Kunnanhallitus, kokous 8.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 119 Koha-Suomi Oy osake

HOLDno-2023-363

Valmistelija

  • Lassi Puodinketo, vapaa-aikapäällikkö, lassi.puodinketo@hollola.fi
  • Kati Salminen, osastonjohtaja, kati.salminen@hollola.fi

Perustelut

Lastu-kirjastokimppaan kuuluvat Päijät-Hämeen kunnat Asikkala, Hartola, Heinola, Hollola, Kärkölä, Lahti, Orimattila, Padasjoki ja Sysmä. Kimpalla on yhteinen kirjastojärjestelmä, asiakasrekisteri sekä kokoelmatietokanta.

Lastu-kimpassa on tällä hetkellä käytössä Axiell Finland Oy:n kirjastojärjestelmä Axiell Aurora, joka on tulossa tiensä päähän. Se on ollut markkinoilla jo yli 10 vuotta, ja sen käyttöliittymä on toteutettu Silverlight-teknologialla, jonka tuki on päättynyt lokakuussa 2021. Silverlight-version kehitys on lopetettu, eikä Axiellilla ole ollut tarjota ominaisuuksiltaan ja toimivuudeltaan vastaavaa järjestelmää tilalle. Silverlight-teknologia ei ole enää tuen päättymisen jälkeen saanut mitään päivityksiä eikä tule saamaan edes kriittisiä tietoturvapäivityksiä, vaikka tietoturva-aukkoja löytyisi. Lastu-kirjastojen yhteinen näkemys on, että nykyisen Aurora-järjestelmän riippuvuus Silverlight-teknologiasta on vakava riski ja asukkaiden tietosuojan varmistamiseksi järjestelmän vaihto on välttämätöntä. Koha on avoimen lähdekoodin kirjastojärjestelmä, jonka Suomessa tarjottavia tukipalveluja varten on vuonna 2016 perustettu kirjastojärjestelmää käyttävien kuntien omistama, voittoa tavoittelematon yhtiö Koha-Suomi Oy. Yhtiön osakkaina ovat kaikki Kohaa kirjastopalveluissaan käyttävät suomalaiset kunnat. Koha-Suomi Oy tuottaa kirjastojärjestelmäpalvelut osakaskunnille SaaS-palveluna.Koha-kirjastojärjestelmä on käytössä yli 110 kaupungissa ja kunnassa Suomessa.

 Markkinatilanne

Suomen markkinoilla toimii tällä hetkellä käytännössä yksi kaupallinen toimija, Axiell Finland Oy, joka vastaa tällä hetkellä Lastu-kimpassa käytössä olevasta Aurora-kirjastojärjestelmästä. He ovat lanseeraamassa Suomen markkinoille Quria-kirjastojärjestelmää, joka on otettu ensimmäisen kerran käyttöön Norjassa vuonna 2018. Vaasan kaupunginkirjasto on ottamassa järjestelmää käyttöön ensimmäisenä Suomessa, mutta projekti on viivästynyt kesälle 2023. Vaihtoehto kaupalliselle toimijalle on avoimeen lähdekoodiin perustuva Koha-kirjastojärjestelmä. Koha on ns. jatkuvasti kehittyvä järjestelmä, eivätkä versionvaihdokset aiheuta erillisiä maksuja.

Kohaan siirtyminen

Koha-kirjastojärjestelmän käyttöönotto ei vaadi kilpailutuksen järjestämistä, vaan hankinta tapahtuu ns. "in-house"-menettelyn kautta. Tämä ratkaisu on viety Axiellin toimesta vuonna 2018 markkinaoikeuteen, joka katsoi hankintamenettelyn olevan hankintalain mukainen. Tapaus löytyy tunnisteella MAO:559/18.

Käytännössä hankintaprosessi toteutuu siten, että kunnat ilmoittavat Koha-Suomi Oy:lle halukkuudestaan liittyä mukaan Koha-Suomeen, jonka hallitus tekee päätöksen antaa mahdollisuuden ostaa osakkeitaan kunnan asukasluvun mukaisesti. Koha-Suomi Oy tarjoaa tukipalveluita vain jäsenilleen eli osakkailleen. Kun kunnat ovat osakkaita, aloitetaan käyttöönottoprosessi yhdessä Koha-Suomen kanssa. Käyttöönotossa menee noin vuosi.

Koha-kirjastoille on hankittu yhteinen konesali, johon myös Lastu-kimpan sovelluspalvelin ja tietokantapalvelin tultaisiin sijoittamaan. Konesalipalveluista järjestettiin kilpailutus, jonka voitti joensuulainen Bittiguru Oy. Palvelinsali sijaitsee Suomessa.

Kustannukset

Jotta kunta pääsee Koha-Suomen jäseneksi, on osakkeita hankittava asukasluvun edellyttämä määrä 0,15 €/asukas. Hollolan hinta on n. 3441,45  €. Kustannukset eivät merkittävästi poikkea toisistaan eri järjestelmien välillä, kun otetaan huomioon kaikki järjestelmistä aiheutuvat kulut. Koha nähdään jatkuvasti kehittyvänä järjestelmänä pitkäaikaisena ratkaisuna, josta ei aiheudu tulevina vuosina maksuja järjestelmänvaihdosta.

Tavoiteaikataulu on, että Koha olisi käytössä Lastu-kimpassa syksyllä 2024.

Hallintosäännön mukaisesti aineettoman käyttöomaisuuden (arvopaperit) ostoa koskeva päätösvalta on kunnanhallituksella.

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus päättää hankkia Koha-Suomi Oy:n osakkeita asukasluvun edellyttämän määrän hintaan 0,15 eur/asukas. Yhteensä n. 3441,45 €.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Koha-Suomi Oy, Vapaa-aikapäällikkö, Osastonjohtaja, tietohallintopäällikkö, talouspalvelut, talouspäällikkö.

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen. Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Hollolan kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Hollolan kunta.

Hollolan kunta / Kirjaamo
Postiosoite: PL 66, 15871 Hollola
Käyntiosoite: Tiilijärventie 7 F, 15870 Hollola
Sähköposti: kirjaamo(at)hollola.fi
Puhelinnumero: 044 780 1427

Kirjaamon aukioloajat: maanantai-perjantai klo 9.00-15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon vaaditaan oikaisua
  • miten päätöstä vaaditaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite, puhelinnumero ja muut asian hoitamiseksi tarvittavat yhteystiedot. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Hollolan kunnan kirjaamosta.