Kunnanhallitus, kokous 17.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 85 Hallintosääntö 2023

HOLDno-2023-104

Valmistelija

  • Katja Kneckt, hallintolakimies, katja.kneckt@hollola.fi

Perustelut

Hallintosääntöä uudistettiin viimeksi valtuuston päätöksellä 12.12.2022. Hallintosääntöä päivitetään vastaamaan organisaation ja lainsäädännön muutoksiin.

Laki Euroopan unionin ja kansallisen oikeuden rikkomisesta ilmoittavien henkilöiden suojelusta hyväksyttiin joulukuussa ja tuli voimaan 1.1.2023. Kansallisella lailla täytäntöönpannaan EU:n ilmoittajansuojeludirektiivi (2019/1937), eli ns. whistleblower-direktiivi. Lainsäädännön tarkoituksena on varmistaa, että henkilö, joka työnsä yhteydessä havaitsee tai epäilee yleisen edun vastaista toimintaa säädöksessä määritellyillä EU:n tai kansallisen oikeuden aloilla, voi ilmoittaa asiasta turvallisesti. Ilmoittamisen tulisi olla mahdollista kirjallisesti tai suullisesti. Kuntaliiton ohjeistuksen mukaan "Ilmoituksia voidaan ottaa vastaan esimerkiksi postitse, verkkosivulla tai puhelimessa. Yksinkertaisimmillaan ilmoittaminen voisi tapahtua esimerkiksi toimittamalla ilmoitukset kirjallisesti perinteiseen palautelaatikkoon."

Ilmoittajansuojelulain mukaisen sisäisen ilmoittamisen kanavan ilmoitusten käsittelijät ja ilmoitusten todenperäisyyden selvittämisessä tarvittavat asiantuntijat tulee ilmoittajansuojelulain mukaan nimetä. Koska ilmoittajansuojelulaki on astunut jo voimaan, esitetään nyt hallintosääntöön kirjattavaksi toimivalta tätä tarkoitusta varten. Hallintosääntöön on kirjattu erikseen eräiden kunnalle annettujen, lakiin perustuvien erityisvastuutoimenpiteiden huolehtiminen nimeämällä vastuuhenkilö. Tähän asiakohtaan (§6) esitetään lisättäväksi kohdaksi 15 toimivalta nimetä ilmoittajansuojelulain tarkoittamat käsittelijät ja asiantuntijat, kuten liitteessä esitetään.

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus päättää esittää valtuustolle, että hallintosääntöön tehdään liitteen mukainen lisäys. 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.