Työllisyyslautakunta, kokous 21.1.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 4 Palkkatukilinjaukset 2025

HOLDno-2025-33

Valmistelija

  • Anne Tapaila, työllisyysaluejohtaja, anne.tapaila@hollola.fi

Perustelut

Palkkatuki on työttömän työnhakijan työllistymisen edistämiseksi tarkoitettu harkinnanvarainen tuki, jonka työvoimaviranomainen voi myöntää työnantajalle palkkakustannuksiin. Palkkatuella tuetun työn tarkoituksena on edistää työttömän työnhakijan työllistymistä avoimille työmarkkinoille parantamalla hänen ammatillista osaamistaan. Palkkatuella edistetään myös alentuneesti työkykyisen sekä 60 vuotta täyttäneen pitkään työttömänä olleen mahdollisuuksia saada työtä ja osallistua työelämään.

Työvoimaviranomainen voi palkkatukea myöntäessään asettaa tuen saamiselle työnhakijan ja tuen tarkoituksen toteuttamisen kannalta tarpeellisia ehtoja.

Palkkatuki on rahallinen korvaus työantajalle siitä, että työnantaja voi joutua käyttämään tavallista enemmän aikaa työntekijän työnohjaukseen työllistettävän vähäisen työkokemuksen, vanhentuneen osaamisen tai esimerkiksi vamman tai sairauden vuoksi.

Palkkatukea voidaan myöntää niin toistaiseksi voimassa olevaan kuin määräaikaiseenkin työsuhteeseen sekä oppisopimuskoulutukseen. Palkkatukea voidaan myöntää myös osa-aikaiseen työsuhteeseen, jos työvoimaviranomainen pitää osa-aikatyötä tarkoituksenmukaisena, ja sen nähdään edistävän henkilön mahdollisuuksia päästä työmarkkinoille. Tämä saattaa olla perusteltua esimerkiksi, jos on kyse osatyökykyisen työllistymisestä.

Palkkatuen myöntämisen perusteista säädetään laissa Laki työvoimapalveluiden järjestämisestä 23.3.2023/380.

Hallituksen linjauksen mukaisesti palkkatuen myöntämisen ehtoja  on muutettu 1.1.2025 alkaen kohdistumaan yksityiselle sektorille työllistymisen edistämiseksi. Useissa palkkatuen vaikuttavuutta arvioineissa tutkimuksissa on havaittu, että yksityisen sektorin työnantajalle myönnetyllä palkkatuella on positiivisia vaikutuksia työllistetyn työssäoloon ja tuloihin palkkatukijakson jälkeen. Näin ollen muutoksella kohdennetaan palkkatukea tilanteisiin, joilla on havaittu positiivisia työllisyysvaikutuksia. Lakimuutokset työssäoloehdon kertymiseen vaikuttavat myös omalta osaltaan palkkatuella työllistämisen mielekkyyteen kuntien haastavan talouden tilanteen näkökulmasta.

Päijät-Hämeen työllisyysalueella palkkatukea kohdistetaan käyttösuunnitelman rajoissa, erityisesti tukemaan ammatillisen osaamisen parantamista ja oppisopimuksella koulutettaviin vakituiseen työsuhteeseen työllistettäviin henkilöihin. Näin turvataan osaavan työvoiman saatavuus, ja tuki kohdistuu selkeästi työllistymiseen. Päijät-Hämeen työllisyysalue kannustaa alueensa kuntia kohdistamaan suoraan yhdistyksille tukea palkkatuen sijaan, jotta nämä voivat jatkaa kuntalaisten aktivoimista tarjoamalla ensimmäisiä tuettuja askeleita kohti avoimia työmarkkinoita. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Anne Tapaila, työllisyysaluejohtaja, anne.tapaila@hollola.fi

Työllisyyslautakunta päättää, että palkkatukea myönnetään Päijät-Hämeen Työllisyysalueella harkinnanvaraisesti käyttösuunnitelman puitteissa kuntakohtaisesti, liitteenä olevan taulukon mukaisesti noudattaen Laki työvoimapalveluiden järjestämisestä 23.3.2023/380 laissa säädettyjä ehtoja (Liite 1 Palkkatukilinjaus 2025).

Päätös

§ 4 Päätösehdotus hyväksyttiin.
Merk. kokouksessa asiantuntijana Eero Häyrinen.

Tiedoksi

Tiedoksi: jäsenkunnat, elinvoimajohtaja , palvelupäällikkö Häyrinen, talouspalvelut@hollola.fi ,talouspäällikkö

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen. Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Hollolan kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Hollolan kunta.

Hollolan kunta / Kirjaamo
Postiosoite: PL 66, 15871 Hollola
Käyntiosoite: Tiilijärventie 7 F, 15870 Hollola
Sähköposti: kirjaamo(at)hollola.fi
Puhelinnumero: 044 780 1427

Kirjaamon aukioloajat: maanantai-perjantai klo 9.00-15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite, puhelinnumero ja muut asian hoitamiseksi tarvittavat yhteystiedot. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Hollolan kunnan kirjaamosta.