Perustelut
Valtuusto linjasi 17.2.2020 § 6 palveluverkkopäätöksessään mm. Hälvälän ja Tiilikankaan koulujen lakkauttamisesta. Päätöksen taustalla vaikuttivat paitsi taloudelliset haasteet ja koulujen laajamittaiset investointitarpeet, ikäluokkien pieneneminen sekä lähietäisyydellä sijaitsevat uudet kouluinvestoinnit. Hälvälän koulun oppilaat siirtyivät Tiilikankaan kouluun 1.8.2023. Koulun alkuperäinen päättymisaika oli vuotta aikaisemmin.
Sivistys- ja hyvinvointivaliokunnalle on esitelty 9.10.2024 Tiilikankaan oppilaiden sijoittumisen suunnitelmaa ja siihen liittyviä muutostarpeita. Tiilikankaan koulun päättymisen valmistelu on ollut osa kaikkien Hollolan koulujen tulevan lukuvuoden suunnittelua. Muutoksessa mukana on uudet koulutulokkaat, uuteen kouluun siirtyvät nykyiset neljäs- ja kuudesluokkalaiset. Kaikkien koulujen osalta lukuvuotta 2025-2026 rakennetaan sivistys- ja hyvinvointivaliokunnan 9.10.2024 § 119 päättämän oppilaaksiottamisen periaatteiden mukaisesti.
Palveluverkon muutokseen Tiilikankaan osalta toteutuksesta riippuen muutostöitä tarvittaisiin joko Heinsuon koulussa tai molemmissa kouluissa. Viranhaltijoiden valmistelussa on haluttu tasapainottaa kuntakeskuksen oppilasmääriä pedagogisesti tarkoituksenmukaisiin opetusryhmiin ja oppimisympäristöihin. Valmistelun aikana on käyty läpi erilaiset toteutustavat kummankin koulun osalta sekä arvioitu niiden vaikutuksia koulun nykyiseen toimintaympäristöön oppilaiden ja henkilöstön osalta. Valmistelun tiedottamisen osalta olemme pystyneet tiedottamaan valmisteluun vaikuttavista asioista ja vaikutuksista, mutta emme ole voineet viestinnässä ennakoida lopullisia päätöksiä. Tiilikankaan koulun perusopetuksen oppilaat ja eskarit sijoittuvat päätettävien linjausten mukaisesti kuntakeskuksen kouluihin, joiden vaihtoehtoisten tilajärjestelyiden suunnittelu on vaatinut paljon työtä.
Sivistys- ja hyvinvointivaliokunnan päätöksen tekoon tuodaan kaksi vaihtoehtoa, joilla kummallakin pystytään toteuttamaan Tiilikankaan koulun lakkautus vuonna 2025. Vaihtoehtojen vaikutuksia on arvioitu lyhyellä ja pitkällä aikavälillä oppilaiden ja henkilöstön osalta. Sivistys- ja hyvinvointivaliokunta on käynyt keskusteluita päätöksen linjauksista, mutta näitä ei ole kirjattu pöytäkirjoihin. Kahden vaihtoehdon kautta tuodaan esille valmistelun erilaisia näkökulmia ja niiden vaikutuksia. Valmistelu Tiilikankaan oppilaiden sijoittumisesta on koskenut koko ajan kahta kuntakeskuksen koulua. Tiilikankaan alakoulun erityisluokkien sijoittumisessa noudatetaan yleisopetuksen oppilaiden sijoittumisratkaisua.
Tiilikankaan perusopetuksen oppilaiden ja eskareiden sijoittumisessa Salpakankaan koululle joudutaan siirtämään musiikkiluokkien ryhmiä Heinsuon koululle sekä vähentämään Salpakankaalle ohjattavien oppilaiden määrä ohjaamalla oppilaita Heinsuon koululle. Musiikkiluokkien osalta tämä koskisi 5-9 luokkalaisia, koska Heinsuo on nyt 5-9 luokkalaisten koulu. Musiikkiluokkalaisten oppilaaksiottoalueena on koko Hollola. Salpakankaan erityisluokkien siirtymistä ei haluttu ehdottaa, koska tällä vaikutuksia ryhmien ja Kankaan koulun yhteistyöhön. Päätöksellä muuttuu Nostavan, Herralan ja Miekkiön oppilaiden lähikouluun ohjaaminen viidennelle luokalle. Vaihtoehdon kustannukset ovat Salpakankaan osalta 472 760 euroa ja lisäksi Heinsuon muutokset 160 440 euroa yhteensä 633 200 euroa.
