Kunnanhallitus, kokous 17.3.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 63 Vesihuollon kehittämissuunnitelma 2025

HOLDno-2020-29

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Riikka Johansson, vesihuoltopäällikkö, riikka.johansson@hollola.fi

Perustelut

Kunnan tehtävänä on vesihuoltolain 5 §:n mukaan vesihuollon kehittäminen yhdyskuntakehitystä vastaavasti koko alueellaan. Kunnan tulee tehdä yhteistyötä vesihuollon kehittämisessä alueensa vesihuoltolaitosten sekä muiden kuntien kanssa.

Vesihuollon kehittämissuunnitelman laatiminen on nykyään vapaaehtoista, jolloin se voi olla vapaamuotoisempi ja palvella juuri kunkin kunnan omia tarpeita. Edellinen Hollolan vesihuollon kehittämissuunnitelman päivitys hyväksyttiin vuonna 2020. Myös nyt tehty päivitys on kunnan omana työnä tehty tiivis yhteenveto vesihuollon nykytilanteesta, toteuma vuoden 2020 tilanteesta sekä kunnan tavoitteista ja vesihuollon kehittämistarpeista sisältäen vedenhankinnan ja varautumisen, hallinnon ja talouden, vesihuollon toiminta-alueen päivittämisen, vesihuoltoverkostojen laajentamisen ja haja-asutuksen vesihuollon.

Vesihuollon kehittämissuunnitelman luonnosta on työvaiheessa käsitelty kunnan sisäisesti terveyden- ja ympäristönsuojelun, kaavoituksen ja maankäytön, rakennusvalvonnalta ja kuntatekniikan edustajien kanssa sekä pyydetty kommentteja Lahti Aqua Oy:lta. Saatujen kommenttien perusteella suunnitelmaluonnosta on täydennetty.

Suunnitelmaa täydennetään vuoden 2024 tunnusluvuilla, kun ne ovat käytettävissä.

Kehittämissuunnitelman luonnos asetetaan yleisesti nähtäville ja siitä pyydetään lausunnot ELY-keskukselta, terveydensuojelu- ja pelastusviranomaisilta. Myös muut sidosryhmät ja kuntalaiset voivat antaa luonnoksesta kirjallisia muistutuksia ja huomioita.

Ehdotus

Esittelijä

Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Elinvoimavaliokunta asettaa Hollolan vesihuollon kehittämissuunnitelman luonnoksen yleisesti nähtäville. Jos nähtävinäoloajan jälkeen suunnitelmaan ei tule oleellisia muutoksia, elinvoimavaliokunta esittää vesihuollon kehittämissuunnitelman päivityksen kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle hyväksyttäväksi edellä esitetyn ja liitteen mukaisesti.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaan.

Merk. asiantuntijana kokouksessa vesihuoltopäällikkö Riikka Johansson.

Valmistelija

  • Riikka Johansson, vesihuoltopäällikkö, riikka.johansson@hollola.fi

Perustelut

Kunnan tehtävänä on vesihuoltolain 5 §:n mukaan vesihuollon kehittäminen yhdyskuntakehitystä vastaavasti koko alueellaan. Vesihuollon kehittämissuunnitelman laatiminen on nykyään vapaaehtoista, jolloin se voi olla vapaamuotoisempi ja palvella juuri kunkin kunnan omia tarpeita. Edellinen Hollolan vesihuollon kehittämissuunnitelman päivitys hyväksyttiin vuonna 2020. Myös nyt tehty päivitys on kunnan omana työnä tehty tiivis yhteenveto vesihuollon nykytilanteesta, toteuma vuoden 2020 tilanteesta sekä kunnan tavoitteista ja vesihuollon kehittämistarpeista.

Vesihuollon kehittämissuunnitelman luonnos on ollut yleisesti nähtävillä sekä lausuttavana. Suunnitelmaan on tehty tämän jälkeen yksityiskohtien tarkennuksia ja joitakin korostuksia. Oleellisia muutostarpeita ei kuitenkaan ole tullut.

Kuultavana kokouksessa vesihuoltopäällikkö Johansson.

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Esitys valtuustolle:

Valtuusto hyväksyy vesihuollon kehittämissuunnitelman päivityksen liitteen mukaisesti.

Päätös

Esitys valtuustolle: Valtuusto hyväksyy vesihuollon kehittämissuunnitelman päivityksen liitteen mukaisesti. Kuitenkin siten, että vuosikustannusarvio ei sido päätöksentekoa.

Merk. Kuultavana asiantuntijana vesihuoltopäällikkö Johansson.

Tiedoksi

vesihuoltopäällikkö

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.