Perustelut
Vastuu työnhakijoille ja yrityksille ja muille työnantajille tarjottavista työvoimapalveluista siirretään valtiolta pääosin kuntien vastuulle 1.1.2025. Turun seudulla on muodostettu työvoimapalveluiden järjestämisen yhteistoiminta-alue. Turun työllisyysalueen vastuukuntana toimii Turun kaupunki.
Merenkulkualan työnvälityksen kysyntä on valtakunnallisesti keskittynyt rannikkoseudun kaupunkeihin ja kuntiin, erityisesti Varsinais-Suomen alueelle. Päijät-Hämeen työllisyysalueella kysyntä on vähäistä. Valtakunnallisesti on sovittu, että yksi työllisyysalue järjestää keskitetysti merenkulkualan työvälityksen. Luontevinta se on Turun kaupungille.
Turun kaupunki ja Päijät-Hämeen työllisyysalue sopivat työnvälityspalvelujen tarjoamisesta merenkulkualan työnhakija- ja työnantaja-asiakkaille sopimuksen mukaisesti, joka perustuu Turun Työllisyysaluelautakunnan tekemään päätökseen 11.12.2024 § 7. Sopimuksesta on tehty työllisyysaluejohtajan viranhaltijapäätös § 20, hallintosäännön § 18 perusteella, 30.12.2024
Työvoimapalvelujen järjestämisestä annetussa laissa (380/2023) säädetään kuntien järjestämisvastuulle kuuluvista julkisista työvoimapalveluista ja niihin liittyvistä tehtävistä. Järjestämisvastuu säilyy tästä sopimuksesta huolimatta Päijät-Hämeen työllisyysalueelle, jonka asiakkuuteen asiakas kuuluu.
Sopimus koskee merenkulkualan työnvälityspalvelun hankkimista ja tarkoituksena on sopia kustannusten jakamisesta ja laskuttamisesta.
Palvelu sisältää työnvälitystä avoimeen työpaikkaan tehtävällä ehdokashaulla asiakastietojärjestelmässä sekä muiden kanavien kautta. Lisäksi palvelu sisältää neuvontaa merenkulkualasta, työmarkkinatilanteesta, työnhakijoiden ammattipätevyyksistä ja ohjausta niiden päivittämisessä, jotta työllistyminen olisi todennäköisempää. Turun työllisyysalue tulee hankkimaan tarpeen mukaan merenkulkualan pätevöitymiskoulutuksia, joihin asiakkaita voidaan ohjata. Työvoimakoulutuksiin tai merenkulkualan valmennuksiin osallistuminen laskutetaan erikseen Päijät-Hämeen työllisyysalueelta työvoimakoulutusten laskuttamisesta yhteisesti sovittavalla tavalla.
Palvelun kiinteä vuosilaskutus on 500€/ työllisyysalue. Laskutus käytön perusteella muodostuu seuraavasti:
•Alueelle lasketaan maksuosuus, joka on alueen asiakasmäärän osuus kaikista työllisyysalueisiin kuuluvista asiakkaista
•Jos alueen maksuosuuden ja jäännöskulujen tulo < perusmaksu, peritään vain perusmaksu
•Jäljelle jäävä jaettava kustannus = kokonaiskustannus, josta on vähennetty vain perusmaksun maksavilta alueilta laskutettava summa
•Muussa tapauksessa alueelle lasketaan suhteellinen maksuosuus, joka on alueen asiakasmäärän osuus perusmaksun ylittävien alueiden yhteenlasketusta asiakasmäärästä
•Alueelta laskutettava summa on tällöin suhteellisen maksuosuuden ja jäljelle jäävän jaettavan kustannuksen tulo.
Päijät-Hämeen työllisyysalueen alustava maksuosuus on 0,72%, joka on n 890€/ vuosi.
Työllisyysaluejohtaja on tehnyt asiasta viranhaltijapäätöksen 30.12.2024 § 20.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Anne Tapaila, työllisyysaluejohtaja, anne.tapaila@hollola.fi
Työllisyyslautakunta merkitsee tiedokseen viranhaltijapäätöksen 30.12.2024 sopimuksen merenkulkualan työnvälityksestä tiedokseen.