Tiilikankaan oppilaiden ja eskareiden sijoittuminen vaikuttaisi Heinsuon kouluun ja Salpakankaan koululle ei tarvitsi tehdä muutostöitä. Heinsuolle ohjataan nykyisen Tiilikankaan koulun oppilaat viidennelle luokalle. Kustannusvaikutukset tilamuutosten osalta 350 000 euroa ja pihan osalta 50 000 euroa eli yhteensä 400 000 euroa.
Muutoskustannuksia tuo vastaanottaville kouluille siirtyvien uusien oppilaiden vaikutus koulun kokonaisoppilasmäärään. Muutoksia joudutaan tekemään naulakoihin, sisäänkäynteihin, ruokailutiloihin, luokkatiloihin ja pihoihin. Muutoksilla sujuvoitetaan oppilaiden päivittäistä liikkumista rakennuksessa sisällä ja ulkona. Molemmat vaihtoehdot ovat rahoitettavissa nykyisen talousarvion raameissa erillismäärärahaa ja PTS-varausta käyttäen. Oppilastilojen rakentaminen Tiilikankaan koulun toiminnan loppumiseen liittyen on varattu ennakkoon 300 000 euroa. Yhteensä noin 200 oppilaan ja eskarilaisen siirtäminen toiseen kouluun aiheuttaa aina kustannuksia. Muutostöillä tehdään oppilaille ja henkilökunnalle oppimisympäristöt ja työtilat vuosiksi eteenpäin.
Kuljetussuunnittelu tehdään sivistys- ja hyvinvointivaliokunnan päättämän ohjeistuksen mukaisesti ja ensisijaisena kuljetusmuotona on joukkoliikenne. Hollolassa myönnetään koululaiskuljetus esiopetuksessa ja 1-2 luokilla, kun matka on pidempi kuin kolme (3) km ja muiden osalta viisi (5) kilometriä on rajana. Lukujärjestysten valmistumisen jälkeen koululaiskuljetussuunnittelu ehditään tehdä kesäkuun 2025 aikana.
Ehdotus
Esittelijä
-
Kim Strömmer, sivistys- ja hyvinvointijohtaja, kim.strommer@hollola.fi
Sivistys- ja hyvinvointivaliokunta päättää kahden valmistellun vaihtoehdon perusteella Tiilikankaan koulun oppilaiden sijoittumisesta vuoden 2025 palveluverkkomuutoksessa, jossa Tiilikankaan koulun toiminta päättyy 1.8.2025.
Ensimmäisenä vaihtoehtona on, että Tiilikankaan koulun eskarit ja 1-4 luokat ohjataan Heinsuon kouluun. Oppilaat jatkavat koulussa yhdeksänteen luokkaan asti Heinsuon koulun oppilaana.
Toisena vaihtoehtona on, että Tiilikankaan koulun eskarit ja 1-4 luokat ohjataan Salpakankaan kouluun. Oppilaat jatkavat koulussa yhdeksänteen luokkaan asti Salpakankaan koulun oppilaana. 5-9 musiikkiluokkien pääkouluksi tulee Heinsuon koulu. Herralan-, Nostavan- ja Miekkiön alueen nykyiset neljäsluokkalaiset ohjataan Heinsuon kouluun viidennelle luokalle. Oppilaat jatkavat koulussa yhdeksänteen luokkaan asti Heinsuon koulun oppilaana.
Päätös
Sivistys- ja hyvinvointivaliokunta päätti valita vaihtoehdon 2 Tiilikankaan kouluun oppilaiden sijoittumisesta vuoden 2025 palveluverkkomuutoksessa, jossa Tiilikankaan kouluntoiminta päättyy 1.8.2025.
Tiilikankaan koulun eskarit ja 1-4 luokat ohjataan Salpakankaan kouluun. Oppilaat jatkavat koulussa yhdeksänteen luokkaan asti Salpakankaan koulun oppilaana. 5-9 musiikkiluokkien pääkouluksi tulee Heinsuon koulu. Herralan-, Nostavan- ja Miekkiön alueen nykyiset neljäsluokkalaiset ohjataan Heinsuon kouluun viidennelle luokalle. Oppilaat jatkavat koulussa yhdeksänteen luokkaan asti Heinsuon koulun oppilaana.
Merk.
Äänestys 1.
Keskustelun kuluessa Pia Salo ehdotti Minna Niemisen kannattamana, että asia jätetään pöydälle ja käsitellään jatkokokouksessa.
