Kunnanhallitus, kokous 11.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 57 Valtuustoaloite - Esteetön kuntoliikuntapaikka Vähä-Tiilijärvelle

HOLDno-2023-952

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Annariina Keto, projektiasiantuntija, annariina.keto@hollola.fi

Perustelut

Hollolan Vihreät ry:n valtuutettu on tehnyt valtuustoaloitteen esteettömän kuntoliikuntapaikan rakentamisesta Vähä-Tiilijärvelle. Aloitteen tekijä on myöhemmin täydentänyt aloitettaan sähköpostilla. 

Hollolan Vähä-Tiilijärvi sijaitsee kuntakeskuksen läheisyydessä. Vähä-Tiilijärven kehittäminen on osa suurempaa kokonaisuutta, jota toteutetaan hyväksytyn Liikuntapaikkasuunnitelman kautta ja talousarviomerkinnöin. Vähä-Tiilijärven uimarannan alueella on voimassa 19.9.1975 lainvoiman saanut rakennuskaava, jossa alue on osoitettu uimalaitos tai -ranta-alueeksi. Vuoden 2024 kaavoitusohjelmassa alueelle on esitetty aloitettavaksi asemakaavan muutos. Asemakaavan muutoksen tavoitteena on osoittaa kaavalliset valmiudet keskeisen viheralueen ja uimarannan kehittämiselle. Liikuntapaikkasuunnitelman toimenpideohjelman toteutettavat toimenpiteet kirjataan vuosiksi eteenpäin, joiden mukaan suunnitellaan myös investoinnit ja mahdolliset hankehaut saatavilla olevien resurssien mukaisesti. 
 
Vähä-Tiilijärven uimarannan kokonaisuuteen kuuluu hoidettava uimaranta, kaksi laituria, kaksi uimakoppia ja avantouimareiden käyttämä rakennus, johon kuuluu myös erilliset wc-tilat esimerkiksi tapahtumissa hyödynnettäväksi. Lisäksi alueella on uimarantaan liittyvä viheralue, rantalentopallokenttä ja keinut. Hollola 4H pitää kahvilaa toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella. Esteettömyyteen on panostettu kulkureittien tasaisuudella ja leveydellä, sekä esteettömällä uimakopilla. Uimarannassa ei ole erikseen esteetöntä uimaan pääsyä. Esteettömäksi voidaan myös laskea kävelyreitti, jota kehitetään vaiheittain luontoreittien kehittämisen yhteydessä. Loppusyksyllä 2024 lisättiin tasaista, sorastettua kulkua noin 100 metriä ja rakennettiin uimarantaa vastapäätä tasainen ja tukeva laiturimallin rakenne, jotta luonnosta voi nauttia useampi ihminen turvallisesti.
 
Esteettömyyttä on tarkoitus lisätä kunnan virkistysalueilla ja esteettömät liikuntapaikat ovat osa tätä kokonaisuutta. Tulevia investointeja ja kohteita käsitellään Liikuntapaikkasuunnitelman sekä Luonnon virkistyskäytön kehittämissuunnitelman (2025) päivitysten yhteydessä riippuen kohteen sijainnista.

Ehdotus

Esittelijä

Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Vähä-Tiilijärven esteetön kuntoliikuntapaikka tullaan huomioimaan tulevaisuudessa liikuntapaikkasuunnitelman päivityksen yhteydessä.

Elinvoimaaliokunta hyväksyy esittelytekstissä kuvatun kunnanhallitukselle annettavan vastauksen valtuustoaloitteeseen. Valiokunta toteaa aloitteen osaltaan loppuun käsitellyksi ja lähettää vastuksensa edelleen kunnanhallitukselle tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Sauli Tiensuu, kuntatekniikan päällikkö, sauli.tiensuu@hollola.fi

Perustelut

Elinvoimavaliokunta on kokouksessaan 20.2.2024 käsitellyt valtuustoaloitteen esteettömän kuntoliikuntapaikan rakentamisesta Vähä-Tiilijärvelle (§18). Vähä-​Tiilijärven esteetön kuntoliikuntapaikka tullaan huomioimaan tulevaisuudessa liikuntapaikkasuunnitelman päivityksen yhteydessä. Elinvoimavaliokunta on hyväksynyt aloitteeseen annetun vastauksen ja todennut asian osaltaan loppuun käsitellyksi ja lähettänyt asian kunnanhallitukselle tiedoksi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus merkitsee vastauksen tiedoksi ja toteaa asian osaltaan loppuunkäsitellyksi. Vastaus aloitteeseen viedään valtuustolle tiedoksi, osana valtuustolle annettavaa aloitekoostetta.

Päätös

Merkittiin tiedoksi ja vastaus aloitteeseen viedään valtuustolle tiedoksi, osana valtuustolle annettavaa aloitekoostetta.

Tiedoksi

aloitteen tekijä, kuntatekniikan päällikkö, projektiasiantuntija

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.