Kunnanhallitus, kokous 11.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 56 KAS asunnot Oy/KAS kodit Oy lainatakauspäätöksen täsmennyspyyntö

HOLDno-2023-676

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Kunnanhallitus on käsitellyt KAS asunnot Oy:n lainatakausasiaa kokouksessaan 4.9.2023. Kunnanhallitus edellytti, että mahdollisen takauksen yhteydessä asetetut vastavakuudet tuodaan tiedoksi kunnanhallitukselle. Lisäksi kunnanhallitus totesi, että KAS asunnot Oy:n tulisi etsiä yhtiön sisäinen ratkaisu pitkäaikaisen rahoituksen järjestämiseksi siten, että mahdollisen takauksen voimassaolon jälkeen kunta ei enää olisi rahoitusjärjestelyissä osallisena. 

Ehdotus

Valtuusto päättää, että omavelkainen lainatakaus myönnetään KAS asunnot Oy:lle seuraavasti: 

Lainamäärä: 135 811,00 euroa, laina-aika: 10 vuotta,

Takausprovisio 0,5% lainamäärästä.

Takauksille on asetettava riittävät vastavakuudet. 
 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

Turkka Rantanen, hallinto- ja talousjohtaja, turkka.rantanen@hollola.fi

Perustelut

Hämeenkosken kunta on vuonna 2002 luovuttanut Kiinteistö Oy Hämeen Kosken Vuokratalojen osakkeet apporttina vastineeksi yhtiön uusista osakkeista. Tähän järjestelyyn liittyen Hämeenkosken kunta on antanut omavelkaisen takauksen KAS asunnoille vuonna 2013. Takauksen voimassaolo on päättynyt ja KAS asunnot Oy on pyytänyt kunnalta takauksen uudistamista, perustuen vuonna 2002 tehtyyn omistusjärjestelyyn ja siihen liittyvään teertiäärilainan ehtojenmukaisuuteen. Hallitus on käsitellyt asiaa kokouksessaan 4.9.2023 ja tehnyt asiasta esityksen valtuustolle.

Valtuusto päätti kokouksessaan 25.9.2023 §49 (lainvoimainen), että omavelkainen lainatakaus myönnetään KAS asunnot Oy:lle seuraavasti:

Lainamäärä: 135 811,00 euroa, laina-aika: 10 vuotta,

Takausprovisio 0,5% lainamäärästä.

Takauksille on asetettava riittävät vastavakuudet. 

KAS asunnot Oy on lähestynyt kuntaa valtuuston päätökseen liittyen ja esittänyt päätöksen täytäntöönpanoa seuraavin valtuuston päätöksen mukaisin ehdoin:

  • takausmäärä 135.811 euroa
  • takausaika 10 vuotta
  • takaukselle asetettavat vakuudet: liitteen (salainen, Julkisuuslaki 24§, kohta 20.) mukaisin panttikirjoin yhteistarvoltaan 150.450 euroa
  • takausprovisio 0,5% takausmäärälle

Päättäessään esityksestä valtuustolle, kunnanhallitus edellytti  tietoonsa saatettavaksi takaukselle asetettavat vastavakuudet.

Ehdotus

Esittelijä

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus merkitsee esitetyt vastavakuudet tietoonsa ja toteaa ne valtuuston päätöksen ehtojen mukaiseksi. Vakuuksien hyväksymisestä päättää hallintosäännön mukaan hallinto- ja talousjohtaja ja takausasiakirjat kunnan osalta allekirjoittaa kunnnajohtaja. 

Päätös

Hyväksyttiin päätösesityksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Turkka Rantanen, hallinto- ja talousjohtaja, turkka.rantanen@hollola.fi

Perustelut

Hollolan kunnan valtuusto on kokouksessaan 25.9.2023 §41 päättänyt myöntää omavelkaisen takauksen KAS Asunnot Oy:lle. Päätöksen täytäntöönpanovaiheessa nousi esille, että takauspäätöstä tulisi täsmentää päävelallisen, sekä joidenkin takausvastuukirjausten osalta.

Uudessa takauksessa muuttumattomia ovat seuraavat kohdat:

  • Lainamäärä: 135 811,00 euroa, laina-aika: 10 vuotta
  • Takausprovisio 0,5% lainamäärästä
  • Takauksille on asetettava riittävät vastavakuudet

Aikaisemman päätöksen mukainen takaus koski KAS Asunnot Oy:tä. Velallinen ja rahoituslaitos pyytävät täsmentämään, että velallinen on KAS kodit Oy ( Y-tunnus 1712916-9). Takauksen historiatiedossa esitetyt Hollolassa sijaitsevat 48 asuntoa ovat KAS kodit Oy:n omistuksessa.

Kuntalain 129 §:n 1 momentin mukaan kunnan myöntämä laina, takaus tai muu vakuus ei saa vaarantaa kunnan kykyä vastata sille laissa säädetyistä tehtävistä. Kunta ei saa myöntää lainaa, takausta tai muuta vakuutta, jos siihen sisältyy merkittävä taloudellinen riski. Kunnan edut tulee turvata riittävän kattavilla vastavakuuksilla.

