelle ei ole saanut tuoda maa-aineksia muualta ilman valvontaviranomaisen suostumusta. Muualta tuoduista maa-aineksista on tullut olla selvitys, joka raportoidaan vuosittain otettujen maa-ainesmääräilmoitusten yhteydessä. Maisemointia koskien toiminnanharjoittaja on jättänyt myös ympäristölupahakemuksen, jolla haetaan lupaa tuoda alueelle 2 200 – 2 700 m3 (4 000 – 4 900 t) pilaantumattomia ylijäämämaita maisemointitarkoituksessa.

Maa-ainesluvan mukaan naapuritiloihin olisi tullut jättää 10 metrin suojaetäisyys. Ottoalueen luoteisreunalla on ylitetty naapurikiinteistön raja pieneltä osin. Asialle on saatu naapurikiinteistön omistajan hyväksyntä, joka on esitetty hakemuksen täydentämisen yhteydessä.

Koska maa-ainestenottoa ja maisemointia ole voitu tehdä alkuperäisen maisemointisuunnitelman mukaisesti, on maisemoinnin uudelleen suunnittelua vaadittu alueen ennallistamiseksi.

Raimo Peltola on antanut toiminnalle vakuuden, joka on voimassa 31.12.2024 saakka.

Hakemus

Hakemuksella haetaan maisemoinnille jatkoaikaa 31.12.2024 saakka. Lisäksi haetaan muutosta lupamääräykseen, jonka mukaan ottoa ei saa ulottaa tasoa +125 alemmaksi, siten, että ottoa ei saa ulottaa tasoa +123 alemmaksi. Luiskakaltevuuden osalta haetaan muutosta siten, että luiskat saavat olla jyrkimmillään kaltevuudessa 1:2,5. Tällä vähennetään maisemoinnissa tarvittavan maa-aineksen määrää olennaisesti.

Ottamistoiminnan osalta hakemus koskee vain alueella olevan maa-aineksen (sora) leikkaamista ja siirtämistä toiseen paikkaan alueen sisällä haluttujen luiskakaltevuuksien saavuttamiseksi. Alueelta ei oteta maa-aineksia vietäväksi alueen ulkopuolelle.

Muutosta haetaan myös lupamääräykseen, jonka mukaan alueelle ei saa tuoda maa-aineksia muualta ilman valvontaviranomaisen suostumusta. Lisäksi haetaan muutosta vaatimukseen 10 metrin suojaetäisyydestä edellä mainitun naapuritilan osalta.

Maisemoimatta olevan alueen kokonaispinta-ala on 1,13 ha. Maisemointi on suunniteltu uudelleen huomioiden alueen palaaminen metsätalouskäyttöön. Maisemoinnin suunnittelussa on huomioitu myös alueen mahdollinen virkistyskäyttö, ja maisemointi on suunniteltu niin, että liikkuminen alueella olisi turvallista.

Ehdotus

Esittelijä

Kirsi Järvinen, ympäristösihteeri

Hollolan valvontajaosto antaa Raimo Peltolalle suostumuksensa poiketa kiinteistölle 98-411-29-0 myönnetyn maa-ainesluvan lupamääräyksistä siten, että maisemointi tulee suorittaa loppuun 31.12.2024 mennessä. Maisemointi tulee suorittaa hakemuksen ja sen liitteenä esitetyn maisemointisuunnitelman mukaisesti. Maisemointisuunnitelma-asemapiirros esitetty liitteenä. Jyrkimmät luiskat voidaan tehdä kaltevuuteen 1:2,5. Maisemoinnin etenemisestä tulee toimittaa valvontaviranomaiselle karttaesitys vuosittain maaliskuun loppuun mennessä.

Vakuuden on oltava voimassa vähintään siihen asti, kun maisemointi on suoritettu ja valvontaviranomainen on lopputarkastuksen myötä todennut maisemoinnin hyväksytyksi.

Maisemointia varten alueelle tuotavien ylijäämämaiden osalta asia ratkaistaan erillisessä ympäristölupamenettelyssä.

Perustelut

Oikeusohjeet

Maa-aineslain 16 §:n mukaan lupaviranomainen voi luvan voimassaoloaikana antaa päätöksellään suostumuksen poiketa vähäisesti lupapäätöksessä hyväksytystä ottamissuunnitelmasta tai annetuista lupamääräyksistä. Suostumuksen edellytyksenä on, että poikkeaminen ja sen laatu, ottaen huomioon lupaharkintaa koskevat säännökset ja määräykset, ei merkitse luvan olennaista muuttamista eikä vaikuta asianosaisen asemaan tai luonnonolosuhteisiin.

