Keskusvaalilautakunta, kokous 31.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 15 Eduskuntavaalit 2023, ennakkoäänestysasiakirjojen tarkastus

HOLDno-2022-413

Valmistelija

  • Katja Kneckt, hallintolakimies, katja.kneckt@hollola.fi

Perustelut

Keskusvaalilautakuntaan saapuneet ennakkoäänestysasiakirjat ja kirjeäänestysasiakirjat tarkastetaan vaalikuoria avaamatta kokouksessa, joka on pidettävä siten, että perjantaina 31.3.2023 ennen klo 19 saapuneet ennakkoäänestysasiakirjat ehditään siinä käsitellä. Edellä mainitun määräajan jälkeen saapuneet lähetekuoret jätetään avaamattomina huomioon ottamatta.

Ennakkoäänestys on jätettävä ottamatta huomioon, jos:

  1. ennakkoon äänestänyttä henkilöä ei ole otettu äänioikeusrekisteriin;
  2. vaalikuoreen on tehty äänestäjää tai ehdokasta koskeva tai muu asiaton merkintä;
  3. lähetekirje on niin puutteellinen tai epäselvä, ettei varmasti voida vakuuttua, onko äänestys tapahtunut laissa säädetyin tavoin, tai päätellä, kuka on äänestänyt;
  4. kotiäänestys on kohdissa 1-3 mainittujen syiden lisäksi jätettävä huomioon ottamatta, jos lähetekirjeestä puuttuu äänestyksessä läsnä olleen 18 vuotta täyttäneen henkilön nimikirjoitus;
  5. kirjeäänestys on kohdissa 1-3 mainittujen syiden lisäksi jätettävä huomioon ottamatta, jos ei voida vakuuttua siitä, että kuori on postitettu tai lähetetty ulkomailta; jos vaalikuori on avonainen ja voidaan päätellä, että avonaisuus johtuu muusta kuin vaalikuoren teknisestä toimimattomuudesta; jos lähetekirjeestä puuttuvat todistajien allekirjoitukset.

Kun äänestys jätetään ottamatta huomioon, on siitä tehtävä merkintä keskusvaalilautakunnan kokouksessa pidettävään pöytäkirjaan. Vaalikuorta ei saa avata.

Hyväksyttyjen ennakkoäänten määrä kirjataan vaalitietojärjestelmään vaaliohjeiden mukaisesti.

Ehdotus

Keskusvaalilautakunta tarkastaa ennakkoäänestysasiakirjat.

Päätös

Keskusvaalilautakunta jätti huomioon ottamatta yhden ennakkoäänestysasiakirjan, muut 6998 hyväksyttiin yksimielisesti liitteen mukaisesti.

Tiedoksi

-

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.