KAS kodit Oy (entinen Kunta-aravat Oy) on toimittanut kunnalle tilinpäätöstiedot yhtiön toiminnan osalta vuosina 2018-2022. Tilinpäätöstietojen tarkastelu on esitetty alla olevassa taulussa:

  2018 2019 2020 2021 2022
Liikevaihto (tuhatta euroa) 33652 34035 35092 35684 36736
Liikevaihdon muutos, % -0,81% 1,10% 3,10% 1,70% 2,90%
Liiketulos (tuhatta euroa) 7521 8064 7803 7624 7401
Käyttökate-% 36,40% 36,20% 35,20% 34,30% 33,70%
Liikevoitto-% 23,69% 22,90% 22,00% 21,00% 19,80%
Tilikauden tulos (tuhatta euroa) 45 308 -203 -178 -173
Omavaraisuusaste % 34% 36% 38% 39% 40%
Henkilöstö 28 29 28 28 27

 

 

 

 

 

 

 

 

KAS kodit Oy:n taloudellinen asema ja takauksen suuruus huomioiden, takauksen antamisen ei katsota aiheuta Hollolan kunnalle merkittävää taloudellista riskiä tai vaaranna kunnan kykyä vastata laissa kunnalle säädetyistä tehtävistä.

Täsmennetty takauskirjaus sisältää ehdon, jonka mukaan: Takaus kattaa lainan pääoman lisäksi korot, viivästyskorot, kulut sekä muut mahdolliset lainan liitännäiskustannukset. Kyseinen ehto on tavanomainen omavelkaiseen takaukseen liittyvä kirjaus ja siksi sen kirjaaminen uuteen päätökseen on perusteltavissa.

Täsmennetty takauskirjaus sisältää ehdon, jonka mukaan: Takaus on täysimääräisenä voimassa niin kauan, kunnes kaikki päävelkasitoumuksen mukaiset velallisen vastuut ovat lopullisesti ja peruuttamattomasti maksettu luotonantajalle takaisin. Kyseinen ehto on tavanomainen omavelkaiseen takaukseen liittyvä kirjaus ja siksi sen kirjaaminen uuteen päätökseen on perusteltavissa. Ehdossa käytetty määritelmä päävelkasitoumus voidaan selventää seuraavasti. Kun velasta annetaan takaus, mukana on kolme osapuolta, velkoja, velallinen ja takaaja. Heillä ei ole yhteistä sopimusta, vaan muodostuu kolme toisiinsa liittyvää oikeussuhdetta. Velallinen on velkaa velkojalle eli heidän välillään on velkasuhde. Velkojan ja takaajan välinen oikeussuhde on takaussuhde, joka perustuu takaajan antamaan takaukseen. Velallisen ja takaajan välillä ei ole oikeustointa, mutta velallinen on yleensä joutunut hankkimaan takaajan. Jos takaaja joutuu maksamaan velallisen velan tai osan siitä, takaajasta tulee takaajan takautumisoikeuden johdosta velallisen velkoja. Koska kaikki lähtee velallisen velasta velkojalle, sen nimittämistä päävelaksi on perusteltua. Ilman päävelkaa ei voi olla takausta eikä takaussuhdetta.

Kyseisten kohteiden rahoitusjärjestely on ollut voimassa jo pitkään ja siksi on toivottavaa, että yhtiö löytäisi sisäisen järjestelyn, joka ei edellyttäisi kunnan osallistumista nyt esitettävän takauksen päättyessä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus keskeyttää valtuuston päätöksen §41 25.9.2023 täytäntöönpanon ja esittää valtuustolle:

Valtuusto päättää kumota päätöksensä §41 25.9.2023 § KAS asunnot Oy lainatakaus

ja

valtuusto päättää, että omavelkainen lainatakaus myönnetään KAS Kodit Oy:lle seuraavasti: 

  • Lainamäärä (päävelkasitoumus): 135 811,00 euroa, laina-aika: 10 vuotta,
  • Takausprovisio 0,5% lainamäärästä.
  • Takaus kattaa lainan pääoman lisäksi korot, viivästyskorot, kulut sekä muut mahdolliset lainan liitännäiskustannukset.
  • Takaus on täysimääräisenä voimassa niin kauan, kunnes kaikki päävelkasitoumuksen mukaiset velallisen vastuut ovat lopullisesti ja peruuttamattomasti maksettu luotonantajalle takaisin. 
  • Takauksille on asetettava riittävät vastavakuudet. 

 

Lisäksi kunnanhallitus edellyttää, että asetetut vastavakuudet tuodaan tiedoksi kunnanhallitukselle. 

Kunnanhallitus toteaa, että KAS asunnot Oy:n tulisi etsiä yhtiön sisäinen ratkaisu pitkäaikaisen rahoituksen järjestämiseksi siten, että mahdollisen takauksen voimassaolon jälkeen kunta ei enää olisi rahoitusjärjestelyissä osallisena. 

 

Päätös

Hyväksyttiin päätösesityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Asianosainen: KAS kodit Oy   Tiedoksi: talouspalvelut, talouspäällikkö, hallinto- ja talousjohtaja

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.