Maa-aineslain 11 §:n mukaan lupamääräyksiä voidaan antaa esimerkiksi ajasta, jonka kuluessa kyseisen pykälän nojalla määrätyt toimenpiteet on suoritettava.

Maa-ainesasetuksen 8 §:ssä todetaan, että maa-aineslain 12 §:n nojalla määrätyn vakuuden tulee olla voimassa siihen saakka, kunnes kaikki luvan tai sen määräysten edellyttämien toimenpiteiden toteutus on lopputarkastuksessa hyväksytty.

Yksityiskohtaiset perustelut

Edellä kuvatut lupamääräysten muutokset eivät merkitse luvan olennaista muuttamista eivätkä vaikuta asianosaisen asemaan tai luonnonolosuhteisiin. Maisemointia ei ole luvanhaltijasta riippumattomista syistä voitu toteuttaa alkuperäisen suunnitelman mukaisesti, joten se on suunniteltu uudelleen mahdollisimman tarkoituksenmukaiseksi alueen jatkokäyttöä ja turvallisuutta ajatellen.

Alueelta ei enää oteta maa-aineksia, ja maisemointityön aiheuttamat haitat lähialueen asutukselle jäävät vähäisiksi. Hieman alkuperäistä suunnitelmaa jyrkempi luiskakaltevuus osassa luiskista vähentää alueelle tuotavan maisemointimaan määrää olennaisesti, jolloin maa-ainesten kuljetuksesta aiheutuvat haitat jäävät vähäisemmiksi. Myös ulkopuolelta tuotaviin maa-aineksiin liittyvät mahdolliset riskit jäävät mahdollisimman vähäisiksi, kun maa-aineksia tuodaan vähemmän. Alueen topografia on luontaisesti jyrkkää.

Maa-ainesluvassa määrätyn alimman ottotason alittaminen ei aiheuta pohjaveden pilaantumisen vaaraa tai vaikuta muutoin luonnonolosuhteisiin, sillä suojakerrospaksuus on silti vähimmillään 8 metriä. Maa-ainesluvassa edellytetty 4 metrin etäisyys pohjaveden pintaan täyttyy koko alueella, vaikka luvan mukainen alin ottotaso on paikoin alitettu.

Hakija on laittanut hakemuksen vähäisestä lupamääräyksistä poikkeamisesta vireille maa-ainesluvan voimassaoloaikana.

Käsittelymaksu

Hollolan kunnan maa-ainestaksan (voimaan 1.4.2020) 2.9 §:n mukaan, mikäli ottamisluvan voimassaoloaikaa hakemuksesta jatketaan, peritään lupahakemukseen liittyvän ottamissuunnitelman tarkastamisesta vain kohdan 2.1. mukainen perusmaksu edellyttäen, että jatkoajan myöntäminen ei vaadi ko. suunnitelman muuttamista. Maksu peritään myös, mikäli maisemoinnille on myönnetty jatkoaikaa. Näin ollen tästä päätöksestä peritään edellä mainitun kohdan 2.1 mukainen perusmaksu, joka on 210 €.

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ja siitä määrättyyn maksuun haetaan muutosta hallintovalituksella Hämeenlinnan hallinto-oikeudelta. Muutoksenhakuohjeet päätöksen liitteenä.

Päätös

Hyväksyttiin

Valmistelija

  • Sameli Männistö, ympäristösihteeri, sameli.mannisto@hollola.fi

Perustelut

Ympäristöluvan muuttamista koskeva hakemus

Raimo Peltola hakee muutosta kiinteistölle 98-411-29-0 (Pelto-Eskola) myönnettyyn ympäristölupaan (Hollolan kunnan valvontajaosto 27.05.2020 § 19), joka koskee pilaantumattoman ylijäämämaan läjittämistä maa-ainestenottoalueen maisemointitarkoituksessa. Voimassa olevan luvan mukaan toiminta-alueelle saa tuoda maisemoinnissa käytettäväksi alueen ulkopuolelta enintään 4 900 tonnia maisemointiin soveltuvia pilaantumattomia maa-aineksia, kuten moreenia ja muita kivennäispainotteisia maa-aineksia. Ympäristölupaan haetaan muutosta siten, että alueelle voisi hyödyntää maa-aineksia maisemointitarkoituksessa yhteensä 13 750 tonnia. Luku sisältää jo alueelle viedyt noin 9 750 t ja hakijan ilmoittaman lisätarpeen 4000 t. 

