Kunnanhallitus, kokous 8.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 107 Hälvälän koulun asemakaavahankkeen vireilletulo

HOLDno-2023-328

Valmistelija

  • Pentti Klemetti, kaavoitusarkkitehti, pentti.klemetti@hollola.fi

Perustelut

Hollolan kunnanvaltuusto on perusopetuksen palveluverkon muutosta koskevalla päätöksellään 6§  17.2. 2020 päättänyt lakkauttaa Hälvälän koulun. Koulutoiminta koulurakennuksessa päättyy toukokuussa 2023 ja koulurakennus on jäämässä kunnan ylläpidettäväksi ilman käyttäjää. Kiinteistö tarvitsee sellaista kaavallista kehittämistä, joka tukee kunnan tavoitetta myydä kunnalle tarpeettomaksi käynyt kiinteistö. Asian viipyminen aiheuttaisi kunnalle kasvavia kiinteistön ylläpitokustannuksia.

Hälvälän koulun kiinteistössä ei ole asemakaavaa v 2023. Alueella vaikuttaa Hollolan strateginen yleiskaava 2017. Hollolan kunnan alueen rakennusinventoinneissa v 2005 koulurakennus on arvotettu luokkaan K1 eli säilytettävä kohde. Strategisessa yleiskaava 2021:ssa (ei vielä huhtikuussa 2023 lainvoimainen) koulurakennus on arvotettu mahdolliseksi rakennusperintökohteeksi, jonka kulttuurihistorialliset arvot tulee selvittää ennen merkittäviin muutos-, korjaus- tai laajennustoimenpiteisiin ryhtymistä.

Kehitys- ja kaavoituspalvelut on teettänyt Hälvälän koulun rakennushistoriaselvityksen maaliskuussa 2023. Selvityksen mukaan Hälvälän koulun päärakennus on kohtalaisesti säilynyt. Julkisivut ovat säilyneet paremmin, mutta sisätilat on muutettu täysin. Vanhalla Hälvälän koulun päärakennuksella on asiantuntijan mukaan rakennustaiteellista, paikallishistoriallista ja taajamakuvallista arvoa, jotka pitäisi huomioida käyttötarkoituksen muutosta varten laadittavassa asemakaavassa. Koulukiinteistön muilla uudemmilla rakennuksilla on vain käyttöarvoa.

Koulun lähistöllä on kunnan maanomistusta sen verran, että koulukiinteistön asemakaavoituksen yhteydessä olisi mahdollista kaavoittaa myyntiin muutamia pientalo- tai rivitalotontteja, jotka osaltaan tukevat kunnan väestö- ja tontinmyyntitavoitteita. Välittömästi koulun vieressä sijaitsevien yksityisten asuinkiinteistöjen osalta laadittaisiin niiden nykytilanteen toteava asemakaava. Jos kaavoitusaloite tulee kunnalta, yksityisiltä omakotitalouksilta ei peritä kaavoituskustannuksia.

Asemakaavaa tarvitaan tyhjentyvän koulukiinteistön myynnin edistämiseksi. Asemakaavalla voidaan osoittaa uusi mahdollisimman väljästi määritelty käyttötarkoitus lähinnä yritystoimintaan sekä sellaista lisärakennusoikeutta, joka tukisi uuden käyttötarkoituksen löytymistä. Jos kiinteistöstä kiinnostunut löytyisi jo kaavaprosessin aikana, häntä pyrittäisiin kuulemaan ja kaavasuunnitelmaa kehittämään kaavaprosessin yhteydessä mahdollisten kuulemismenettelyjen puitteissa.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

 Kunnanhallitus päättää käynnistää Hälvälän koulun kiinteistön ja lähiympäristön asemakaavahankkeen.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti siten, että pöytäkirjan liitteeksi liitetään asemakaavarajaus-kartta.

Merk. Asiantuntijana kuultavana kaavoitusarkkitehti Pentti Klemetti ja elinvoimajohtaja Heli Randell.

Tiedoksi

Elinvoiman palvelualue elinvoimajohtaja Heli Randell, kehitys- ja kaavoituspäällikkö Ilkka Korhonen, kaavoitusarkkitehti Pentti Klemetti. Hollolan tilapalvelut oy, toimitusjohtaja Reijo Reponen

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen. Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Hollolan kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Hollolan kunta.

Hollolan kunta / Kirjaamo
Postiosoite: PL 66, 15871 Hollola
Käyntiosoite: Tiilijärventie 7 F, 15870 Hollola
Sähköposti: kirjaamo(at)hollola.fi
Puhelinnumero: 044 780 1427

Kirjaamon aukioloajat: maanantai-perjantai klo 9.00-15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon vaaditaan oikaisua
  • miten päätöstä vaaditaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite, puhelinnumero ja muut asian hoitamiseksi tarvittavat yhteystiedot. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Hollolan kunnan kirjaamosta.