Hyvinvointivaliokunta, kokous 14.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 100 Kuljetusperiaatteet koulujen kerho- ja harrastustoiminnassa -vaikutusten arviointi, Kela oma auto matkakorvaus

HOLDno-2021-535

Valmistelija

  • Lassi Puodinketo, vapaa-aikapäällikkö, lassi.puodinketo@hollola.fi

Perustelut

Päijät-Hämeen alueellisia koulukuljetusperiaatteita on päivitetty 7.1.2021 vastaamaan nykytilannetta. Päijät-Hämeen kuntien koulukuljetuksista vastaavat toimielimet hyväksyvät koulukuljetuksia koskevat yleiset periaatteet ja ehdot, joiden täyttyessä kunta järjestää oppilaalle koulukuljetuksen. Alueellisten koulukuljetusperiaatteiden lisäksi kunnilla voi olla omia paikallisia periaatteita, jotka täydentävät alueellisia periaatteita. Seudullisten koulukuljetusperiaatteiden palvelutasossa on määritetty, että oppilaan osallistuessa aamu- tai iltapäivätoimintaan, koulun kerhotoimintaan tai muuhun vastaavaan, kunta ei ole velvollinen järjestämään kuljetusta eikä vastaamaan kuljetuskustannuksista. 
 

Hollolassa on käynnistynyt tammikuussa 2021 harrastamisen Suomen mallin mukainen toiminta, jonka tarkoitus on edistää maksuttomia harrastusmahdollisuuksia koulupäivän yhteydessä. Harrastamisen Suomen mallin mukainen toiminta on osa hallitusohjelmakirjauksen toimeenpanoa: ”Taataan jokaiselle lapselle ja nuorelle aito mahdollisuus mieluisaan harrastukseen koulupäivän yhteydessä. Luodaan Islannin mallista suomalainen toteutus. Vahvistetaan koulujen aamu- ja iltapäivätoimintaa ja sen laatua, kerhotoimintaa sekä yhteistyötä kuntien ja kolmannen sektorin toimijoiden välillä. Käynnistetään valmistelu, jonka tavoitteena on edistää maksuttomia harrastusmahdollisuuksia koulupäivän yhteydessä." Harrastamisen Suomen mallin mukaisen toiminnan tavoitteena on lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisääminen. Tarkoituksena on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä. Tämän vuoksi yhdenvertaisten osallistumismahdollisuuksien ja siten myös kuljetusmahdollisuuksien tarkasteleminen on ajankohtaista.

Lukuvuosi 2021-2022 oli ensimmäinen kokonainen lukuvuosi, jonka aikana kaikilla Hollolan kouluilla tarjottiin koulupäivien yhteydessä, pääsääntöisesti koulupäivän jälkeen, ilmaista harrastustoimintaa koululaisille. Hollolan mallissa keskeinen toiminnan toteuttaja on alueella toimivat kolmannen sektorin toimijat ja yritykset, jotka tuottavat ohjattua kerhotoimintaa ostopalveluna alueen kouluissa. Lukuvuoden 21-22 aikana eri toimijoita oli yhteensä 17. Kerhotunteja järjestettiin viikossa keskimäärin 70 h ja kaikenkaikkiaan toimintaan osallistui lapsia n. 550 / vko. Toimintaviikkoja lukuvuoden aikana oli 33.

Koulukuljetusperiaatteiden mukaisesti, jos oppilas osallistuu aamu- tai iltapäivätoimintaan, koulun kerhotoimintaan tai muuhun vastaavaan, kunta ei ole velvollinen järjestämään kuljetusta eikä vastaamaan kuljetuskustannuksista. Harrastamista tukemaan on hyvinvointivaliokunta kokouksessaan 22.9.2021 (HOLDno-2021-535) päättänyt ottaa käyttöön lukuvuodelle 2021-2022 kokeiluluonteisesti järjestelyn jossa koulupäivän yhteydessä järjestettyyn kerho- ja harrastustoimintaan osallistuvan lapsen huoltajalla on oikeus hakea saattokorvausta itse kuljetetuista kyydeistä KELA-taksan mukaisesti. Maksun perusteena käytettiin voimassaolevaa KELA:n oman auton käytöstä maksettavaa korvausta, joka oli  kokeiluajanjaksolla KELA-taksana 0,2 €/ km.  1.7. 2022 alkaen  KELA- taksan mukainen korvaus on 0,33 /km. Hyvinvointivaliokunnan päätöksellä KELA-taksan mukaiseen korvaukseen on oikeutettu siltä matka-ajalta, kun kerhoon/kerhosta kuljettettava on ajoneuvon kyydissä. Kokeilujaksolla lukuvuoden 2021-2022 aikana KELA-taksaa maksettiin 21 perheelle yhteensä 3 741,56 €.

Ehdotus

Esittelijä

  • Sanna Plit-Rehula, perusopetuksen rehtori, sanna.plit-rehula@hollola.fi

Hyvinvointivaliokunta päättää lukuvuoden 2021-2022 aikana toteutetun kokeilun perusteella, että koulupäivän yhteydessä järjestettyyn kerho- ja harrastustoimintaan osallistuvan lapsen huoltajalla on oikeus hakea saattokorvausta itse kuljetetuista kyydeistä KELA-taksan mukaisesti sen matkan osalta jonka aikana lapsi/oppilas on kyydissä. Maksun perusteena käytetään kulloinkin voimassa olevaa KELA:n oman auton käytöstä maksettavaa matkakorvausta. Korvausta kuljetetuista kerhokyydeistä maksetaan 10.8.2022 alkaen lukuvuoden 2022-2023 ajan.  Korvausten maksamista ja jatkamista arvioidaan uudelleen touko-kesäkuussa 2023. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Merk. Asiantuntijana kuultavana oli vapaa-aikapäällikkö Lassi Puodinketo.

Tiedoksi

Tiedoksi: vapaa-aikapäällikkö, hallintovastaava, hallintopäällikkö, perusopetuksen rehtorit

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen. Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Hollolan kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Hollolan kunta.

Hollolan kunta / Kirjaamo
Postiosoite: PL 66, 15871 Hollola
Käyntiosoite: Tiilijärventie 7 F, 15870 Hollola
Sähköposti: kirjaamo(at)hollola.fi
Faksinumero: 03 880 3474
Puhelinnumero: 044 780 1427

Kirjaamon aukioloajat: maanantai-perjantai klo 9.00-15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon vaaditaan oikaisua
  • miten päätöstä vaaditaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite, puhelinnumero ja muut asian hoitamiseksi tarvittavat yhteystiedot. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Hollolan kunnan kirjaamosta.