Sivistys- ja hyvinvointivaliokunta, kokous 9.10.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 120 5.-6.-luokkalaisten sijoittuminen palveluverkossa

HOLDno-2019-248

Valmistelija

  • Kim Strömmer, sivistys- ja hyvinvointijohtaja, kim.strommer@hollola.fi
  • Anssi Vidman, perusopetuksen rehtori, anssi.vidman@hollola.fi

Perustelut

Sivistys- ja hyvinvointivaliokunta edellytti oppilaaksi ottamisen periaatteiden päätöksenteon yhteydessä myös 5.-6.-luokkalaisten sijoittumisen ennakkovaikutusten arviointia. Ennakkovaikutusten arvioinnissa on vertailtu nykyistä tilannetta ja 5.-6.-luokkalaisten palauttamista alakouluihin Herralan, Nostavan, Paimelan ja Pyhäniemen kouluissa. Lukuvuoden 2024-2025 alussa perusopetuksessa on oppilaita Herralassa 35, Nostavalla 40, Paimelassa 24 ja Pyhäniemessä 98. Neljännellä luokalla oppilaita on Herralassa 5, Nostavalla 11, Paimelassa 9 ja Pyhäniemessä 31.

Valtuuston päätöksessä 7.11.2016 §67 päätettiin, että 5.-6.-luokkalaiset siirtyivät keskuskouluihin 14.8.2017 alkaen. Kunnan yhtenäiskouluprosessi on rakentunut pitkän suunnittelutyön aikana. Koulujen rakenne, toiminnallisuus ja oppimisympäristöt on rakennettu tämän toimintamallin pohjalle. Oppilaalle muodostuu johdonmukainen koulupolku, jossa yksilölliset tarpeet voidaan huomioida ajan ja resurssien mukaisesti. Henkilökunnan osaaminen on käytössä kokonaisuus huomioiden. Opetussuunnitelman mukainen valinnaisuus toteutuu yhtenäiskouluissa paremmin kuin pienillä kouluilla, joissa henkilökuntaresurssit eivät mahdollista valinnaisainetarjontaa. 

Huomioitavaa on, että opettajaresurssia jouduttaisiin lisäämään neljän henkilötyövuoden (280 000 euroa) verran vuositasolla. Psykososiaalisen oppilashuollon resurssia jouduttaisiin hajauttamaan ja se vähentäisi resurssia nykyisiltä vastaanottavilta kouluilta. Nostavan ja Herralan osalta varhaiskasvatuspalveluita jouduttaisiin siirtämään kuntakeskukseen ja hankkimaan lisätilat. Opetusresurssin hajauttaminen nostaisi oppilaskohtaisia kustannuksia. Ruoka- ja siivouspalveluita ei pystyttäisi toteuttamaan nykyisen palvelusopimuksen mukaisesti. Kustannussäästöä toisi kuljetuskustannukset, mutta tämä kattaisi vain yhden opettajan palkkauksen. Oppilaita jouduttaisiin siirtämään joukkoliikenteestä erilliskuljetuksiin.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kim Strömmer, sivistys- ja hyvinvointijohtaja, kim.strommer@hollola.fi

Sivistys- ja hyvinvointivaliokunta merkitsee 5.-6.-luokkalaisten sijoittumisen palveluverkossa -ennakkovaikutusten arvioinnin tiedoksi.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.

Merk. Asiantuntijana kuultavana oli perusopetuksen rehtori.

Tiedoksi

Tiedoksi: aluerehtorit, suunnittelija

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.