Maisemoitava alue sijaitsee Kulonpalo-nimisellä (0409853) vedenhankintaan soveltuvalla pohjavesialueella, pohjaveden muodostumisalueen ulkopuolella.
 

Hakemuksen käsittely

Ympäristöluvan muutoshakemuksesta tiedotettiin Hollolan kunnan sähköisellä ilmoitustaululla 5.4. – 13.5.2024. Lisäksi lähialueen kiinteistönomistajat kuultiin erillisellä kirjeellä. Hakemuksesta annettiin kaksi lausuntoa. Muistutuksia tai mielipiteitä ei jätetty.

Ehdotus

Esittelijä

  • Sameli Männistö, ympäristösihteeri, sameli.mannisto@hollola.fi

Valvontajaosto on tutkinut asian ja päättää myöntää Raimo Peltolalle ympäristöluvan muutoksen osittain haetun mukaisesti ja liitteenä olevan lupa- asiakirjan mukaisesti. Ympäristöluvan muutos myönnetään siten, että alueelle voidaan jättää sinne jo viedyt 9 750 t pilaantumattomia maa-aineksia, mutta haetulle lisämäärälle (4000 t) ei myönnetä lupaa. 

Ehdotuksessa muutetuksi lupa-asiakirjaksi on muutettu voimassa olevan ympäristöluvan määräyksiä 1 (tuotavat maa-ainesmäärät) ja 14 (pohjaveden tarkkailu). Myös luvan kertoelma- ja perusteluosiota on päivitetty tarvittavilta osin.

Tämä päätös ja liitteenä oleva lupa-asiakirja korvaa Raimo Peltolan aikaisemman ympäristöluvan määräykset (Hollolan valvontajaosto 27.05.2020 § 19) kyseessä olevalle toiminnalle.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Päätös: Raimo Peltola, Hämeen ELY-keskus, Päijät-Hämeen ympäristöterveys; tieto päätöksestä: asianosaiset

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi. Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.
Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on lainvastainen (Laki oikeudenkäynnistä hallintoasioissa 13 §).

Valitusaika

Valitusaika on 30 päivää päätöksen tiedoksisaannista, sitä päivää lukuun ottamatta.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valitusasiakirjat toimittaa ensimmäisenä sen jälkeisenä pävänä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Päätöksen katsotaan tulleen viranomaisen tietoon kirjeen saapumispäivänä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen. Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä asiakirjasta katsotaan asianomaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana. Käytettäessä todisteellista sähköistä tiedoksiantoa päätös katsotaan annetun tiedoksi, kun asiakirja on noudettu viranomaisen osoittamalta palvelimelta, tietokannasta tai muusta tiedostosta.

Valitusviranomainen

Valitus toimitetaan suoraan Vaasan hallinto-oikeudelle.                                       

Postiosoite: PL 204, 65101 VAASA
Käyntiosoite: Korsholmanpuistikko 43, 4 krs, Vaasa
Sähköposti: vaasa.hao(at)oikeus.fi
Faksinumero: 029 564 2760
Puhelinnumero: 029 564 2780
Aukioloaika: maanantai-perjantai klo 8.00 - 16.15.

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet/#/

Valituksen muoto

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös)
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset)
  • vaatimusten perustelut
  • mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan. 

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat. 

Valitukseen on liitettävä:

  • valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen
  • selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta 
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Ajantasainen tieto oikeudenkäyntimaksuista löytyy Tuomioistuinlaitoksen sivustolta https://oikeus.fi/tuomioistuimet/fi/index/asiointijajulkisuus/maksut/oikeudenkayntimaksuthallinto-oikeudessa.html

Tuomioistuinmaksulakiin linkki https://finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2015/20151455

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjanotteita ja liitteitä voi pyytää Hollolan kunnan kirjaamosta.
Postiosoite: PL 66, 15871 HOLLOLA
Käyntiosoite: Tiilijärventie 7 F, Hollola
Sähköposti: kirjaamo(at)hollola.fi
Puhelinnumero: 044 780 1427
Kirjaamon aukioloajat: maanantai-perjantai klo 9.00-15.00