Puheenjohtaja totesi, että koska asiassa on tehty kannatettu muutosehdotus, on asiasta äänestettävä. Puheenjohtaja esitti, että suoritetaan sähköinen äänestys.
Ne, jotka kannattavat asian käsittelyn jatkamista, äänestävät ”JAA”.
Ne, jotka kannattavat Salon ehdotusta asian pöydälle jättämistä, äänestävät ”EI”.
Äänestysesitys hyväksyttiin.
Suoritetussa äänestyksessä annettiin 11 ääntä: 5 jaa-ääntä (Kristiina Joensuu, Markku Pulkkanen, Pasi Koistinen, Petri Palo, Ville Mikkola) ja 6 ei-ääntä (Ann-Mari Lehtinen, Minna Nieminen, Pia Salo, Riku Korpela, Sirpa Alatalo, Toni Vehmola).
Äänestyksen jälkeen jäsen Toni Vehmolan korjasi ei-äänen jaa-ääneksi.
Puheenjohtaja totesi, että äänestyksessä annettiin 11 ääntä: 6 jaa-ääntä (Kristiina Joensuu, Markku Pulkkanen, Pasi Koistinen, Petri Palo, Ville Mikkola, Toni Vehmola) ja 5 ei ääntä (Ann-Mari Lehtinen, Minna Nieminen, Pia Salo, Riku Korpela, Sirpa Alatalo).
Puheenjohtaja totesi, että valiokunta päätti hyväksyä asian käsittelyn jatkamisen.
Pidettiin kokoustauko 18.40 - 19.34.
Kokoustauon jälkeen puheenjohtaja avasi keskustelun uudelleen.
Äänestys 2.
Keskustelun kuluessa Markku Pulkkanen ehdotti Kristiina Joensuun kannattamana, että valitaan vaihtoehto 1.
Keskustelun kuluessa Toni Vehmola ehdotti Riku Korpelan kannattamana, että Heinsuon koulu pidetään 5. - 9. kouluna ja valitaan vaihtoehto 2.
Puheenjohtaja totesi, että koska asiassa on tehty kannatettu muutosehdotus, on asiasta äänestettävä. Puheenjohtaja esitti, että suoritetaan sähköinen äänestys.
Ne, jotka kannattavat Markku Pulkkasen ehdotusta vaihtoehtoa 1, äänestävät ”JAA”.
Ne, jotka kannattavat Toni Vehmolan ehdotusta vaihtoehtoa 2, äänestävät ”EI”.
Äänestysesitys hyväksyttiin.
Suoritetussa äänestyksessä annettiin 10 ääntä: 3 jaa-ääntä (Kristiina Joensuu, Markku Pulkkanen, Pasi Koistinen) ja 7 ei-ääntä (Ann-Mari Lehtinen, Minna Nieminen, Pia Salo, Riku Korpela, Sirpa Alatalo, Toni Vehmola, Ville Mikkola).
Puheenjohtaja totesi, että sivistys- ja hyvinvointivaliokunta päätti hyväksyä Toni Vehmolan ehdotuksen, että Heinsuon koulu pidetään 5. - 9. kouluna ja valitaan vaihtoehto 2.
Keskustelun kuluessa Pia Salo ehdotti vaihtoehtona 3, että valitaan vaihtoehto 2 seuraavalla muutoksella:
Tiilikankaan koulun nykyiset eskarit ja 1-3 luokkalaiset ohjataan Salpakankaan kouluun. Näiden oppilaiden osalta koulupolku jatkuu Salpakankaan koulussa 9. lk saakka, ellei oppilaan oppimisen tarpeet vaadi/tuo muutosta tähän, ml. liikuntaluokka.
5. -luokalta myös Salpakankaan alueen oppilaiden koulu voi olla joko Heinsuo tai Salpakangas. Tätä tarkastellaan tarpeen mukaan tilaratkaisuiden ja oppilasmäärien mukaan.
Kun oppilas jatkaa opiskeluaan Salpakankaalla 5. luokalla, katsotaan koko vuosiluokka, kumpi kouluista osoitetaan 5-9 lähikouluksi. Samoin toimitaan hämeekoskelaisten kanssa, kun siirtyy 7. luokalle.
Ehdotus raukesi kannattamattomana.
Asiantuntijana kuultavana olivat perusopetuksen rehtorit ja erityisopetuksen rehtorit.
Petri Palo poistui klo 20.18.